BouwProfs

De bouw online verbonden.

 

 

(bron: cobouw.nl)

De bouwsector lijkt klaar te zijn om vrouwen een grotere rol te geven. Dat zegt Helma Born, voorzitter van Bouwnetwerk en directeur van adviesbureau Procap. Volgens Born worden er nu stappen gezet om de sector uitnodigender te maken voor vrouwen terwijl dit vijf jaar geleden nog niet eens bespreekbaar was.

Een bewijs dat de bouwsector open staat voor vrouwen is het boekje `Bouwen op hakken, vrouwen in de bouw` van Bouwnetwerk. In het boekje komen twaalf kopstukken uit de bouw en vastgoedwereld aan het woord over wat zij doen om de bedrijfstak aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Bouwnetwerk is overigens ook een netwerk voor vrouwelijke bouwprofessionals. In het boekje blijkt dat veel kopstukken het aantal vrouwen binnen bouwondernemingen hebben zien toenemen, toen ze meer gingen letten op kwaliteit. Hierdoor kwamen meer vrouwen binnen.

De verhouding man-vrouw is echter nog altijd niet in evenwicht. Born wil dat hier verandering in komt. Ze ziet hiervoor diverse mogelijkheden. Flexibiliteit bieden is daar een van. Vrouwen werken graag flexibele diensten of in deeltijd. Daarnaast moeten bedrijven aantrekkelijk zijn voor vrouwen. De bedrijfscultuur moet zo zijn dat er vrouwen in passen. Gemengde teams werken immers het beste.

Wat vindt u, is de bouw daadwerkelijk er klaar voor om vrouwen hun plek te geven in de sector? BouwProfs is benieuwd naar uw ervaringen!

Weergaven: 1061

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Even advocaat van de duivel zijn; ik geloof in " Best PERSON for the job!" niet ; "Best MAN For the job"...
Maar dus ook niet het gepush om per sé een vrouw op een positie te krijgen; gewoon geselecteerd op de gestelde criteria!
Wanneer iemand de knowhow en de kunde voor een functie beheerst zou dit doorslaggevend moeten zijn,ongeacht welk geslacht. Daarbij komt natuurlijk een persoonlijke Click en of iemand past in het bestaande team.
Voorlopig merk ik echter dat wanneer een vrouw over de dubbele kennis, ervaring en een goed trackrecord beschikt, er toch nog verbaasd en terughoudend word gereageerd door potentiele werkgevers. Je word uitvoerig getest op kennis en sociaal gedrag,wanneer de "test" succesvol is doorlopen,vind men het prettiger met een vrouw te werken. ...is mijn ervaring...
Ik heb in de handel in ieder geval nog NOOIT een dichte deur gezien bij mijn (potentiële ) afnemers.
Dat is een interessante insteek Rogér, dus geen kwestie van ambitie maar eerder die van urgentie om de arbeidsparticipatie van vrouwen te laten toenemen.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Patricia Borghouts, Projectmanager Marketing en Communicatie bij Record Automatische Deuren B.V.:

" Even een reactie van een vrouw werkzaam in de bouw. Veel vrouwen kiezen nog steeds voor het traditionele rolpatroon waarbij de man fulltime werkt en de vrouw de meeste zorgtaken op zich neemt. Met dit Nederlandse anderhalfverdienersmodel ontnemen vrouwen zichzelf de kans om door te groeien of zichzelf te ontwikkelen. Ze kiezen er immers zelf voor om hun tijd ook aan andere zaken te besteden. Hierdoor zit er helaas heel veel kennis thuis op de bank. Als vrouwen zelf meer actie gaan ondernemen en ook inderdaad echt willen gaan voor een leuke job, pas dan zal dit ook gaan veranderen.

"Was will das Weib?" vroeg Freud zich in 1925 af in een gesprek met Marie Bonaparte. Nu - bijna 100 jaar verder - woedt deze discussie nog steeds en dat zegt echt genoeg. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Joost Jan Dorrestijn, Uitvoerder BAM Utiliteitsbouw:

" Ik zou zo gauw geen reden kunnen geven waarom er niet meer vrouwen in de bouw zouden kunnen werken. Ik ben het echter wel met Tjitske eens dat het criterium ten alle tijden "best person for the job" moet zijn. Als er een wettelijk opgelegd percentage zou komen, je hoort daar steeds meer stemmen voor opgaan, en je keuze wordt daardoor bepaald en niet door de kunde en competenties van de kandidaat doe je jezelf als onderneming tekort.

