BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ketenintegratie: is een bouwbedrijf de aangewezen partij om de rol van general contractor in te vullen?

Vandaag staat in de cobouw te lezen dat de bouw hard werkt aan ketenintegratie. In dat kader stellen wij u de volgende vraag:

Ketenintegratie: is een bouwbedrijf de aangewezen partij om de rol van general contractor in te vullen?

Wij horen graag uw reactie op BouwProfs.

Weergaven: 2748

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Tom,

Naar mijn idee gaat de discussie de goed kant op.

Met een dergelijke procesgroep werk ik al enige tijd, met groot genoegen en vertrouwen. Kostprijs met 20% omlaag, levertijden gemiddeld met 30% en kwaliteit met 20% omhoog. Zeker in het door mij beoogde doel om alleen duurzame gebouwen te realiseren, een verademing.

Sjaak Gorter



Tom Verloop zei:

Zo op het oog klink het logisch om bouwbedrijven die zich nu al als contractors gedragen (door zelf vrijwel geen UTA-personeel meer in dienst te hebben en vrijwel alle werkzaamheden in te kopen) als general contractor te laten optreden. Echter, welk belang gaan zij dienen? Dat van de opdrachtgever of ... Ik blijf toch bij mijn standpunt dat een onafhankelijke projectregisseur de meest aangewezen persoon is om de belangen van zowel opdrachtgever als alle bouwpartners maar zeker ook de andere betrokken disciplines (architecten, kostendeskundigen, bouwadviseurs) te behartigen. Oké, dan moet een dergelijke regisseur goed het klappen van de zweep kennen en ook echt in staat zijn om met alle partners goed te kunnen communiceren. Dat vraag in de eerste plaats (als een gedegen hoogwaardige opleiding als bouwkundige en het liefst ook als architect als vanzelfsprekend wordt beschouwd) om iemand die in staat is een volledig transparant proces in stand weet te houden, voortdurend het grote overzicht weet vast te houden en daarnaast oog heeft voor de details. Waarom een architectuuropleiding als basis? Omdat architecten vanuit een ontwerpende houden per definitie niet oplossingsgericht denken maar mogelijkhedengericht. Als metafoor gebruik ik daarvoor de de trechter. Technisch opgeleide mensen kijken vanuit de beker door het pijpje en zien slechts een klein oplossinkje van het speelveld. Ontwerpend opgeleiden kijken door het pijpje via de beker en zien daardoor een heel breed spectrum van mogelijke oplossingen. Niet het antwoord op de vraag is van belang maar de daaropvolgende vraag. Ik zou graag willen streven naar een gilde van projectregisseurs die in staat zijn het totale proces van 1e initiatief tot oplevering begeleiden en daardoor namens de opdrachtgever optreden als general contractor.

Natuurlijk. Het bedrijf moet wel wat 'in huis' hebben. Uitvoeringsverantwoordelijkheid leg je niet zo maar neer bij een architect, adviseur, adviesbureau o.d. (zeer goede uitzonderingen daargelaten). Het hangt eerlijk gezegd ook wel af van de grootte en / of ingewikkeldheid van het project.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+