BouwProfs

De bouw online verbonden.

Moet de nieuwe functie na herbestemming aansluiten bij het oorspronkelijke karakter van een gebouw?

In het Reformatorisch Dagblad staat deze week een artikel over hoe een herbestemming van kerken ook minder geslaagd ingezet kan worden. Tenminste, vanuit het oog van de gelovige dan.

Zo kunnen in Arnhem skaters in de Sint-Josephkerk hun kunsten tonen onder toeziend oog van de Heiligen en Maria. In Breda is een 17e-eeuwse kloosterkerk en tevens rijksmonument omgevormd tot casino en de Bernadettekerk in Helmond is nu een supermarkt met wapperende reclamevlaggen.

Er wordt vaak voor herbestemming van een kerk gekozen omdat leegstand of sloop meestal gevoelig ligt bij gelovigen en omwonenden. Maar tot hoever moeten we gaan om dergelijke kerken te behouden? Wat als het oorspronkelijke karakter niet meer te herleiden is in de nieuwe functie?

Lees ook de reacties in onze Linkedin groep Herbestemmen van leegstaand vastgoed.

Weergaven: 351

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

De omzetting van een bestemming wordt geregeld door medewerking van een gemeente. De gemeenten zouden dus zelf moeten nadenken wat er wel of niet gewenst is. Ik zelf vind dat een kerk of een kapel best mag omgezet worden tot een woonbestemming, zoals we gedaan hebben in Culemborg met De Kapel.

Andere bestemmingen zouden zeker vanuit gebruiksoogpunt ook wenselijk zijn. Meestal voldoende parkeerruimte, toegankelijkheid, bijeenkomst functie. Echter moreel gezien, kan het in sommige gemeenten gevoelig liggen.

Ik spreek voor Rooms-Katholieke kerken. Eigendom ligt bij bisdom en daar wordt wel gekeken naar wenselijkheid van de activiteit in het vrijgekomen kerkgebouw. Ook parochianen, die letterlijk, jarenlang aan de instandhouding en soms zelfs de bouw hebben bijgedragen stemmen niet met alles in. Formeel hebben ze echter geen beslissingsbevoegdheid.

Gelukkig worden er ook nieuwe kerken bij de vleet gebouwd.

Daar maakte ik een YouTube filmpje over.

Alleen als het oude gebouw monumentale waarde heeft kan men overwegen om dorpshuis-functies toe te wijzen. Dat kan al met een kleine wijziging van het interieur. Voorbeelden genoeg.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2021   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+