BouwProfs

De bouw online verbonden.

Voor een klant heeft een dakdekker het platte dak van de nieuwbouwwoning gelegd. We zijn er niet tevreden over. De dakdekker heeft eerst een PE-folie gelegd en daarover PS-schuim 80 op afschot. Daaroverheen heeft hij PIR-platen gelegd (geen afschot). Afgewerkt met Amerikaanse EPDM.
 
Doel dak: beloopbaar, dakterras, glazenkoepel, zonnepanelen en balustrade. Het dak golft/beweegt als je erover heen loopt. We hebben de indruk dat de aangebrachte piepschuim platen niet goed op elkaar aansluiten waardoor er lucht en speling tussen zit. Ook hebben we onze twijfels over de drukvastheid van het ondermateriaal en de wijze waarop het afschot is aangebracht.
 
Verder onze bevindingen op een rij:
  • het afschot is niet aangebracht zoals afgesproken;
  • het afschot is slecht aangebracht
  • slechte afwerking van de hoeken
  • overlap van EPDM is te kort (op verschillende punten wordt de opstand niet eens bedekt met EPDM)
  • een gat in een afwerkingsrand
  • De aangebrachte piepschuim plaaten sluiten niet goed op elkaar aan waardoor er lucht en speling tussen zit. Daardoor golft het dak als er overheen gelopen wordt en komen parkers en drukplaatjes onder spanning te staan)
  • De gebruikte materialen onder de PIR-platen zijn niet drukvast;
  • er staan plassen op het dak
  • het water loopt via een kuil bij het dakluik naar de afvoer nabij de voordeur
  • de hoofdafvoer is nu nabij de voordeur, terwijl afgesproken is dat de hoofdafvoer bij de kelder zal worden gerealiseerd
  • De parkers en drukverdelingsplaatjes zijn niet goed aangebracht waardoor de parkers door het EPDM steken.
Kunt u ons ook adviseren in deze?

Weergaven: 4674

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Sjak, de dakconstructie is meegenomen in de constructieberekening van het dak. De dakbedekking is hierbij niet meegenomen. Er is geen technische omschrijving gemaakt. Wel heeft hij aangegeven PIR te gebruiken omdat dat drukvast is. In de offerte staat dat hij met isolatieplaten het afschot maakt en met PIR-isolatie het geheel afwerkt. Hierbij is er vanuit gegaan dat de dakdekker zijn vak kent en weet hoe hij de dakdekking opbrengt en met welke materialen. De Rc-waarde moet minimaal 2,5 zijn 

Als je een boormachine wilt kopen en je hebt er geen verstand van laat je je toch ook voorlichten over de mogelijkheden en ga je er toch ook vanuit dat de verkoper verstand van zaken heeft?
 
Sjak Selen zei:

Beste Renske,

ik snap de combinatie van PIR en PS80 niet zo goed, de drukvastheid van de PS 80 is de helft van die van PIR voor daktoepassing. Wat staat er in het bestek cq. technische omschrijving. Waar moet het dak aan voldoen v.w.b. R-waarde en hoe is de beloopbaarheidsklasse gedefinieerd. Dakterras met tegels valt in klasse 3 (intensief beloopbaar), is dit qua totale belasting meegenomen in de constructieve dakopbouw?

 

De meeste verkopers van boormachines hebben geen bal verstand van boormachines. Hooguit wat ervaringen van klanten die wel of niet met machines terugkomen. Dat geldt voor heel veel kleine aannemers ook: geen expertise in huis; alleen "ervaring" en ik zet dat tussen aanhalingstekens omdat een paar jaar ervaring van zzp-ers nog geen echte ervaren vakmannen maakt.

Ik doe overigens voor diverse rechtsbijstandsverzekeraars, maar ook voor particulieren, dit soort expertises door het hele land.

Kijkend naar het PvE (Programma van Eisen) en hetgeen gerealiseerd zou ik zeggen "Dakbedekker begin opnieuw" Het dak opgeleverd is niet geschikt voor belopen in de manier waarop het in het PvE is omschreven. Alleen al kijkend naar de bevindingen, het niet nakomen van gemaakte afspraken, slopen en opnieuw beginnen. Goed toezicht erbij en zorgen dat gemaakte afspraken worden nagekomen. 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+