BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is private kwaliteitsborging de slager die zijn eigen vlees keurt?

De bedoeling is dat de preventieve toets aan het Bouwbesluit 2012 bij gemeenten gaat verdwijnen en private partijen dit over gaan nemen met door het Ministerie goedgekeurde instrumenten voor private kwaliteitsborging.

Momenteel worden er door de markt instrumenten ontwikkeld, waarmee aannemers en architecten zelf hun eigen werk kunnen toetsen en als kwaliteitsborger kunnen optreden. Slagers die hun eigen vlees keuren dus.

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Is dit private kwaliteitsborging? Zal hierdoor de kwaliteit van grondgebonden woningen toenemen? Of moet er bij de bouw van een grondgebonden woning een onafhankelijke kwaliteitsborger betrokken zijn om de kwaliteit te borgen?

Deze discussie is gestart door Hans van de Winkel in de BouwProfs Linkedin groep.

Weergaven: 564

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Tijdens mijn werk als directievoerder bij een 2-tal ontwikkelaars heb ik altijd een toezichthouder op de projecten gehad. Deze werden door het bedrijf waar ik werkte ingehuurd. Op het einde van mijn loopbaan als directievoerder -nu zo'n 5 jaar geleden- werd er al gesproken over de eigen verantwoordelijkheid van de aannemer, hij wist immers wat hij moest bouwen en toezicht was niet meer nodig. Ik heb daar nooit 100% vertrouwen in gehad en heb toen steekproefsgewijze controles laten uitvoeren op de betreffende werken. Het bleek dat controle door aannemers zelf een wassen neus is, er werden regelmatig fouten en afwijkingen ontdekt. Onafhankelijk toezicht blijkt gewoon noodzakelijk te zijn.

Zie mijn reactie in de BouwProfs Linkedin groep.

met onafhankelijk toezicht ontdek je meer maar ook niet alles  

Klopt Ron, maar erop vertrouwen dat een aannemer zijn eigen werk op correcte wijze keurt gaat mij te ver. Daar gaat volgens mij de discussie over.

Reactie via mail van Hans de Wit:

omtrent regelgeving is veel discussie . Kennelijk wil de overheid van elke aansprakelijkheid c.q. verantwoording af. De bouwtoezichten gaan verdwijnen en hiervoor komen Technical Inspection Service instanties.

Ik zie een tsunami van administratieve maatregelen op ons afkomen. Waarschijnlijk worden de TIS bureaus controle instanties op basis van gecertificeerde bouwprocessen met gecertificeerde bouwmaterialen. Waar blijft dan de praktische mogelijkheid om nieuwe materialen of nieuwe bouwprocessen in te voeren?

Theoretisch is deze mogelijkheid er om ontheffing te vragen een ieder die dit wel eens geprobeerd heeft kijkt wel uit om dit nog een keer te doen. Laat ons de weg van "de slager keurt zijn eigen vlees " maar vervolmaken in plaats van de weg van een totale certificeerde bouwnijverheid. 

De slager die zijn eigen vlees keurt? Het is nog slechter: De concurrerende slager keurt het vlees van de mij als "collega". Architectenbureau Sepp Blatter in zicht. EN: Bij een geheel nieuw product/idee weet de collega het dus eerder dan het gebouwd is. En dat in de huidige marktomstandigheden....

En het ergste is: NATUURLIJK werkt deze maatregel niet en gaan we alsnòg die hele baaierd extra aan regeltjes over de nek uitgestort krijgen.... Wie niet kan raden waar dit toe leidt, of wie graag een verlengstuk van de (r)overheid wil zijn, raad ik aan eens te googlen op de kreet nazicultuurkenmerk. Een vriendje van me schrijft onder die noemer een aantal kenmerken die we helaas zéér veel om ons heen zien. Tot nu toe iets over de 40, uiteindelijk 80. Ik zal ze wel een keer bundelen als ze compleet zijn.

Gaan we hier na toe?

 De ingestorte textielfabriek.

Het zal in Nederland wel mee vallen.

Alles wat niet hoger dan begane grond is en niet hoger dan een paar meter zou geheel vergunningloos moeten zijn.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+