BouwProfs

De bouw online verbonden.

Klusbedrijf Timmerman stelt op BouwProfs de volgende vraag:

Situatie aanbouw geplaatst 4 jaar geleden aan bungalow, zie foto.
Bewoners klaagden toen al over knappend geluid iv. met krimp en trek.
Is er beetje bij gebleven en komen nu weer op probleem terug vraag is wat is er aan te doen.

Dak bestaat uit dakplaten bekleed met EPDM verder veel glas zoals je kan zien. 
Ik heb diverse mensen gesproken en die weten ook geen oplossing.

Kan jij helpen met het vinden van een oplossing? Reageer dan via deze discussie.


Weergaven: 8860

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

klacht was er al voor de aanbouw of klacht was er al direct toen aanbouw gereed was?

orientatie glaspui op noord?   Dan dak dus op zuid en grote temperatuurverschillen met de noordvlakken, echter alles geisoleerd behalve daktrim ten opzichte van boeiboord. 

Daarnaast viel me de niet aangesloten hwa op. maar als ik goed kijk is de goot daar doorgezaagd en is het eindstuk aldaar gemonteerd met een tussenstukje?  De kunststof goot kan ook lekker uitzetten en als je de beugels iets te strak hebt gezet kan ie ook daar het knappende geluid veroorzaken.

Moment van knappend geluid laten noteren en controleren of de zon op dat moment schijnt en waarop.

Reactie per email van H. de Jong:

Ik denk dat het geluid moet worden achterhaalt. Zit het binnen dan zal het eist van de dakconstructie zijn. Helemaal met donkere dakbedekking zal het oppervlak ook warmer worden dan met lichte kleur dak.

Zit het buiten dan verwacht ik dat het de boeien zijn. Het niet te zien of deze van multiplex zijn of een kunststof materiaal. ( uitzetting 0,1mm/m/ graagcelcius. ) Als dat zo is dan boeien loshalen en de schroefgaten groter maken en wat losser bevestigen.

Beste Klusbedrijf Timmerman,

 

We hebben een aantal keren meegewerkt aan een oplossing voor het kraken van sandwichpanelen op hellende daken. De grote temperatuurschommeling van deze dakplaten door bijv de zon kun je nl. voor een groot deel tegen gaan door de straling die het nu ontvangt, en ook absorbeert, weg te kaatsen. Een reflectiefolie aan brengen met een emissiecoefficient wat lager ligt dan 0,1 is dus een oplossing bleek in praktijk. (Niet alles wat glimt kan goed reflecteren en heeft o.a. met de dichtheid van de folie te maken) Rest nog het probleem van de afwerking van het dak. Een goede  reflectiefolie (Airflex Permovap = dampopen variant reflectiefolie met emissiecoefficient van 0,09) en ook een dunne folie is bij een pannedak een simpele oplossing (pannen en panlat er af, folie op tengel, extra tengel op folie en panlat en pannen terug plaatsen. Dak komt dan maar maximaal 3 cm hoger uit en heb je geen verdere aanpassingen). De EPDM afwerking van dit dak is andere koek. Kun je de afwerking omzetten/doorzetten naar een pannen dak?

M.i. is er geen sprake van sandwicht, daar er sprake is van EPDM dakbedekking.

Michaël de Vos zei:

Ik heb in het verleden een groot aantal schadezaken onder handen gehad met sandwichpanelen. Dit zou er gemakkelijk een kunnen zijn, vooral als de platen evenwijdig aan de dichtbij elkaar gelegen sporen bevestigd zijn. Verder heb ik zeer veel overtredingen van "de voorschriften van de fabrikant" gezien, maar eerlijk is eerlijk: de pure sandwich (zonder langshout) is zeer gevoelig voor thermohygrische werking (lees: kraken) en dat weten langzamerhand alle fabrikanten heel goed. Verder: het ziet eruit als een beschut gebied (weinig wind) maar tenzij er een portaal staat, moeten de sandwichpanelen hier schijfwerking opnemen en dat kan er praktisch niet één. Alleen sandwiches met dikkere huiden (>7mm) en vooral die met langshout kunnen het enigszins, maar mijn advies is: nooit doen.

Zie nu dat het Iso Bouw riet sandwich is...Waar zit die EPDM dan? Bovenzijde plaat is m.i. OSB en dat werkt als een dolle.

Eens met eerdere schrijver dat het waarschijnlijk te netjes gemaakt is. 2 winters overheen laten gaan en dan kijken of het geluid zich nog voor doet.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+