BouwProfs

De bouw online verbonden.

Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy blijkt dat een overgrote meerderheid van de architecten en aannemers kiest voor beton als bouwmateriaal indien de brandveiligheid van een woning/ gebouw van belang is.

Beton als het gaat om brandveiligheid
Alle belangrijke voorschrijvende (architecten) en uitvoerende (aannemers B&U, klusbedrijven, afbouwers en installateurs) partijen uit de bouwkolom is gevraagd welk materiaal hun voorkeur heeft. De materiaalvoorkeur konden zij telkens voor een specifiek aspect kenbaar maken. Zo blijkt bijvoorbeeld 58% van de architecten en aannemers te kiezen voor beton als het gaat om de brandveiligheid van een woning of gebouw. Daarnaast geeft een kwart van de architecten en 22% van de aannemers de voorkeur aan de traditionele bouwmethode met stenen.

Materiaalsoort

Als het echter om de architectonische vrijheid gaat, dan kiezen architecten eerder voor staal (40%), dan voor stenen (21%), hout (9%) of beton (6%). Bij aannemers is het voornamelijk stenen wat de voorkeur heeft qua architectonische vrijheid. Brandveiligheid komt bij architecten echter pas op de laatste plaats binnen de top 5 belangrijkste aspecten van een materiaalsoort.

Vraag: geeft u ook de voorkeur aan beton indien brandveiligheid van de te bouwen woning van belang is, of geeft u de voorkeur aan andere materialen? Wij zijn benieuwd naar uw mening!

Weergaven: 194

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beton kan als brandscheiding goed functioneren. Rekening houden met extra betondekking en/of eventueel iets meer wapening. Alleen beton, indien niet seriematig of prefab, is als bouwmateriaal kostbaar. Door het maken van bekisting (arbeidsintensief en verlies bekistingmateriaal), vlechten van wapening, storten van beton, afwerken en nazorg zijn de m3 kosten relatief hoog.

Er bestaan negatieve aspecten, zoals:
- een beperking van materiaalhoogte, zoals minimale dikte door dekkingen
- beton werkt door kruip en krimp, dus ook de dilataties verdienen extra aandacht
- beton is een zwaar bouwmateriaal, dus zwaardere fundering

Ook zijn er voordelen:
- Relatief grotere overspanningen mogelijk
- Groot accumulerend vermogen
- Geluidwerende eigenschappen door grote massa

Beton is een bouwmateriaal, waarbij de architect zich moet realiseren dat er beperkingen zijn, echter ook esthetische mogelijke van vorm en kleur. Over het algemeen zijn civiletechnische materialen, zoals beton voor de gemiddelde architect een niet voor de hand liggende materiaalkeuze.

Om een actueel onderwerp aan te kaarten: "Is overigens beton een duurzaam bouwmateriaal?"
Beton brandt niet. Dat wist u al.
Wat u misschien nog niet wist gaat u vinden op de website www.betonbrandtniet.nl .
Op 23 april, tijdens het Nationaal Brandveiligheidscongres 2009, is de brochure 'Brandveiligheid, natuurlijk met beton' gepresenteerd. Achtergrondrapporten vindt u op genoemde site.
Een geprinte versie van de brochure kunt u ook aanvragen bij mij : hanskohne@cementenbeton.nl

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+