BouwProfs

De bouw online verbonden.

Voor een klant heeft een dakdekker het platte dak van de nieuwbouwwoning gelegd. We zijn er niet tevreden over. De dakdekker heeft eerst een PE-folie gelegd en daarover PS-schuim 80 op afschot. Daaroverheen heeft hij PIR-platen gelegd (geen afschot). Afgewerkt met Amerikaanse EPDM.
 
Doel dak: beloopbaar, dakterras, glazenkoepel, zonnepanelen en balustrade. Het dak golft/beweegt als je erover heen loopt. We hebben de indruk dat de aangebrachte piepschuim platen niet goed op elkaar aansluiten waardoor er lucht en speling tussen zit. Ook hebben we onze twijfels over de drukvastheid van het ondermateriaal en de wijze waarop het afschot is aangebracht.
 
Verder onze bevindingen op een rij:
  • het afschot is niet aangebracht zoals afgesproken;
  • het afschot is slecht aangebracht
  • slechte afwerking van de hoeken
  • overlap van EPDM is te kort (op verschillende punten wordt de opstand niet eens bedekt met EPDM)
  • een gat in een afwerkingsrand
  • De aangebrachte piepschuim plaaten sluiten niet goed op elkaar aan waardoor er lucht en speling tussen zit. Daardoor golft het dak als er overheen gelopen wordt en komen parkers en drukplaatjes onder spanning te staan)
  • De gebruikte materialen onder de PIR-platen zijn niet drukvast;
  • er staan plassen op het dak
  • het water loopt via een kuil bij het dakluik naar de afvoer nabij de voordeur
  • de hoofdafvoer is nu nabij de voordeur, terwijl afgesproken is dat de hoofdafvoer bij de kelder zal worden gerealiseerd
  • De parkers en drukverdelingsplaatjes zijn niet goed aangebracht waardoor de parkers door het EPDM steken.
Kunt u ons ook adviseren in deze?

Weergaven: 4674

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Wat zegt dakdekker hierover?

PIR is mi niet geschikt voor een beloopbaar dak: het materiaal is te bros. heeft de dakdekker ook de isolatie geleverd? Bij zoveel verschillende problemen zal je het dak moeten afkeuren. Is de dakdekker het er niet mee eens zal je een onafhankelijk adviseur moeten inschakelen: bureau dakadvies te Gorinchem bijvoorbeeld.

 

 

Technisch inhoudelijk kan ik hier niet zoveel mee!

Ik weet natuurlijk niet hoe de opdracht is verstrekt aan dit dakdekkerbedrijf (duidelijke prestaties en vooraf geconsulteerd?). Uitgaande van een goed inkoop op kwaliteit/prijsverhouding lijkt mij het logisch dat het dakdekkersbedrijf de problemen komt oplossen. Zij weten als geen ander hoe dit zal moeten! Mochten jullie alleen voor de laagste prijs zijn gegaan dan adviseer ik een ander dakdekkersbedrijf als jullie met dit bedrijf er niet uitkomen.

Hier is volgens mij maar 1 advies mogelijk. Niet betalen, alles er af en een (andere) dakdekker zoeken. Degene die de isolatie en bedekking aangebracht heeft is volgens mij geen dakdekker.

Uiteraard kan ik mij volledig aansluiten bij Gerrit De Heer. Hoe is de offerte voor de dakbedekking tot stand gekomen, is daarbij aangegeven dat de bedekking volgens BDA-code dient te worden aangebracht, is gevraagd naar een bepaalde isolatie met drukvastheid, materiaalsoort en dergelijke ? Hoe is de constructieve opbouw, waarom verschillende materiaalsoorten ten behoeve van isolatie (diverse spanningswaarden). Dit soort problemen komen te vaak voor en men gaat te vaak mee met de gedane offerte op basis van prijsstelling. Daar beste mensen gaat het haast altijd mis. De kosten voor het opstellen van een goed bestek en begeleiding voorkomen dergelijke problemen. Ook staat of valt de kwaliteit met de wijze van uitvoering. Ook hier wederom, goede opzet, begeleiding en afronding van het werk. Daar gaat iedereen steeds aan voorbij en komen heden ten dage te veel problemen voor bij dergelijke werken.