Verder ben ik het wel met Patricia eens dat veel vrouwen kiezen voor een deeltijd baan die zij combineren met de zorg thuis. Dit mede dankzij de traditionele maatschappij waar wij in leven. Vrouwen die er voor kiezen om volledig voor hun job te gaan, en vooral voor de hogere functies geld dat het meer dan full-time functies zijn,en de kinderen en het huishouden daardoor aan anderen overlaten worden door de maatschappij gezien als "slechte" moeders.

Er moet dus niet alleen iets veranderen in het inzicht van potentiële werkgevers maar vooral op maatschappelijk niveau moeten normen en waarden veranderen voordat de arbeidsparticipatie van vrouwen een succes wordt. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Marjet Rutten, Marketing- en Innovatieadviseur voor de bouw- en installatiesector:

" Ik ben voorstander van meer vrouwen in de bouw - al geloof ik dat veel vrouwen in de bouw het juist plezierig vinden om met mannen te werken. De unieke cultuur van de bouwsector waar directe communicatie voorop staat is niet voor iedere vrouw aantrekkelijk, maar mijn inziens wel één van de charmes van de branche.

Ik geloof ook niet in positieve discriminatie. The best (wo)man for the job! En als vrouw is het in sommige bedrijven moeilijker om er te komen, maar je krijgt ook weer veel gedaan als je eenmaal positie hebt verworven. Voor- en nadelen dus.

Bovendien zijn er inmiddels al aardig wat vrouwen op goede posities. Voor het boek Building Passion zijn 101 succesvolle vrouwen uit de branche geportretteerd. Maar er zijn er nog veel meer. We zouden zo vijf van dergelijke boeken kunnen maken... "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Patricia van den Berge, DGA Paras Concepts BV:


" Over het algemeen ben ik van mening dat het ligt aan het beleid van een bedrijf. Zodra er een conservatieve sfeer hangt kan er naar de buitenwereld wel gesteld worden dat er plaats is voor vrouwen binnen hun bedrijf, maar de werkelijkheid is anders.

Echter gelukkig zijn er genoeg bedrijven die er wel voor open staan en dan maakt het in principe niet uit of het een man of een vrouw is. Het punt van de "best person for the job" zoals eerder aangehaald is dan veel belangrijker dan er een sekse aan te plakken. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Daniella ten Berge, Organisator Stichting Meidendag:


" De bouw is nog helemaal niet klaar voor het fenomeen Vrouw. Oke, veel bedrijven zeggen wel dat ze graag meer vrouwen willen binnen hun bedrijf, maar vervolgens gaan ze op dezelfde manier weer verder. Een bedrijf uit de bouwsector dat klaar is voor meer vrouwen gaat heel wat verder dan vrouwen aannemen en een spiegel op het toilet. Bedrijven moeten juist durven om te investeren en open te staan voor de manier hoe vrouwen denken. Vrouwen denken en communiceren vaak anders dan mannen en juist daar moeten bedrijven op inspringen. Allemaal luisteren naar elkaar en durf van elkaar te leren!

Daarnaast ben ik van mening dat meer vrouwen in de bouw in een veel vroeger stadium begint dan bij het bedrijf zelf. Super natuurlijk dat er het ‘Ambassadeursnetwerk voor de Bouw’ in het leven is ingeroepen en dat 'Twaalf prominenten uit verschillende takken van de bouwsector zetten zich een jaar lang in om meer vrouwen aan te trekken voor de bouwbranche én om de doorstroming van vrouwen naar hogere en topfuncties in de bouw een impuls te geven'. Maar een jaar is veel te kort om ook daadwerkelijk resultaat te zien. Het vereist jarenlange inzet van gemotiveerde mensen en veel bedrijven die ook hun (financiele) steentje bijdragen. Je begint ook niet bij het bedrijf om dames te werven, maar juist op het voortgezet onderwijs, sterker nog, op de basisschool moet je kinderen al warm maken voor de techniek, als je ze dan tijdens hun pubertijd ook nog op een leuke manier weet te boeien voor de bouw, ben je al weer een stapje dichterbij je doel. Zodra ze dan een technische studie gaan doen is het belangrijk om ze dan ook goed gemotiveerd te houden zodat ze dan ook daadwerkelijk aan de slag gaan in de bouwwereld. Bedrijven moeten er al voor open staan om jongeren / kinderen te motiveren, dan heb je uiteindelijk een veel groter bereik dan je puur richten op afgestudeerden en werkenden die een job zoeken.

