BouwProfs

De bouw online verbonden.

Op donderdag 18 maart a.s. organiseert Centrum Hout samen met Tangram Architekten in Amersfoort  een seminar rondom de mogelijkheden van brandveilige toepassing van hout als gevelbekledingssystemen.

 

 

Tijdens dit seminar worden de vele vragen rondom brandveiligheid en gevelbekledingen in hout beantwoord, evenals die over duurzame detaillering en onderhoud. Uit oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam inkopen is er uitgebreid aandacht voor de duurzame herkomst, veelzijdigheid en gebruik van de houtsoort western red cedar.

 

In het licht van dit seminar start BouwProfs de discussie met de titel

 

" Hoe duurzaam is hout als gevelbekleding? "

 

* Welke houtsoorten komen in aanmerking?

* Hoe zit het met de bouwfysische en brandveiligheidsaspecten?

* Welke duurzame keuzes kunnen er gemaakt worden rondom ontwerp, detaillering, houtsoort en onderhoud bij houten gevelbekledingen?

 

Deel uw kennis met andere collega's in de bouw, en geef uw mening op BouwProfs.

Weergaven: 2415

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Ted Wiegman, eigenaar Symaco:

" @ Richard, die was ik inderdaad vergeten, dus pas een milieuvriendelijke lijm en verf toe. Tja, een brandwerend goedje erop dat eveneens niet belastend is. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Toon Meijer, sales & technical support manager TitanWood:

Ik ben het grotendeels met Ted Wiegman eens, goede kennis van hout als basismateriaal en een gedegen kennis van detaillering is noodzakelijk om uberhaupt een gebouw neer te zetten laat staan als we met een onvervalst natuurprodukt werken. Meestal wordt ook pas in de eindfase de gevelbekleding bepaalt, terwijl juist dit de achterconstructie beinvloed. Men zal dus ook vroegtijdig in het ontwerpstadium moeten bepalen welke gevelbekleding men wil hebben.
Het gebruik van gemodificeerd hout (Accoya, Plato oa) zijn als modern gevelmateriaal uitermate geschikt om, juist voor langere tijd, een constant beeld aan een gebouw te geven zonder een extra belasting (gewicht) aan de onderconstructie te eisen. Het behandelen met bijvoorbeeld een hydrofobe coating geeft een natuurlijke uitstraling en heeft een langere onderhoudsinterval dan menig andere coating.

Ik ben er van overtuigd, wellicht preek ik voor eigen parochie, dat hout als bouwmateriaal DE toekomst heeft alleen zullen we wel moeten en willen denken in oplossingen. Ik kijk alleen al naar het Gold Label C2C dat Accoya heeft op zijn produkt, er zijn maar weinig produkten die dat kunnen zeggen. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Edwin Brouwer, commercieel technisch adviseur Enicon:

" Geweldig om te horen dat al velen steeds positiever over houttoepassing in de gevel zijn. Net wat Erik Pennings zegt: "Dat hout ongeschikt is voor gevelbekleding is onzin, toepassing hangt af van traditie en beschikbaarheid"

Beschikbaarheid is geen probleem, tradities veranderen mede door omstandigheden (duurzaamheid, prijzen materialen etc) Verder heeft alles heeft te maken met basiskennis van hout waarbij ik de opmerking van Maarten Nuyten aan wil halen over de bouwsels van vurenhout op het platteland welke in weer en wind al jaren overleven zonder enige behandeling. Zorg voor dampopen constructies met ventilatie en je hebt bijna alle problemen al voorkomen.

Qua gevelbekleding zijn er talloze duurzame oplossingen waarbij onderhoud tot nul gereduceerd kan worden! Verder voor iedereen: Het wiel hoeft niet meer uitgevonden te worden, er zijn in Nederland al genoeg architecten die weten wat er kan en anders kijk even wereldwijd wat er op basis van houtbouw gebouwd werd en wordt.

En of dit nou massief, HSB of logs zijn: Houtbouw is niet moeilijk, kan best probleemloos en is naast duurzaam ook nog eens energetisch en gezondheidstechnisch interessant. Het is niet meer dan een kwestie van je er even in willen verdiepen. "
Hout doet het prima, het hangt van de toegepaste verf af


Tijdens vakanties in Zweden vallen de prachtig geschilderde houten huizen al snel op. In dit grimmige klimaat bouwt men de huizen van hout en daarom is er al eeuwen een speciale verfsoort in gebruik. Dit levert de meest prachtige kleuren en een uniek mat effect op.

In Nederland was deze verf tot op heden nauwelijks bekend. Buiten is de verf al eeuwen ideaal voor tuinblokhutten, schuren, schuttingen en tuinmeubilair, maar ook voor betimmeringen van huizen van grenen- of vurenhout.

De verf trekt in de ondergrond en bladdert niet: makkelijk en onderhoudsvriendelijk. In Zweden gaat het 10 tot 20 jaar mee. Vanzelfsprekend is het een echte natuurverf. Smit: “Het is speciale verf, perfect voor mensen die iets anders willen.Volledig dampdoorlatend, ideaal ook voor Larix en Red Cedar"

Moose Färg wordt geproduceerd in Zweden en in Nederland verkocht via www.moosefarg.com en in specialistische woonwinkels.

Meer informatie is verkrijgbaar op de site www.moosefarg.com of bij ir.Jan Smit, Moose Färg, jansmit@moosefarg.com, 06 55333165

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+