BouwProfs

De bouw online verbonden.

 

 

(bron: cobouw.nl)

De bouwsector lijkt klaar te zijn om vrouwen een grotere rol te geven. Dat zegt Helma Born, voorzitter van Bouwnetwerk en directeur van adviesbureau Procap. Volgens Born worden er nu stappen gezet om de sector uitnodigender te maken voor vrouwen terwijl dit vijf jaar geleden nog niet eens bespreekbaar was.

Een bewijs dat de bouwsector open staat voor vrouwen is het boekje `Bouwen op hakken, vrouwen in de bouw` van Bouwnetwerk. In het boekje komen twaalf kopstukken uit de bouw en vastgoedwereld aan het woord over wat zij doen om de bedrijfstak aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Bouwnetwerk is overigens ook een netwerk voor vrouwelijke bouwprofessionals. In het boekje blijkt dat veel kopstukken het aantal vrouwen binnen bouwondernemingen hebben zien toenemen, toen ze meer gingen letten op kwaliteit. Hierdoor kwamen meer vrouwen binnen.

De verhouding man-vrouw is echter nog altijd niet in evenwicht. Born wil dat hier verandering in komt. Ze ziet hiervoor diverse mogelijkheden. Flexibiliteit bieden is daar een van. Vrouwen werken graag flexibele diensten of in deeltijd. Daarnaast moeten bedrijven aantrekkelijk zijn voor vrouwen. De bedrijfscultuur moet zo zijn dat er vrouwen in passen. Gemengde teams werken immers het beste.

Wat vindt u, is de bouw daadwerkelijk er klaar voor om vrouwen hun plek te geven in de sector? BouwProfs is benieuwd naar uw ervaringen!

Weergaven: 1047

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Daniella ten Berge, Organisator Stichting Meidendag:

" Ik ben van mening dat je juist meiden, maar ook jongens goede voorlichting moet geven over de bouw, maar ook over andere technische richtingen. Het is helemaal niet zo dat er niet meer meiden zijn die interesse hebben in de bouw, ze weten gewoon niet wat bouwkunde inhoudt! Zo heb ik meerdere voorlichtingen gegeven op het voortgezet onderwijs, maar als je vraagt wat je kunt met bouwkunde, komen de meeste niet verder dan timmerman en architect. Terwijl je ook bijvoorbeeld heel veel creativiteit kwijt kunt in de bouwwereld, zoals bijvoorbeeld een uitvoerder, hoe je alles moet regelen, organiseren en plannen om alles in goede banen te leiden of hoe je je in allerlei bochten kunt wringen om toch het gene voor elkaar te kunnen krijgen wat dreigde mis te lopen. Ze zeggen toch altijd dat vrouwen meerdere dingen tegelijkertijd kunnen, dat ze over het algemeen goed zijn in het organiseren en regelen van dingen? Nou, dan is het vak uitvoerder juist geschikt voor de vrouw, sterker nog, ik heb het zelf ervaren! Daarnaast lopen de 'mannen' van de bouw ook veel harder voor een vrouw en krijg je veel voor elkaar. Je hoeft je dus inderdaad niet te bewijzen, gewoon jezelf blijven en respect voor elkaar hebben, das het allerbelangrijkste.

Een ander voorbeeld is het beroep als bouwfysisch adviseur. Veel meiden willen graag wat in de zorg doen, iets met mensen, nou, uitstekend toch! Zorgen dat een gebouw gezond is voor mensen die er in gaan wonen / werken door juiste isolatie, installaties, daglichttoetreding. Doordat er geen goede voorlichting wordt gegeven weten gewoon echt heel veel meiden (maar net zo goed jongens) niet wat je met bouwkunde kunt. En dat zou dus moeten veranderen. Er zijn inderdaad heel veel organisaties die geprobeerd hebben om meer dames in de techniek te krijgen, maar naar mijn idee pakken zij het helemaal verkeerd aan. Je moet het promoten vanuit het vakgebied zelf en niet iemand die toevallig marketing en communicatie heeft gestudeerd. En daarnaast is het heel belangrijk dat je je verplaatst in de meiden zelf. Over het algemeen zijn het pubers dus verplaats je in hun leefwereld. Geen ellenlange verhalen of er bovenuit schreeuwen dat ze stil moeten zijn, nee juist niet! Die saaie dingen krijgen ze op school al. Je moet ze juist uitdagen, aan het denken zetten, laat ze zelf maar een keer timmeren of over de bouwplaats lopen, laat ze juist keten, plezier maken, veel erover praten, dan bereik je echt wat!

Deze aanpak hanteren wij als Stichting Meidendag en het werkt! Vorig jaar maar liefst 55 bouwvrouwen bij elkaar op de Meidendag. En dat was nog maar op 1 lokatie en alleen maar voor bouwkunde en civiele techniek. Kun je nagaan hoeveel dat er in de toekomst gaan worden!