Wij van Stichting Meidendag stimuleren jongeren / dames om te kiezen voor een (bouw)technische studie, maar dan wel geheel op eigen wijze, waarvan wij nu al merken dat dit wel eens DE methode kan zijn. We kunnen het echter niet alleen, daarom zijn wij altijd op zoek naar gemotiveerde vrouwen die zich willen inzetten om de techniek te promoten. Daarnaast zijn wij ook op zoek naar bedrijven die ons (financieel) willen ondersteunen. Wij van Stichting Meidendag kunnen wel heel ambitieus zijn, maar we moeten het toch samen doen! "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Nico Verdonck, Account Manager Remeha bv:

" Dat is inderdaad wel een belangrijk punt Daniella, dat het niet bij het werven van het bedrijf begint. Want ik denk dat heel veel bedrijven er absoluut voor open staan. Het begint echter helemaal van onder af aan, bij het enthousiasmeren van de kinderen op school. Bij een recent bezoek aan de Hogeschool van Utrecht, afdeling Bouw&Techniek, zie je zulke mooie ontwikkelingen en passie voor de techniek bij de studenten. Die passie en de mogelijkheden in techniek en bouwkunde zou ook op de basisschool meer gestimuleerd moeten worden. Desnoods met wat meer glamour&glitter.
De bouwsector is er nu nog niet helemaal klaar voor, maar het zou absoluut goed zijn als er meer vrouwen aktief zouden zijn. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Sabine van den Boom-Schoorl, adjunct directeur Heddes Bouw:

" Of de bouw klaar is om vrouwen toe te laten? Dat klinkt als een branche die denkt dat het eigenlijk niet nodig is. De mannen in de bouw doen zichzelf hevig tekort. Meer van hetzelfde leidt tot meer van hetzelfde.

De vrouwen zijn er wel, volop zelfs. Vrouwen met inhoud, ambitie, ervaring en schatten aan kennis. Lees daarvoor het boek Building Passion, daarin staan er zomaar 101 geportretteerd. De bouw is gebaat bij een meer gebalanceerde samenstelling tussen mannen en vrouwen, dat is wetenschappelijk al vele malen aangetoond.
Als mannen en vrouwen gaan samenwerken ontstaan nieuwe gezichtspunten, andere ervaringen, andere competenties. En niet in de laatste plaats zorgt het voor een andere, meer inspirerende, werksfeer. Bovendien verkrijg je dan een realistischer afspiegeling van de samenleving, wat belangrijk is voor een gezonde sector.

De vrouwen hebben vaak een belangrijke stem hebben in de aankoop van bijvoorbeeld de woning, zorg daarom voor aansluiting op je klanten in je gehele primaire proces. En wellicht zijn er vrouwen nodig in managementposities om nieuw vrouwelijk potentieel aan te trekken. Waar wachten we nog op?

Als vrouw ben ik blij dat ik in deze branche werk. Er is nog zoveel te verbeteren en ik kan nog zoveel waarde toevoegen, blijer kun je mij niet maken. Met het opleggen van targets, bevorder je vooral de discussie over met welke ‘minimale percentages vrouw’ de bouw beter af zou zijn. Meten is weten, onderdeel van de ingenieursmentaliteit in de bouw, die ervoor zorgt dat het niet over de inhoud, het echte probleem, gaat.

