(bron: cobouw.nl)
De producent van gresbuizen
EuroCeramic uit Belfeld is stomverbaasd over het rapport van
IVAM over de milieubelasting van polyvinylchloride (pvc).
Daarin worden gresbuizen beoordeeld als vele malen slechter voor het milieu dan buizen van pvc of beton. Terwijl EuroCeramic het zilveren cradle-to-cradle certificaat heeft behaald.
"Het rapport hangt van aannames aan elkaar", aldus directeur
René van Veldhoven. "De onderzoekers hebben voor gres een aantal gegevens uit twee LCA’s (Life Cycle Analyses) gehaald en daar waarheid van gemaakt. Als we werkelijk de duurzame kant op willen, moet de norm voor LCA's worden verscherpt. De toxiciteit van grondstoffen moet zwaarder wegen. Wat minder dan een gewichtsprocent van een product weegt, moet niet worden weggelaten. Bovendien zijn de levensduur en de dichtheid van gresbuizen en pvc-buizen niet vergelijkbaar."
Van Veldhoven benadrukt dat duurzaamheid volgens LCA’s en duurzaamheid volgens de
cradle-to-cradle zienswijze een wereld van verschil zijn. "De onderzoekers van cradle-to-cradle kijken naar de recyclebaarheid en niet naar de energie-inhoud. Volgens hen zal het energieprobleem namelijk opgelost worden."
Dit roept bij mij direct de vraag op in hoeverre de rapporten over duurzaamheid nu eigenlijk zelf de toets der kritiek kunnen doorstaan. Het begrip duurzaamheid wordt door LCA's dus anders geïnterpreteerd dan door de C2C methodiek. Wordt het niet tijd voor een eensluidende definitie en wijze van beoordelen?