BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is het mogelijk electriciteit op te wekken uit (Nederlandse) aardwarmte?

Discussie gestart in de BouwProfs groep op Linkedin door Arthur Hilgersom, Steenhuis Bukman Architecten


Nieuwbouw Nederland gaat massaal over op de warmtepompen, maar vooralsnog lijkt de energiebesparing tegen te vallen. 
Het nadeel van warmtepompinstallaties is dat er ook nogal wat electriciteit nodig is om het water rond te pompen. Een deel van de energiewinst gaat dan verloren. 

Als je op een één of andere manier ook uit de overcapaciteit van de warmte die uit de grond wordt gehaald energie kan opwekken kan in ieder geval het benodigde vermogen om te pompen worden terugverdiend (en misschien nog wel wat meer). 

Wie wil er meedenken om dat probleem te lijf te gaan of zijn er kant- en klare oplossingen?

Weergaven: 234

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Electriciteit uit aardwarmte kan. Er zijn drie vormen van aardwarmte; koude warmte opslag, diepe aardwarmte (geothermie) en Enhance Geothermal Systems (EGS). Zowel uit geothermie als EGS systemen is electriciteit opwekking mogelijk. De hoeveelheden elecrticiteit is laag en niet echt rendable, alhoewel bij uitkoppeling en benutting van alle rest warmte er een zeer economische project gehaald kan worden. Voorlopers in dit soort systemen en projecten zijn te vinden aan de TU Delft. Er wordt op dit moment een 5 MW project gerealiseerd in Pijnacker.
.

Reactie per email ontvangen van Jeroen Van Der Meijden, account manager Amasond:

" In een huishouden gebruikt met 100% aan energie, in wat voor vorm dan ook, gas, electriciteit enz. Daarvan wordt 80% verbruikt aan verwarmen in de vorm van ruimteverwarming en tapwater.

Warmtepompen in NL kunnen een bespraring opwekken van 80% van het opwekken van warmte in het huishouden. Dat is gelijk 80% van de gehele energie rekening. Vergelijk dat eens met een spaarlamp ipv een gloeilamp. Immers, verlichting verbruikt maar 2% van de 100% aan energie. Deze cijfers zijn iet uit de lucht gegrepen maar onderbouwd.

Eerst maar eens de warmtepomp goed gebruiken in NL want dat is nog steeds een grapje vergeleken bij landen die hierin voorop lopen zoals Zwitserland en Oostenrijk. (Deze zitten dan ook niet op hun eigen gasbel...) "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Arthur Hilgersom, Steenhuis Bukman Architecten:

" De Zwitsers en Oostenrijkers zitten misschien niet op een gasbel, maar daar stroomt de elektra wel de berg af.

Ik ben op dit moment betrokken bij de herstructuring van een wijk, waarbij de grenzen van de toepassing van warmtepompen worden bepaald door de capaciteit van het elektranet. De benodigde zwaardere elektra-aansluitingen t.b.v. piekbelasting zorgt voor grote kopzorgen bij de energieleverancier.

Als we dan in de toekomst ook de particuliere woningbezitter willen verleiden tot aanleg van individuele warmtepompinstallaties krijgen we ook te maken met een infrastructuurprobleem: vandaar mijn vraag of we het probleem al bij de 'bron' kunnen oplossen. Heeft iemand een idee? "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Mark van Gennip, Adviseur Vastgoed- en gebiedsontwikkeling:

" Volgens mij kun je het probleem bij de bron oplossen met behulp van onze gasbel, door middel van een stroomgenerator op aardgas. Niet 100% duurzaam, maar wel redelijk schoon, efficiënt en gebruiksvriendelijk (hoeft niet bij te tanken). Als je daarmee 80% energie bespaart, wellicht het overwegen waard.

Wellicht kun je de overtollige stroom terugleveren aan de energieleverancier of aan de wijk, voor als de bewoners tijdens het WK allemaal tegelijk hun TV aanzetten ;-) "
Reactie via de BouwProfs groep van Arthur Hilgersom, Steenhuis Bukman Architecten:

" Beste Mark,

Dit lijkt een goede oplossing, behalve dat juist in (herstructurings-)wijken waarin wordt gekozen voor verwarming met warmtebroninstallaties, wordt afgezien van de aanleg van een gasnet. Bovendien wordt de zoektocht naar alternatieve energiebronnen ingegeven door de wens tot reductie van CO2, het lijkt me daarom onwenselijk de oplossing te zoeken in stroomgeneratoren op aardgas. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+