BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ik kreeg vandaag de vraag of ik al volgens het BIM systeem werkte...

Discussie begonnen via BouwProfs op Linkedin door Richard Paas, eigenaar Paas BV:


"Ik ben mede-eigenaar van een timmerfabriek. Men vroeg mij of ik volgens het BIM-systeem kon werken. Ik had eerlijk gezegd geen flauw idee wat het was. Heb wat gegoogled. Moet je als toeleverancier van kozijnen nog iets sepcifieks kunnen om er aan te kunnen voldoen?"

Weergaven: 785

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Walrave Tuininga, Adviseur aanbestedingen bouwrecht gebiedsontwikkeling:

"Kijk eens op de onderstaande links:

http://www.regieraadbouw.nl/
http://www.debimspecialist.nl/wat_is_bim/

BIM is een standaard voor uitwisseling van bouwinformatie, zodat de maten en gewichten in het echt echt passen.

Ik hoor wel van je of je hiermee uit de voeten kunt.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Its van der Es, Senior Consultant Sustainable Development at Climate Policies International:

"Zie ook deze link"
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Richard Muller, bouwkundig Ingenieur:

"Ja en alle informatie wordt dan in een 3D gebouwmodel gestopt. Software paketten als Archicad en Revit werken op deze manier. Of een toeleverancier van 1 bouwonderdeel (kozijnen) dan via een BIM methode moet werken? Lijkt mij niet..."
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Hans Lammerts, tekenaar / constructeur Royal Haskoning:

"Richard, Stuur voor alle zekerheid ook maar wat 2D tekeningen mee.."
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Bjørn Seerden, eigenaar Bouwkundig Tekenbureau Seerden:

"BIM zou een universele uitwisselmethode moeten worden in de bouw waar een gebouw door alle betrokken partijen in 3D model wordt samengesteld en wordt opgebouwd. Maar aangezien er diversen software ontwikkelaars zijn met eigen tekenpakketen die 2D niet eens uitwisselbaar zijn is het op het 3D gebied niet veel beter. het idee is goed alleen de uitwerking staat nog in de kinderschoenen. Dus voorlopig houden bij 2D.

Kwam de vraag van een klant of een softwareleverancier?"
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Robert Benedictus, bouwkundig Ingenieur bij CBB Arnhem:

" Laten we eerst eens goed gaan bouwen voordat we allerlei gegevens in modellen gaan stoppen. Het echte bouwen gebeurt op de bouw, met mensen in plaats van achter de computer met modellen.
Als opzichter moet ik helaas te vaak constateren dat de echte bouwkundige kennis soms ver te zoeken is. Vaak zijn de gemaakte details zeer theoretisch en praktisch slecht uitvoerbaar. Details worden met grote regelmaat gekopieerd uit andere projecten en blijken daar door regelmatig niet te kloppen.

Natuurlijk is de computer voor een groot deel van de werkzaamheden een zegen. We moeten alleen niet vergeten dat er in de bouw vaak een groot verschil is tussen theorie en praktijk.
Volgens mij moet je als timmerfabriek doorgaan met je eigen produkten en je niet blindstaren op een model in de computer. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Richard Muller, bouwkundig Ingenieur:

" Een BIM model geeft juist een beter inzicht in het toekomstige gebouw, wat het aantal "fouten" in de bouw moet verkleinen. Maar we moeten wel blijven nadenken... "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Hans Lammerts, ontwerper bij Railinfra Solutions:

" .. maar niet in de valkuil trappen om meer tijd te besteden aan ICT aangelegenheden dan aan het overbrengen van de inhoud. Heeft "de man buiten" iets aan het BIM model, wat verstaat men onder "BIM"? etc. "
Dat bouwen uiteindelijk buiten plaats vindt, is inderdaad zo. En helaas is het zo dat er regelmatig het één en ander aan de aangeleverde details niet klopt. Maar behalve door gebrek aan kennis komt dit naar mijn idee vooral ook doordat men het detail maar op één plaats tekent, zonder een stukje opzij of omhoog te kijken. En inderdaad, dan blijkt wat in een vorig project wel kon, hier toch eigenlijk niet klopt.

