BouwProfs

De bouw online verbonden.

Discussie gestart op BouwProfs op Linkedin door florian eckardt, eigenaar architectenburo florian eckardt:

" Veel bouwmaterialen krijgen de benaming "damp-open" mee. Een damp- open constructie heeft een van binnen naar buiten afnemende damp - diffusie weerstand en er is geen damprem aan de binnenzijde.
Het gevolg is dat vocht door de constructie heen kan en mag diffunderen, er is sprake van een vochtregulerende werking waardoor het woonvocht niet meer door ventilatie hoeft te worden afgevoerd.

Dat is relatief gezien, maar wat kun je erover zeggen in absolute getallen: wanneer is een materiaal of gevelopbouw nog damp- open en wanneer is die benaming niet meer terecht? "

Weergaven: 112

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Henk Schuring, eigenaar ecobo:

" Dampopen is alleen van belang wanneer, zoals je aangeeft, de openheid naar buiten toeneemt. Dat betekent dat de binnenzijde als damprem fungeert. Uit een studie naar de dampopenheid van strobalen bleek, dat wanneer je hier een kamer van bouwt, dan nog maar 30% van het vocht afgevoerd wordt door de wand. Dit is dus nog zonder stuclaag. Dit geeft dus al aan, dat alle producten die dampdichter zijn dan strobalen nog minder vocht doorlaten. Ventilatie blijft dus altijd noodzakelijk.

Er wordt veel gepraat over dampopenheid, maar dit voorbeeld geeft duidelijk aan dat het in de praktijk weinig voorsteld. Ondanks dat blijft de damprem natuurlijk van belang, daar er anders condensatie problemen optreden. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+