Op basis van deze informatie kan geen serieus advies gegeven worden. Er bestaat de noodzaak tot het aanleveren van meer informatie. Denk hierbij aan zaken als hoe is de opdracht omschreven, opbouw onderdak (hout?  beton?), informatie van de gebruikte materialen (PS en PIR door elkaar? Dikte en drukvastheid van materialen), basis afspraken over waar afvoeren te plaatsen (Hoezo de hoofdafvoer op plek B als plek A is afgesproken? Geen een dakdekker zuigt iets dergelijks uit zijn duim), en bijvoorbeeld foto's over hoe het dak er nu echt uitziet.

Zonder deze info is een serieus advies niet mogelijk. Alleen maar "Niet betalen" roepen is zo makkelijk en goedkoop.

Hallo Renske,
Wanneer ik de opbouw van dit warme dak zie rijzen er bij mij allerlei vragen:
- plat betonnen dak of een houten dak (balklaag ene underlayment)?
- welke PE? Ik ga er gemakshalve maar even vanuit dat dit dampremmende PE folie is en niet de waterkerende. Hierdoor kan de vocht in de constructie weg. Zo niet, dan kun je wachten op de ellende met vocht (o.a. Door de dauwpunten die zich binnen de constructie bevinden).
- de opbouw van de isolatie is onlogisch. Je gebruikt een niet drukvaste isolatie als ondergrond en legt daar dan vervolgens een laag(je) drukvaste isolatie overheen. Dan kan ik mij voorstellen dat het aanvoelt alsof je over het glazuur van een geglazuurde cake loopt....
- de overige zaken zijn uitvoeringszaken. Goede bouwbegeleiding had dit moeten zien en tijdig moeten ingrijpen. Nu kun je maar een ding hopen, dak de dakdekker zijn verantwoordelijkheid neemt.

Hallo,

Bedankt voor jullie reactie! het betreft een houten ondergrond (nieuw prefab dak). Zelf heb ik ook het idee dat PS niet drukvast is...de ene site zegt van wel, de andere zegt van niet. Ook is het afschot onderop gelegd en de PIR-platen (zonder afschot) er bovenop. Dat roept al vraagtekens op... hoe kijken jullie daar tegenaan?

 

De afspraak is: beloopbaar, dakterras, glazenkoepel, zonnepanelen en balustrade.

 

Drukvast.  Wat is dat?  Denk ik afhankelijk van de hoeveelheid materiaal per m3.

Bij welke hoeveelheid, dat weet ik niet. Waarschijnlijk is daar een norm voor.(BDA???)

Wat zegt de dakdekker hier nu van?

 

Dit dakbedekkingsbedrijf klinkt niet als "weet als geen ander hoe problemen moeten worden opgelost". Het klinkt eerder als: "Weet als geen ander hoe problemen moeten worden veroorzaakt". Essentieel is: deugdelijk (aangetekende post) in gebreke stellen. Een korte tijdspannen de kans geven om de problemen te herstellen (max. 14 dagen) en als zij niet reageren of de zaak deugdelijk oplossen: de overeenkomst buitengerechtelijk ontbinden wegens wanprestatie. Het dak voldoet duidelijk niet aan de (basale) eisen van goed en deugdelijk werk, laat staan aan de (verstandige) VEBI-dak eisen of dergelijke. Huur een expert in om je te begeleiden of bel als je die hebt je rechtsbijstandsverzekering. Goed en tijdig advies is op dit moment cruciaal voor de opdrachtgevers.

Maak vooral ook NU foto's

Ben steeds meer benieuwd hoe de opdrachtgever heeft ingekocht?

Wie is de opdrachtgever? Mevr. Peeters of haar klant?

Wat is de rol van mevr. Peeters?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+