Ik fantaseer regelmatig dat de branche een geheel modern en nieuw karakter krijgt, als die balans er is. Dat er volop wordt vernieuwd, beter wordt samengewerkt, wantrouwen verdwijnt, en ketenintegratie een doorslaand succes wordt. De reputatie van de branche verbetert zienderogen en daar waren we met z’n allen zo aan toe…

Waarom zou de bouw deze balans in hemelsnaam niet willen? "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Rene Nijsen, sectorhoofd constructies bij B&I en partner in IDO:

" Wat er in ieder geval opvalt is dat er bij dit topic veel meer vrouwen reageren dan in elk ander topic in deze groep.
Ik denk dat je met alle stimuleringsmaatregen van de wereld niet voor elkaar krijgt dat er heel veel vrouwen in de bouwwereld komen, maar degenen die ervoor kiezen hebben deze keuze vaak wel heel bewust gemaakt en zijn absoluut een aanvulling in het bouwproces. Ook denk ik dat heel veel bedrijven meer vrouwen zouden verwelkomen als deze beschikbaar zouden zijn. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Ed Bloem, vestigingsmanager Feenstra Verwarming b.v.:

" Het is een gegeven dat de interesse voor alle technische beroepen afneemt. Er zijn talloze samenwerkingsverbanden die met man en macht proberen om de techniek lessen op de vmbo scholen draaiende te houden echter zonder resultaat. Vmbo scholen moet noodgedwongen hun technieklessen afschaffen omdat er geen animo voor is.

De interesse voor "zorg"vakken stijgt echter. Wij zullen er dus voor moeten zorgen dat wij ons vak, en dan niet allen de installatietechniek maar de hele bouwkolom weer aantrekkelijk wordt voor de jeugd. Of je hierdoor ook meer vrouwen in de bouw krijgt dat betwijfel ik. Daar is denk ik meer voor nodig en sluit dat sluit aan bij de eerdere reacties. De weinige vrouwen die ik in de bouw tegen ben gekomen hadden vaak wel een verfrissende visie en het was daardoor prettig samenwerken. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Femke van de Meeberg, projectontwikkelaar Dura Vermeer Bouw Rotterdam:

" Ik begrijp de hele ophef niet over het gebrek aan vrouwen in de bouw.
Als ik om mij heen kijk, zie ik behoorlijk wat vrouwen in bouwbedrijven in alle lagen. Mensen met sterke en minder sterke capaciteiten, net zoals dit op de mannen van toepassing is. Het is een illusie om te verwachten dat er significant meer vrouwen in de bouw- en gwwsector zullen gaan werken. Net zo min als dat je kunt verwachten dat er meer mannen als schoonheidsspecialiste zullen gaan werken.
Daarnaast is het zo dat met name het uitvoerende werk fysiek zwaar kan zijn. En het werken in projectgebonden ploegenverband zorgt er voor dat part-time werk complexer kan zijn dan in andere sectoren. Dit laatste kan overigens ook voor mannen belemmerend zijn.

Een groter probleem vind ik dat er structureel minder vakmensen beschikbaar komen op de werkvloer. In de bouw is grote vraag naar degelijk opgeleide vakmensen. Ik sluit me in deze bij de reactie van Ed aan. Onze successen zien wij nu in het vervolg van ons project Leren Bouwen en de Ketenintegratieprojecten. Het project Leren Bouwen heeft drie doelen. Ten eerste leerlingen van het MBO-bouwonderwijs te motiveren hun school af te maken (uitval verminderen). Voor HBO-studenten is het doel dat de studie beter aansluit bij de praktijk en hun verdere loopbaan. Voor de gemeente past dit project binnen de fysieke aanpak van de hotspots. Door woningen aan te kopen, op te knappen en aan particulieren te verkopen, trekt de gemeente meer eigenaar-bewoners naar deze plekken. Zo worden deze gebieden weer goede wijken om in te wonen en te leven en de bouwonderneming vindt het belangrijk dat jonge mensen worden opgeleid als vakman/vrouw in de bouw. Een opmerkelijke werkwijze die zich nu bewijst.

Ik wil er nog aan toevoegen dat ik in mijn carrière geen enkele negatieve reactie heb gehad op het feit dat ik vrouw ben; ook niet toen ik nog “buiten” werkte. Als een persoon voldoende capaciteiten bezit, komt het respect vanzelf. Ik heb ook niet het gevoel gehad dat ik er dubbel zo hard voor heb moeten knokken. Belemmeringen in functie- en salarisstijging heb ik ook niet ondervonden. Om verder te komen in je carrière ligt het er maar net aan welke houding je aanneemt en welke ambitie je hebt. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+