BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kunnen bestaande paneel binnen deuren brandwerend gespoten worden en wie doet dit?

Martijn Ebbinge is bouw mediator. Martijn is in de BouwProfs groep op Linkedin op zoek naar het volgende:

Wie kan mij informatie geven of bestaande paneel "binnen" deuren brandwerend (30min) gespoten kunnen worden en waar ik dit kan doen in de regio Oost Nederland.

Geef je reactie door op BouwProfs via deze discussie.

Weergaven: 4868

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik kan je de volgende link aanbevelen: http://www.brandvertragendmaken.nl/ Toch wil je even wijzen op het feit dat het brandwerend maken van (paneel)deuren stukken verder dan de deur brandwerend te behandelen. Kozijnen, drangers, glaswerk, kozijnaansluitingen etc. zijn hier allemaal van invloed op. Het begrip brandwerendheid is een totaal geheel.

zoals reeds vermeld gaat het om het complete plaatje van deur, kozijn, deurdranger en de aansluitingen daartussen. Maar met een 'paneelbinnendeur' bedoel je toch niet zo'n kartonnen deur met een foliehoutnerfstructuurtje van de gamma hè? Waar zit deze deur in een woning of in een bedrijf en tussen welke ruimten is deze deur geplaatst. En is er niet een andere mogelijkheid, met rookmelders bijvoorbeeld, om aan de brandveiligheidseisen te voldoen?

Goedemorgen Martin,

 

Wij zijn bekend met brandwerende folie die als brandvertraging voor een oppervlak werken. Mocht dit interessant zijn dan kunnen we dit het beste telefonisch overleggen.

M 06-53371303

Beste Martijn,

Brandwerende deuren inclusief kozijnen worden in Nederland getest volgens NEN 6069:2005. Deze norm verwijst naar de Europese norm voor brandwerende deuren, de EN 1634-1. Daarnaast wordt in de bijlage van NEN 6069:2005 nog verwezen naar de norm NEN 6069:2001. Deze verwijzing naar NEN 6069:2001 zal in de toekomst alleen voor bestaande bouw van toepassing zijn.

Typen en soorten brandwerende deuren
Er zijn veel soorten en typen brandwerende deuren. Men dient er goed op te letten dat men beschikt over de juiste testrapporten die behoren bij het gelijke type brandwerende deur.

Voorbeelden:
- een testrapport voor een enkelzijdig draaiende deur aan scharnieren kan niet worden gebruikt voor
een doordraaiende deur op vloerveer met bovenspeun;
- een testrapport voor een draaideur is niet van toepassing op een schuifdeur;
- een testrapport van een compleet stalen deur is niet van toepassing op een beglaasde profielstalen deur.

Afmetingen:
Deuren en kozijnen mogen alleen groter worden uitgevoerd indien tijdens een brandproef een vastgestelde overwaarde qua tijd wordt behaald.

Zelfsluitendheid:
De meeste brandwerende deuren moeten conform Bouwbesluit zelfsluitend zijn. Meestal wordt een deurdranger gebruikt. Indien de fabrikant een ander product heeft gebruikt om een brandwerende deur zelf te laten sluiten, en dit product is tijdens een brandproef met succes getest, dan is dit ook toegestaan. Het uitwisselen van dergelijke oplossingen is niet zondermeer toegestaan.

Slot en scharnieren:

Slot:
Bij houten deuren mag niet ongestraft een slot worden toegevoegd boven de positie van het geteste slot, omdat dit de houten deur qua brandwerendheid zwakker maakt. In bepaalde gevallen dienen sloten en scharnieren omwikkeld te zijn met opschuimende materialen (indien dit in het testrapport staat vermeld).

Scharnieren:
Bij een verhoging van de deurhoogte ten opzichte van het testrapport moet de afstand tussen bovenkant deur en scharnieren gelijk blijven. De afmeting van het scharnier staat in het testrapport vermeld. Een veel gebruikte maat bij houten deuren is 3,5”x 3,5”. De afmeting van het scharnierblad mag niet kleiner worden toegepast dan oorspronkelijk getest, wel groter tot een maximum van 25% in lengte. Het aantal scharnieren dient minimaal gelijk te zijn aan hetgeen oorspronkelijk is getest. Minder is dus niet toegestaan, meer scharnieren wel.

Toebehoren
Indien er toebehoren zijn toegevoegd aan de deur, zoals valdorpels, ventilatie-openingen, schopplaten, etc., dan mag dit alleen als deze ook staan vermeld in het testrapport.

Deur en kozijn:
De deur en het kozijn dienen overeen te komen met het testrapport. Een brandwerende deur uit test A en een brandwerend kozijn uit test B hoeft per definitie geen (gecertificeerde) brandwerende deur/kozijn combinatie te zijn.

Deur
Samenstelling en opbouw van de deur behoren te zijn zoals getest. Deurdikte mag niet dunner zijn dan getest, wel dikker (maximaal 25%).

Kozijn
Het type en materiaalsoort van het kozijn dienen overeen te komen met wat in het testrapport is vermeld. Materiaaldikte dient minimaal gelijk te zijn zoals getest. Bij houten kozijnen is de volumieke massa (dichtheid) van het hout van belang. Het toepassen van houtsoorten anders dan in het testrapport staat vermeld, is toegestaan,mits de dichtheid van de alternatieve houtsoort minimaal gelijk is aan hetgeen in het testrapport staat vermeld.

Glas
Om een brandwerende deur met een glasopening toe te passen, dient de deur te zijn getest met een
glasopening. Rondom de glasopening is de deur voorzien van een glasraamkader, welke in een deur zonder glasopening niet aanwezig is. Ook worden speciale glaslatten en brandwerend glas toegepast.

Gezien de specifieke opbouw van een brandwerende deur met glasopening is het niet toegestaan zelf een glasopening in een brandwerende deur te maken.
Een glasopening mag worden opgesplitst in meerdere ruiten, mits de brandwerendheid van de ingevoegde tussenregel en/of tussenstijl met behulp van een brandtest is aangetoond. Het totale oppervlak van de glasopeningen tezamen mag dan niet meer bedragen dan de oorspronkelijke glasopening.

Om jou vraag te beantwoorden, het is dus niet mogelijk om met een coating een bestaand paneel "binnen" binnendeur 30 minuten brandwerend te maken.

M.v.g. Marc Roelofs

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+