BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hoe voorkom ik teveel ventilatiekanalen in een breedplaatvloer?

Als architect schrijven wij vaak in basis de installatie voor de woningen voor die wij ontwerpen. Hiervoor selecteren wij vaak een balansventilatiesysteem met wtw.

Voor de verdeling van de lucht opteren wij vaak voor het comfofresh systeem van Zehnder. Bij dit systeem gaat er vanuit een centrale unit in de vloer een flexibel kanaal naar ieder afzonderlijk ventilatieventiel. Dit resulteert in een heleboel kanalen in de vloer en leidt in de praktijk vaak tot de nodige 'problemen'. Er komen simpelweg te veel installaties (lees kanalen) in de breedplaatvloer om de constructieve sterkte te kunnen waarborgen. Uiteindelijk is dit vaak wel op te lossen, echter het kost altijd erg veel (vaak negatieve) energie om alle neuzen (aannemer, installateur, constructeur, architect) dezelfde kant op te krijgen.

Ik ben erg benieuwd of er mensen binnen deze groep dit probleem herkennen en hoe zij hier in de praktijk mee om gaan. Ik hoor graag van jullie.

Deze vraag is gesteld in de BouwProfs Linkedin groep door Bas Spanjers, architect bij Spanjers Architect.

Weergaven: 890

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Kijk dan eens naar een vraaggestuurd ventilatiesysteem met een wtw unit die centraal op 1 punt in de woning (verkeersruimte) inblaast en met kanalen rond 80 in de verblijfsruimten op basis van een co2 meting lucht afvoert.

Dit kan met het Quality Flow systeem van Itho Daalderop.

http://zakelijk.ithodaalderop.nl/producten/ventilatie-hele-huis/vra...

 

Geachte heer Spanjers,

 

de-centrale systemen hebben deze problemen niet, en hebben veel meer indelingsvrijheden. Zo kunt u ook weer normaal kiezen welk type vloer u wenst te gebruiken, ook kanaalplaatvloeren mits nodig. De-centrale mechanische systemen met en of zonder wtw functie bieden meer EPC punten, gelijkwaardige comfort en vergen veel minder tijd om constructie technisch alles weer op te lossen. Prijstechnisch is het om het even.

zie: http://www.jagapro.nl/nieuws/co-creatie-jaga-en-climarad-wint-isso-...

of:  http://jagapro.nl/product/oxygen

 

Tevens bieden ze installatie begeleiding zonder meerprijs of het volgen van een cursus.

Neem een Holcon vloer daar kunnen alle luchtkanalen in en kunnen ten allen tijde gewijzigd worden.

Dat geldt ook voor alle andere leidingen. Daarbij is er nog een optie dat de vloerverwarming  en de plafond koeling al in de fabriek is aangebracht.

Beste Bas,

ons advies is niet gericht op toepassing van het ene systeem of het andere. Zet 10 ontwerpers op een rij, vraag ze hetzelfde en dan mag je raden hoeveel verschillende antwoorden je krijgt. Je vraag wordt automatisch opgelost wanneer je in een vroegtijdig stadium de problemen onderkent en ondervangt in je ontwerp. Bij de gekozen oplossing kies je de beste leverancier. Onze organisatie is onafhankelijk en kan je helpen bij het maken van de meest geschikte en verantwoorde keuzes.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+