Zelf heb ik bij een ontwikkelende aannemer gewerkt die zelf de staalconstructies uit tekende in 3D en dat pakket ook gebruikte om de de overige prefab onderdelen in dit pakket uitwerkte. Daardoor konden we veel problemen in een vroegtijdig stadium tackelen. Merkt men buiten eigenlijk niets, behalve dat het het allemaal past. Anderzijds kwam de timmerman wel eens achter de computer mee kijken hoe dat ingewikkelde detail nu eigenlijk in elkaar zat.

Blijft natuurlijk wel dat je moet blijven nadenken bij wat je doet.

Terug naar de vraag of een timmerfabriek nou in BIM moet tekenen? Gezien het feit dat de meeste projecten nog steeds niet in BIM getekend worden, lijkt me dat niet. Want wat heb je er aan als je je kozijnen in 3D tekent en geen BIM-model hebt waarin je kunt kijken of ze wel passen? Of het BIM model is getekend maar dan in een ander formaat dan jouw software?
Niets, lijkt mij.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Mark Maas, bouwkundig tekenbureau MARKING:

" BIM is de toekomst. Het is een kwestie van tijd en dan weten we niet beter. Straks dien je gewoon een BIM model in i.p.v. een stapel tekeningen. Als ik zie hoeveel sneller ik nu al werk met Revit in vergelijking tot standaard Autocad met Delta Pi dat is echt een factor 2 of 3. Je hebt gewoon continu overzicht. Je werkt vlot en glijd ongemerkt van gevels naar de doorsnede door naar een 3D overzicht. Ook met het ontwerpen is dit ideaal. Het staat inderdaad nog in de kinderschoenen.

Nu kun je dus mooi meegroeien met het pakket. Vandaar dat ik 1,5 jaar geleden ben ingestapt. Het kost toch veel tijd en energie om het allemaal goed eigen te maken. Revit wil nu de duurzaamheid intergreren in het pakket. Er zijn koppelingen met de konstrukteur (Revit Structure) en de installatietechniek (Revit MAP). Dus blijf niet te lang meer sceptisch want de trein is allang aan het rollen. Mis hem niet.

Voor een Timmerfabriek is het ook de toekomst. Zet je detail bibiotheek op het net en zorg ervoor dat je een goed werkende kozijnmodule hebt voor Revit en eventueel ArchiCad. Architecten zijn gek op dat soort zaken. Dan ben je jouw concurrenten 10 stappen voor. Minimaal blijf je bij. Het is nu de eerste keer dat je die vraag krijgt. Die vraag gaat vaker komen, neem dat maar van mij aan. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Rob Velthuis, Architect bij Morsink Architecten:

" Uit de reacties is af te leiden dat er nog veel onduidelijkheid is over BIM. BIM is een Bouwwerk Informatie Model (de nederlandse vertaling van Building Information Model). Het idee achter BIM is dat informatie maar een keer wordt opgeslagen en op verschillende plaatsen kan worden gebruikt. Het kozijn in de gevel is dus hetzelfde kozijn dat op de kozijntekening of in het bestek staat. Daardoor wordt de kans op fouten verkleind. Uiteindelijk moet degene die het model bouwt wel goed weten waar hij het over heeft, maar dat is niet anders als bij 2D-tekeningen.

BIM heeft zeker toekomst, maar heeft ook nog veel haken en ogen. Uitwisseling van gegevens is daar een van. Verantwoordelijkheden is nog een punt dat in ieder geval anders gaat worden.
Mijn advies, verdiep je in de materie en gebruik ervan wat voor jou (in eerste instantie op korte termijn) winst oplevert. Zorg ervoor dat het geen doel op zich wordt. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+