BouwProfs

De bouw online verbonden.

 Discussie geplaatst in de BouwProfs groep op Linkedin door Stephan Dijkhuizen, projectmanager Conceptueel Bouwen Nederland:

Achtergrond
Hoogwaardige inzet van duurzame isolatie en installatietechnische maatregelen richten zich vooral op de bestaande naoorlogse woningvoorraad tot halverwege de jaren 80.


Om de woningen hoogwaardig te kunnen isoleren is een integrale benadering noodzakelijk. De beoogde prestaties en kwaliteiten moeten bijdragen aan het verlagen van het energieverbruik, maar ook aan een beter comfort en mag niet leiden tot bouwfysische of binnenmilieu problemen. Dit maakt de opgave complex.

De combinatie van snel en beter in zo’n complexe opgave vraagt om een andere manier van werken: conceptueel renoveren. Een aanpak tussen traditioneel en industrieel bouwen in.

De complexiteit, die naarmate het energiezuiniger moet, alleen maar zal toenemen, vraagt om partijen die de verbeteringen willen aanbieden in een projectoverstijgend samenwerkingsverband. Daardoor raken die partijen op elkaar ingespeeld, voelen ze zich allemaal verantwoordelijk voor het totaal en door de continuïteit ontstaat ook de bereidheid om gezamenlijk te investeren in innovaties.

Hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs vraagt om ‘projectoverstijgende’ oplossingen. Standaard wat standaard kan, waardoor ruimte ontstaat om aandacht te besteden aan de elementen die wel maatwerk moeten zijn. Het perspectief van de herhaling en grote aantallen biedt ruimte voor prefabricage en daarmee voor kwaliteitsbeheersing tegen een scherpe prijs en er ontstaat ruimte voor doorontwikkelen/ innovaties.

Een oplossing moet ‘snel’ zijn, om de ingreep uit te kunnen voeren in een bewoonde woning, zonder te veel hinder voor de bewoners. Dit neemt voor bewoners een stuk weerstand weg en bespaart op kosten.

Denken in concepten kan door de gehele woning als een concept te beschouwen, zoals nu in de nieuwbouw al gebeurt, maar het kan ook per bouwdeel, hetgeen meer aansluit op de situatie in de bestaande bouw, waar regelmatig ingrepen aan bepaalde bouwdelen plaatsvinden, zonder dat de totale woning wordt gerenoveerd. In die situatie wordt gesproken over ‘componentrenovatie’. In zo’n component (bijvoorbeeld de gevel) worden dan bij voorkeur prefab producten geïntegreerd die bijdragen aan het oplossen van knelpunten in de betreffende woningen om zo bij te dragen aan kwaliteitsverbetering op woningniveau en goed aansluiten op bewonersgedrag en – wensen.

Heeft u een mening over deze stelling? Wij horen graag uw reactie.

Weergaven: 612

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik ben ervan overtuigd dat deze manier van renoveren de toekomst heeft. De tijd van het 'oplappen' van woningen is voorbij. De woningmarkt vraagt om een flinke kwaliteitsverbetering en renoveren met 2D gevelelementen is daarvoor een geschikte oplossing. Ook 3D gevelelementen horen daar wat mij betreft bij. Energiebesparing, een nieuw uiterlijk en een onderhoudsvrije detaillering gaan op die manier hand in hand. Dit biedt een uitgelezen kans voor woningcorporaties om hun woningvoorraad ook voor de lange termijn succesvol te kunnen verhuren. Zie voor meer informatie ook http://www.slimrenoveren.nl

Kijk maar eens bij het bedrijf Bouwen In Beton. Pedri van der Plas heeft hier al jaren ervaring mee. Zou heel goed de toekomst kunnen worden, maar nieuw is het zeker niet.

Sint Lucas project

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+