De bouw online verbonden.
Marcel Nooijen is Bouwkundig Thermograaf. Hij stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:
Ik ben gevraagd voor een luchtdichtheids meting aan een kantoor gebouw met een oppervlak van 2.159 m². De inhoud zal zal 8.800m³ bedragen.
In de EPC spreekt men over een infiltratie klasse 2 Kierklasse a lengte klasse kieren kleiner of gelijk aan 0.05m/m² en een naadlengte kleiner of gelijk aan 2m/m².
Nu zou ik graag weten hoe ik dit moet interpreteren of anders gezegd hoe kan ik bepalen hoeveel liter lucht of M³ lucht dit pand per uur of per minuut mag verliezen naar buiten?
Kan jij Marcel helpen aan het juiste advies? Geef het aan hem door via deze discussie.
Tags:
Beste Marcel,
In de Nederlandse bouwregelgeving (Bouwbesluit 2003) wordt de eis gesteld dat de hoeveelheid lucht die door de schil naar buiten treedt niet groter mag zijn dan 200 dm3/s of 0,2 m3/s bij een drukverschil van 10 Pascal (bij Vgebouw = 500 m3). Per uur zou dat een luchtvolumestroom van 720 m3 zijn. Eerder is aangegeven dat 10 Pascal te hoog is. Maar ook bij een drukverschil van 4 Pa zou dat nog steeds: ~ 400 m3/h zijn. Deze grote hoeveelheid lucht is natuurlijk ongewenst voor een energiezuinige woning
of gebouw. Daarom worden in de EPCberekening lagere waarden gehanteerd.
Voor een woning van 100 m2 GO respectievelijk voor systeem C (natuurlijke toevoer + mechanische
afvoer): 100 dm3/s en voor systeem D (mechanische toe- + afvoer): 40 - 60 dm3/s.
In Nederland zijn de kwaliteitsverschillen in de luchtdichtheid van de schil uitgedrukt in zogenaamde luchtdichtheidsklassen:Klasse 1 Voor de ventilatiesystemen A en C
Toegestane onderwaarde 1,0 dm3/s.m2
Klasse 2 Voor ventilatiesysteem D
Toegestane onderwaarde 0,4 dm3/s.m2 maximum waarde 0,625 dm3/s.m2
Klasse 3 Voor ventilatiesysteem D in een Passief Bouwen concept
Toegestane maximum waarde 0,15 dm3/s.m2
zie ook norm NEN 2686 ‘Luchtdoorlatendheid van gebouwen, meetmethode’
Dus voor klasse 2 en een ventilatie systeem D (mechanische toe- + afvoer) moet je niet het bouwbesluit aanhouden die van die rare kiereisen aangeven maar de EPC klasse 0,625 dm3/s.m2maximaal.
Het omrekenen komt uit de blowerdoortest een rapport van de Veldhuizerschool geeft daar meer inzicht in die is hier te downloaden.
Trouwens een groot gedeelte van deze wijsheid heb ik uit een stuk over luchtdichtbouwen die harry Nieman en bureau Nieman in okt. 2009 heeft gepubliceerd. Sinds Nieman een nieuwe website heeft kan je het daar niet meer downloaden.
SBR verkoopt ook publicaties over luchtdicht bouwen, via hun website te bestellen.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door