Allicht zul je nooit 50% man en 50% vrouw in de techniek krijgen, maar kijk naar omliggende landen, 25 - 30% is toch echt wel te halen. En zeg nou zelf, als je als bedrijf zijnde over de kwaliteiten van mannen EN vrouwen beschikt, dan bereik je toch gewoon veel meer? "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Mark van Houten, Marketing Manager Saint Gobain Gyproc Nederland B.V.:

" Ik vind het onderwerp op zich helemaal niet interessant en relevant.
Naar mijn mening staat de bouwkolom in Nederland voor hele andere uitdagingen. De bouwbranche staat aan de vooravond van van verregaande doorvoering van business excellence, als gevolg van veranderde investerings- en verdienmodellen. Hiervoor zal kwalitatief geïnvesteerd moeten worden in de mensen binnen de branche om deze transactie te kunnen maken. Voor veel bedrijven zal dit onderwerp de komende jaren een boeiende uitdaging gaan worden.

Echter, Nederland als geheel staat voor nog veel grotere uitdagingen, waar de rol van de bouwbranche in Nederland substantieel moeten zijn.
- Nederland loopt nog altijd sterk achter op de Europese infrastructurele beleidsnotities. Er wordt nu wel overal hard gewerkt, volledige aansluiting is nog niet in zicht.
- De woningvoorraad is nog altijd niet in pas met de woningbehoefte in Nederland. Het CBS voorspelt daar bovenop nog dat het aantal gezinnen alleen maar zal toenemen, dus die uitdaging wordt alsmaar groter.
- De verstikkende verdichting van de Randstad. Dit heeft een remmend effect op de economie en ondermijnt de buitenlandse concurrentie positie van Nederland. Binnenstedelijke vernieuwing, meer gestapelde bouw, lichtgewicht- en duurzaam bouwen zijn initiatieven die het probleem remmen, maar vormen niet de oplossing. Ontwikkeling en promotie van niet-Randstedelijke gebieden, waardoor meer landelijke spreiding ontstaat, verdient de voorkeur.

Ook hiervoor zal flink kwalitatief geïnvesteerd moeten worden in mensen die dit mogelijk gaan maken. Het is dan helemaal niet relevant of dit vrouwen of mannen zijn. Iedereen die opgewassen is tegen de voorliggende taak, mag, nee moet haar/zijn steentje bijdragen.

Het wordt tijd dat er vanuit de bouwkolom mensen opstaan die op een inspirerende wijze deze onderwerpen gaan aanpakken. Ik kom graag in contact met mensen die er net zo over denken en ook zijn/haar steentje bij willen gaan dragen.
Laten we de krachten, kennis en ervaring vanuit de bouwwereld bundelen en hiermee aan de slag gaan. "
Bij voorkeur met veel vrouwen erbij. Die zijn over het algemeen veel beter in staat om dit soort moeilijke veranderingsprocessen vorm te geven.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Monique Roerade-Verhaar, Bouwkundige:

" Vrouwen in de bouw maken inderdaad een bewuste keuze om in deze brache te gaan werken. Ik ben het volledig met Marjet Rutten eens. Het is juist prettig werken in deze branche met direct communiceren.
Mannen én vrouwen kunnen hun steentje bijdragen in de bouw. Maar uiteraard wel de beste (wo)men for the job, anders wordt je ook niet serieus genomen! @Daniella: Erg leuk initatief om jonge meiden meer kennis te geven over de bouwbranche en de mogelijkheden! "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michelle Corbeau, O.G. ontwikkelaar AM - Rotterdam:

" Alle acties om dingen te stimuleren lopen op niets uit. Dat komt omdat vrouwen, net als mannen niet in hokjes geduwd willen worden. De vrouwen die voor de bouw kiezen, doen dat bewust. En als ze goed genoeg zijn om door te
st(r)omen naar de top, gebeurt dat van zelf. Daar heb je volgens mij geen programma voor nodig. Werk al 17 jaar in 'de bouw' en heb nog nooit last gehad van positieve of negatieve discriminatie omdat ik toevallig vrouw ben. Moet het ook niet merken!
Als je iets bereikt, doe je dat zelf en niet omdat ze in DH vinden dat het moet.
Gewoon weer aan het werk samen, zou ik zeggen.... "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Sabine van den Boom - Schoorl, adjunct directeur Heddes Bouw:

" De bouw is volgens mij heel erg toe aan (nieuwe) beweging, vernieuwing, verbetering!
Op 21 april 2010 vindt een expertmeeting plaats met als rode draad De Creatiespiraal, 'de weg van wens naar werkelijkheid'. Mensen met Passie voor hun vak, zowel mannen als vrouwen, ontmoeten, verbinden en inspireren.
Meld je aan, want er is een beperkt aantal plaatsen! www.buildingpassion.nl "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van A.J.M. Gilissen, architect + Building engineer:

" poe hee, Iniminie
(voor de tv-analfabeet; een quote uit sesamstraat)
<> zou je kunnen denken

is dat in de bouwsector dan anders dan welke sector dan ook "met vrouwen" ?
ja misschien op die steigers tussen de metselaars die nog puistjes hebben

en ook dat en die situatie, is volgens mij een achterhaalde discussie!!!

on the job, at work, you perform.

ciao "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+