BouwProfs

De bouw online verbonden.

Moeten we de F- factor in deze tijd nog wel in zijn huidige vorm gebruiken?

Marcel Nooijen is bouwkundig thermograaf. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:

Ik ben voor mijn werkzaamheden actief in luchtdichtheidsmetingen en thermografie. Hierbij kom ik vaak de vraag tegen om de f- factor uit te rekenen / te bepalen. deze worden ook omschreven in sommige bestekken. Met thermografie is dit eenvoudig te doen, echter ik vraag mij af of dit nog steeds zinvol is en of het wel op de juiste manier geschiedt.

Wijze van meten
Bij Level 2 bouwkundige thermografie word gesteld dat je bij voorkeur een pand moet meten wat minimaal 48 uur op een verwarmde conditie is gehouden en dat een graad temperatuur verhoging aan de binnenzijde pas na 72 uur aan de buitenzijde zichtbaar is als de constructie 35 cm massief is . Met andere woorden, er is enige tijd nodig voor warmte door een massa heen gaat.

Dit is natuurlijk ook van toepassing als het om bestaande geïsoleerde en de huidige goed geïsoleerde constructies gaat . Nu gaat het even niet over deze getallen maar er mag wel worden gesteld dat een temperatuur verandering niet direct meetbaar zal zijn bij het bepalen van de f- factor.

Normaal meet je de temperaturen binnen, buiten en bij het binnenoppervlak. En dit ook nog eens met een decimaal achter de komma! Echter welke temperatuur voor buiten houd je aan, de gemiddelde temperatuur tussen dag en nacht, de actuele temperatuur met als gevolg dat deze in de ochtend rond het vriespunt kan liggen rond de middag in de buurt van de 10 graden echter door de huidige isolatie dikte is aan de binnenzijde mogelijk nog niet zoveel verandert. Of zou het beter zijn om een gemiddelde temperatuur aan te houden van de afgelopen 3 dagen. Danwel moeten we niet de temperatuur meten aan de luchtspouw. Nu met het verbeteren van de isolatiewaardes zal dit merkbare verschil alleen maar langer gaan duren voor dit waarneembaar is.

Nu liggen de F factoren relatief laag 0.5 voor U-bouw en 0.65 voor woningbouw. Ook dit aanpassen zou een optie zijn. In de ons omringende landen kom ik al wat vaker f- factoren tegen van 0.70 of 0.75 Ik zou het waarderen als iemand hierover eens wil meedenken en zijn visie of mogelijkheden wil delen.

Weergaven: 609

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

In de ontwerpfase bereken je de f-factor of maak je hiervan een inschatting aan de hand van gelijkwaardige SBR-Referentiedetails. Indien het gebouw gerealiseerd is kan je controleren in hoeverre er een koudebrug aanwezig is. Berekenen en meten worden dus in verschillende stadia gebruikt.

De f-factor van 0,65 is een ondergrens om oppervlaktecondensatie te voorkomen. Vanuit energiezuinigheid kan ik me voorstellen dat het gewenst is om de temperatuur van het binnenoppervlak te verbeteren. Maar dan niet alleen met een focus op de binnenopppervlaktetemperatuurfactor (f-factor) maar zeker ook op de lijnvormige warmte verliezen. (Psi-waarde)

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+