BouwProfs

De bouw online verbonden.

Verantwoord bouwen levert in bijvoorbeeld Scandinavië en Berlijn geld op. In Nederland zie je juist dat grote bedrijven helemaal geen interesse hebben in `sustainability`. `Niemand is tegen milieu, maar de constante waarde van de berekening wint het`, aldus Coen van Oostrom – algemeen directeur van OVG Projectontwikkeling in Rotterdam – op een bijeenkomst van de Regieraad Bouw.

Op deze bijeenkomst werd het rapport `Green Office 2015` door Aart van Gelder, algemeen directeur van Imtech Nederland en initiatiefnemer van het duurzame voorbeeldproject, gepresenteerd. Volgens Van Oostrom kijken grote bedrijven nu naar de return op aandelen, minder naar de kosten. Een berekening van de contante waarde over tien jaar wint het van een mooie presentatie. Beleggers, die vaak een sociale achtergrond hebben, houden nog wel rekening met duurzaamheid. Bij de meeste gebruikers van projecten zakt duurzaamheid weg, voor overheidsgebruikers telt duurzaamheid nog wel.

De uitspraken van Van Oostrom staan in contrast met het rapport `Green Office 2015`. Dat biedt juist een verleidelijke presentatie van een voorstel voor een duurzaam kantoorgebouw ten westen van station Amersfoort. Van Gelder noemde de mogelijkheid om de exploitatie aan de initiële investering te koppelen, om de bouw van het groene kantoor betaalbaar te maken. `Duurzaam bouwen gaat over waar mensen willen wonen, werken en recreëren`, aldus Van Gelder.

Bron: Cobouw

Weergaven: 146

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Green Office 2015 is opgezet door een consortium van bedrijven. Juist in dit consortium ligt de kracht in de verkoopbaarheid van duurzaamheid. Een consortium heeft tot doel het pro-actief en integraal benaderen van het bouwproces. Dit geeft direct winst in de verlaging van faalkosten door nawerk en miscommunicatie. Het gevolg is dat de contante waarde berekening een stuk positiever uit kan vallen, zeker met inachtneming van toekomstige besparingen door implementatie van duurzame aspecten. Een koppeling tussen exploitatie en investering is hierin ook erg belangrijk. De totale lifecycle kosten zullen worden verminderd door de duurzame toepassingen, hier zijn we van overtuigd. Duurzaam bouwen moet niet aangegrepen worden als dè oplossing. Het proces hierachter is van een veel groter belang. Deze besparing in proceskosten maakt duurzaam bouwen (wat momenteel nog niet kan genieten van een optimale marktwerking) mogelijk. Naarmate er meer projecten worden voltooid waarin duurzame elementen zijn toegepast zal de markt haar werk doen. Duurzaamheid wordt gemeengoed en dit zal haar invloed hebben op het prijs- en kennisniveau. Duurzaam bouwen is dus slechts een element van de oplossing. In combinatie met integraal bouwen kan duurzaamheid zeker wat opleveren voor bouwers!

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+