De bouw online verbonden.
699 euro het maximale bedrag dat voor een huurwoning gerekend mag worden. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen regeringspartijen PvdA en VVD. De PvdA hecht veel waarde aan het betaalbaar houden van sociale huurwoningen. Volgens PvdA-er Monasch zijn veel huurders nu al niet goed in staat maandelijks hun huur te betalen en hebben sommigen zelfs huurtoeslag nodig hiervoor. Dit probleem wordt nog veel groter als de huurgrens door de 700 euro gaat schieten.
In ruil hiervoor is de PvdA tegemoet gekomen aan de wens van de VVD om investeerders meer ruimte te geven om te investeren in de bouw van huurwoningen in de vrije sector. Volgens de VVD is er een groot gebrek aan woningen met een huur tussen de 700 en 1000 euro.
Deze uitruil klinkt als het beste van 2 werelden. De corporatie gaat terug naar haar kerntaak om betaalbare woningen te bouwen voor de burger die weinig te besteden heeft. De bouw van duurdere woningen wordt zo weer het domein van de investeerders en de schop gaat weer de grond in. Hoe kijk jij tegen deze uitruil aan?
Tags:
Jammer dat in dit verhaal de energiekosten niet mee gewogen worden.
Het oude antwoord op een nog oudere discussie in een zeer oud ideologisch gevecht van langzaam fossiel wordende partijen.
Het gaat voor de (sociale) bewoner/ woonconsument al lang niet meer om huur of woningkosten, maar om WOONKOSTEN. De goedkoopste sociale huurwoningen hebben zulke hoge energie en dus woonlasten dat zij onbetaalbaar zijn voor de laagste inkomens. Bewoners worden langzaam uitgerookt en uitgekleed financieel.
Als deze partijen daar nu een bovengrens aan stellen voor de sociale huurgrens en de middeninkomens in de vorm van WOONKOSTEN grenzen dan ontstaan er pas werkbare business modellen waar de aanbieders in de bouw, corporaties en beleggers echt wat mee kunnen nu en op lange(re) termijn.
Daarnaast is er maatschappelijk steeds meer behoefte om onze energierekeningen niet meer uit te geven aan een Rusland of Saudi Arabië voor de inkoop van fossiele energie, maar hier in onze eigen economie en hernieuwbare energievormen te besteden. Het gaat inmiddels op EU niveau om bedragen van 1,5 miljard euro per dag! Lijkt mij het verschil tussen een uitgave of een investering.... Zouden we daarin wat mogen verwachten van deze politieke partijen?
Het is me nog niet duidelijk of het huurpuntensysteem daarmee ook bevroren wordt. Wanneer dit wel geïndexeerd wordt ontstaat het interessante fenomeen dat de duurdere sociale huur in de vrije sector gaat vallen. Als dat het geval is dan zou ik er voor pleiten dit nog jarenlang vol te houden. Zoals dat ook met de hypotheekrenteaftrek gebeurt. Op die manier gaan we geleidelijk naar een woningmarkt die niet uit balans wordt gebracht doordat de overheid de huurprijs bepaalt van het overgrote deel van de huurwoningen.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door