BouwProfs

De bouw online verbonden.

Helaas kan ik geen foto nemen omdat "ze" dat meteen zien en ik dan een probleem heb.....

Bij mijn buren worden momenteel zonnepanelen op het schuine dak geplaatst. De dakwerkers hebben keurig een valbeveiliging geplaatst bij de dakgoot, zoals het hoort. Maar dat is dan ook het enige dat naar mijn mening gedaan wordt zoals het hoort.

De dakwerkers lopen OVER de pannen van links naar rechts, van onder naar boven en vice versa. Daarnaast zijn geen van allen gezekerd.

Nu is mij altijd geleerd dat wanneer je over een pannendak loopt je daar waar je je voeten zet de pan omhoog schuift. Niets van dat alles gebeurt hier. Overdrijf ik nu?

Weergaven: 1846

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Jeroen,

Je overdrijft zeker niet. Helaas zien we vaak dat monteurs van zonnepanelen weinig kennis van daken hebben. Dat resulteert nogal eens in gebroken dakpannen, onvoldoende stormbestendige verankering en lekkage. Het gebrek aan veiligheid bij de montage van zonnepanelen levert jaarlijks een aantal ernstige ongelukken op. 

Misschien toch enige nuance aanbrengen in het verhaal. Ik lees dat er een algemene valbeveiliging is aangebracht bij de goot. Als dat goed is gebeurd, en daar ga ik vanuit omdat het verhaal dit niet vermeld, is het dak beveiligd tegen het naar beneden vallen van hoogte. De valhoogte beperkende maatregelen zijn genomen. Van een persoonlijke zekering is nu dus geen sprake meer. We nemen namelijk eerst de algemene maatregelen en als dat niet kan komen eventuele persoonlijke beschermingsmiddelen in beeld. 

Vervolgens lees ik dat er over de pannen gelopen wordt. Blijkbaar is de dakhelling dusdanig dat dit mogelijk is. Waarom zouden er dan pannen opgeschoven moeten worden? Wordt het er dan veiliger op? Trap je dan minder pannen kapot? Als dat zo is wordt het hoog tijd dat die pannen vervangen worden dus geen probleem lijkt mij. Voor de montage van het zonnepaneel bevestigingsysteem moeten er al pannen worden opgeschoven lijkt mij. Verder is het zo dat er bij betreding op opgeschoven pannen meer  schade wordt aangericht aan de onder laag zeker als het een folie o.i.d. betreft. Overigens heeft dit alles niets met veiligheid te maken dus eigenlijk op deze stelling geen betrekking. 

Maar wordt er dan verwacht dat deze mensen op het dak ook nog een helm dragen? Wat gaat er op hun hoofd vallen dan? Er van uitgaande dat er geen kraan staat. Wat mij veel meer bezighoud is de vraag hoe de panelen en andere zaken naar het dak gebracht worden? Via een ladder? Dan zeg ik dat is onveilig en dat mag ook niet, een ladder is bedoelt om een persoon naar een hoger, of lager, niveau te laten gaan. Hij mag dan niets meenemen. En daar wordt nogal eens gemakkelijk mee om gegaan. 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2023   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+