BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is particulier opdrachtgeverschap dé toekomst voor architecten en bouwbedrijven?

(bron: duurzaamgebouwd.nl)

Het particulier opdrachtgeverschap wordt steeds interessanter voor architecten en bouwbedrijven. Dat liet de Almeerse wethouder Adri Duivesteijn maandag weten naar aanleiding van de grote belangstelling, zaterdag, voor het project IkbouwbetaalbaarinAlmere (IbbA).

Zo'n 250 belangstellenden hebben zich aangemeld voor de 105 nieuwe kavels van het project IbbA, die tijdens de informatiemarkt in de verkoop werden gebracht. Via de website hebben nog eens achthonderd mensen aangegeven interesse te hebben.

Tot 1 december kunnen mensen met een bruto jaarinkomen tussen de 22.000 en 36.500 euro zich inschrijven, om tegen gunstige voorwaarden hun eigen huis te bouwen.
Duivesteijn ziet de economische crisis als oorzaak voor de veranderde belangstelling.

"Waar de grote schaal in het verleden allesbepalend was, gaat het nu om een veelvoud van kleinschalige initiatieven. Voor de koper is deze crisistijd profijtelijk: het aanbod is groter en ruimer dan vóór de economische en financiële teruggang."

Ben benieuwd naar uw mening, ziet u net als de heer Duivesteijn het particulier opdrachtgeverschap als een belangrijke ontwikkeling waar de bouw van kan profiteren? we horen graag uw mening.

Weergaven: 207

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Particulier opdrachtgeverschap is absoluut interessant voor architecten! Tevens een goede katalysator voor architecten om zich minder arrogant op te stellen. De bouwsector moet nog leren om vraaggestuurd te ontwikkelen, ontwerpen en te bouwen.
Ik presenteer mij als de "minst arrogante, maar meest interactieve architect van Nederland". We werken voor onze opdrachtgevers met een zeer interactief ontwerpproces, waarin alle betrokken partijen kunnen participeren. Een absolute voorwaarde bij particulier opdrachtgeverschap!
ZIE OOK: http://www.vandenberggroep.nl/nxt2go/interactief-ontwerpproces.html
Particulier opdrachtgeverschap is een innovatiemodel voor iedereen in de bouw en moet zo veel mogelijk gestimuleerd worden.
Leken-zelfbouwers hebben geen last van vooropgezetheden. Daardoor worden ontwerpers geconfronteerd met afwijkende programma's en bouwers met bijzondere ontwerpen. Een bron van noodzakelijke vernieuwing in de bouwwereld.

Bijzonder is bijvoorbeeld dat een grote groep zelfbouwers zeer gemotiveerd is om veel verder te gaan in het duurzame bouwen, omdat zij bereid zijn andere overwegingen te maken dan rentabiliteit.

Een klant van ons vond als belangrijk argument voor de installatie van een warmtepomp dat zij geen aansluiting (en daarmee geen aansluitkosten en maandelijks vastrecht) op het warmtenet meer nodig had. Vergaande wensen daarbovenop, mbt geluidsisolatie, flexibiliteit, privacy/uitzicht en bewegingsmogelijkheden, hebben geleid tot een woonhuis die ver buiten het vocabulaire van ontwikkelaars en corporaties valt. Zie http://www.mmx-architecten.nl/index.php?/projects/-woonhuis-ijburg/.
Zeer goed voor de broodnodige horizonverbereding in Nederland.
Particulier opdrachtgeverschap is allereerst een middel om werkelijk datgene te realiseren wat de klant wenst.
Dat is een reactie op de praktijk van de afgelopen decennia, met name in de woningbouw, waar de klant er vaak helemaal niet aan te pas kwam. Vanwege de schaarste verkocht men toch wel.
Particulier opdrachtgeverschap vereist echter ook dat men de kennis en vaardigheden in huis heeft om daadwerkelijk een ontwikkelings- en bouwopgave aan te sturen. En dat is minder makkelijk dan het lijkt. Populaire tv-programma's getuigen daarvan. Veelal zal men dus goede adviseurs en projectleiders nodig hebben.
Architecten kunnen daarin een goede rol spelen door zich klantgericht te gedragen bij het formuleren en uitwerken van programma's van eisen. Daar ligt absoluut een goede markt.
Verder kan duurzaamheid daarbij een belangrijke rol spelen, omdat ik verwacht dat particulier opdrachtgeverschap eerder zal focussen op de exploitatieperiode en niet alleen op de stichtingskosten. Installatietechniek en de integrale aanpak daarvan (ook in de architectuur) speelt een belangrijke rol b.v. wat betreft de energiebehoefte met zijn lange termijn-consequenties.
Voordeel van particulier opdrachtgeverschap kan ook zijn dat er een grotere verscheidenheid en levendigheid ontstaat, als welkome tegenstelling met de meeste Vinex-wijken. Onze zeer hoog gewaardeerde historische binnensteden zijn tenslotte ook in particulier opdrachtgeverschap tot stand gekomen.
Het is ook mogelijk om een bouwopgave goedkoper te realiseren b.v. door zelfwerkzaamheid maar ook door het vermijden van winstmarges van bouwers en ontwikkelaars (daar staan natuurlijk wel risico's tegenover!)
Particulier opdrachtgeverschap moet worden toegejuicht maar extra aandacht is nodig voor het benodigde vakmanschap. Ook is meer dan gebruikelijk aandacht vereist voor stedenbouwkundige aspecten en beeldkwaliteit. Excessen moeten worden voorkomen.
Jan Th. van der Heeden
Bestuurslid NIMA Bouw en Vastgoed
Reactie via Linkedin van Bonne Plat, Product group manager Gebouwen:

"particulieren gaan anders met hun geld om dan bedrijven en zij hebben ook andere mogelijkheden dan bedrijven. Voor mij is het niet de eerste gedachte."
Reactie via Linkedin van Yushi Uehara, eigenaar Zerodegree Architecture:

"Vreemd genoeg heb ik constateerd dat een aantal particulier opdrachtgevers meer aspiraties heeft voor duurzaam bouwen dan sommige corporate opdrachtgevers. De problemen voor de particulieren zijn dat zij alleen met het eigen project bezig zijn terwijl ze een groter doel wil materialiseren: Kyoto protocol begint met het initiatief van een persoon. Maar toch..."
Reactie via Linkedin van Ad de Vrieze, Architect bij Architectuur Design:

"Het particulier opdrachtgeverschap is – naar mijn idee bij uitstek - de toekomst voor kleine bouwbedrijven en architecten. Helaas lijken discussies als deze vaak indirect te gaan over hoe grote spelers kleine opdrachtgevers weer terug in hun mandje krijgen. Met een collectieve aanpak wordt dan gesuggereerd dat het gaat om efficiëntie en het bewaken van de prijs/kwaliteitverhouding.
Helaas wordt dan vergeten dat kleine bedrijven beter zijn uitgerust voor het leveren van kleinschalig maatwerk. Ook dreigt opnieuw de individuele persoonlijke woning bij de particulier weggehaald te worden. Een logische marktwerking, maar niet wat de oorspronkelijke opzet was om meer particuliere bouwkavels uit te geven.
Het is kennelijk moeilijk om grootschaligheid los te laten en toch te vertrouwen op positieve effecten op grote schaal."

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+