BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hoe de daling van het aantal te ontwikkelen nieuwbouw projecten te stoppen nu de gemeenten niet bereid zijn de grondprijzen te verlagen?


De grondprijs die gemeenten hanteren blijft hoog. Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Rigo uitvoerde in opdracht van de Vereniging Eigen Huis (VEH) in 25 gemeenten. Omdat gemeenten ook niet bereid zijn de grondprijs te verlagen, is het voor projectontwikkelaars ook lastig om prijzen voor nieuwbouwwoningen omlaag te gooien.

Het gevolg is dat de verkoop en het aantal nieuwbouwprojecten daalt. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat slechts een derde van de gemeenten de grondprijs heeft laten dalen met de huizenprijs. 40% van de onderzochte gemeenten heeft de grondprijs in 2009 echter met 2 tot 4%verhoogd. 25% van de gemeenten heeft ervoor gekozen de grondprijs te bevriezen. Rigo verwacht dat door het vasthouden aan hoge grondprijzen het verschil tussen de prijs van een nieuwbouwwoning en een bestaande woning zal oplopen.

Volgens het onderzoeksbureau moeten de gemeenten de grondprijs met zo`n 10% verlagen. Dit betekent voor de gemeente wel een daling van de inkomsten, maar die inkomsten dalen ook als het aantal projecten afneemt. De grondprijs kan op verschillende manieren bepaald worden, zoals door een vergelijking met omringende gemeenten.

Wat vindt u, moeten de gemeenten koste wat het kost de grondprijzen verlagen om de misère rondom nieuwbouw projecten een halt toe te roepen? Of zijn er andere manieren om deze het hoofd te bieden?

Laat het ons weten, en geef uw mening!

Weergaven: 47

Hierop reageren

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+