BouwProfs

De bouw online verbonden.

Welke gunningscriteria voor duurzaamheid moeten we idealiter hanteren bij een aanbesteding?

Zomaar een artikel dat ik vorige week tegenkwam. Hoe mooi de ambities ook zijn op het gebied van duurzaam bouwen, bij een gemiddelde aanbesteding is het nog altijd de prijs die bepalend is.

Gebrek aan criteria voor duurzaamheid

Het blijft dat partijen duurzaamheid en prijs één op één naast elkaar blijven leggen waarbij het aspect prijs het uiteindelijk wint en duurzaamheid als 'te duur' wordt beoordeeld. Een belangrijke oorzaak voor het achterblijven hiervan is volgens het bovenstaande artikel het huidige gebrek aan criteria voor duurzaamheid.

Welke objectieve gunningscriteria zouden we kunnen en moeten hanteren voor duurzaam bouwen die ook nog eens goed te beoordelen zijn in de offerte fase tijdens ontwerp en aanneming?

Iemand een idee of ervaring hiermee?

Weergaven: 115

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via Linkedin van Sjef Akkermans:

Duurzaamheid en prijsstelling kunnen prima samengaan als het zou worden gecombineerd met tenminste 15 jaar onderhoud aan het geleverde. Dus inclusief MJOP.

Reactie via Linkedin van Mark Ossen:

Prijskopers zijn korte termijndenkers. Zijn binnen 4 jaar weer weg zodat ze niet geconfronteerd worden met hun visie en goedkope inkoop.

Waarschijnlijk worden ze op "hun"prestaties mbt goedkoper, meer besparen e.d. beoordeeld. Dus hele beoordelingssysteem moet op de schop en gebaseerd worden op TCO. Maar daar vraag je wat.

Het kan natuurlijk dat er geen verschil is in onderhoudskosten. (of dat dat niet is te bepalen)

Dan wil je toch het beste milieuontwerp.    

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+