De bouw online verbonden.
Maxime Verhagen van Bouwend Nederland zegt vandaag op de site van Bouwend Nederland dat het bouwen weer kan beginnen nu het kabinet en Aedes de verening van corporaties een deal hebben gesloten. “We zijn heel blij dat woningbouwverenigingen nu weer gaan investeren. Het conflict over de verhuurdersheffing is gelukkig ten einde. Laten we de energie per direct weer richten op woningbouw en vooral op het energiezuiniger maken van honderdduizenden sociale huurwoningen”, aldus Maxime Verhagen.
Verzet tegen verhuurdersheffing opgeven
Vandaag maakte Aedes bekend dat ze eruit is met het kabinet. Als de leden van Aedes de afspraken goedkeuren, geven de sociale huisvesters na maanden hun verzet op tegen de verhuurdersheffing. Onderdeel van de afspraken is dat het kabinet 400 miljoen euro toezegt voor onder meer het energiezuinig maken van vele duizenden corporatiewoningen.
“In deze discussie hebben wij aangedrongen op en ons ingezet voor voldoende investeringsruimte voor nieuwbouw, renovatie en verduurzaming door corporaties. Prachtig dat kabinet en corporaties elkaar nu gevonden hebben, want als deze investeringen van deze belangrijke opdrachtgevers daadwerkelijk plaatsvinden, kunnen duizenden bouwvakkers aan het werk blijven. Hard nodig ook, in een tijd dat op veel plaatsen wachtlijsten alsmaar oplopen. Het bouwen kan weer beginnen!”
Wat vindt jij, ben je het eens met de conclusie van Verhagen dat het bouwen nu weer kan beginnen?
Tags:
kennelijk is het aedes niet gelukt om politieke partijen te overtuigen. Is ook lastig omdat van rechts tot links alle partijen vinden dat de corporaties 'terug moeten in hun hok', als gevolg van het wanbeleid bij enkele corporaties. Dan kiest Aedes eieren voor z'n geld, maarja, het is geen belangenvereniging in de ogen van met name grote corporaties. Een afsplitsing dreigt dus, nog meer dan voorheen.
Waar het kabinet geen visie heeft over hoe de woningmarkt er over 10 jaar uitziet, zijn vele partijen nu de klos. En Blok had nog wel aangegeven naar varianten van Wonen 4.0 te willen kijken?
Verhagen is blij met een lege dop, hoewel enjge waakzaamheid bij zijn tactiek geboden is, leert het verleden.
De toezegging vaan 400 miljoen is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat, daar waar het gaat om het geven van een stimulans tot investeren. Aan de andere kant ziet men de tonnen, c.q. miljoenen de deur uit gaan om tegemoet te komen aan de geldingsdrang van Stef Blok.
Het totaalbeleid van dit kabinet is niet gericht op het oplossen, maar verzwaren van de crisis. De toezeggingen die gedaan worden om de pijn te verzachten zullen toch vanuit andere bronnen weer ingevuld moeten worden.
De Huurders zijn de huilende derden. Zij worden geconfronteerd met hogere woonlasten, minder kwaliteit en een langduriger verblijf in te kleine en verouderde panden die hoognodig door nieuwbouw vervangen moeten worden.
Wonderlijk dat Maxime Verhagen beweert/denkt dat de investeringsmachine nu op gang komt door deze deal. Die 400 miljoen euro was anders naar de kopers gegaan bovenop de 600 miljoen. Dus die investeringsruimte kreeg de bouwwereld al. Niet dus extra investering dankzij een deal, alleen de doelgroep is anders.
Het zou de bouwwereld ook sieren als ze gewoon hun standpunt blijven handhaven dat de verhuurdersheffing onnodig investeringscapaciteit vermindert, want dat is wat er echt gebeurt.
Je zou wel blij kunnen zijn met energieverbeteringsmaatregelen als werk. Besef wel dat de bewoners via verhoging energiebelasting dat geld bij elkaar hebben gebracht en dat men nog geen idee heeft of de huurders er ook voordeel aan gaan krijgen. Als een corporatie namelijk de energiemaatregel gewoon verwerkt in de huurverhoging betaalt de huurder nog een keer voor die verbetering.
Behalve imago en verbeterende verstandhouding tussen Rijk en Corporatiesector is er geen echt resultaat bereikt. Zodra de gesprekken Enquête in januari beginnen kan dat voordeel weer verdwijnen als sneeuw voor de zon. Of heeft Blok beloofd de corporatiesector niet steeds meer op delen uit het verleden wijst?
Het imago dat Aedes nu heeft veroverd bij de huurders valt niet met een bureau tegen betaling van een hoger bedrag dan 80.000 euro op te vijzelen. Huurders monddood maken in hun overleg met corporaties is het grootste risico van dit #blokakkoord. Zeg dus #nAedes (needus)
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door