In Twente is rumoer ontstaan over, u leest het goed, roze dakpannen.
De Enschedese ondernemer Rob Kemperink is met zijn bureau voor concepten en huisstijl gevestigd in een statige villa in Enschede. Rob schilderde de dakpannen van zijn onderkomen roze. Waarom? Omdat de roze dakpannen van zijn onderkomen perfect passen bij de huisstijl van zijn bedrijf One Identity. Bovendien, zo liet de creatieve ondernemer eerder weten, ‘is roze gewoon een heel mooie kleur’.
Spijtig voor Rob denkt de gemeentelijke cluster Bouw en Milieu daar totaal anders over. Naar aanleiding van een klacht nam een inspecteur van de afdeling Handhaving een kijkje aan de Ripperdastraat. De roze gespoten dakpannen worden aangemerkt als een overtreding van artikel 12 van de Woningwet. Anders gezegd is het ‘uiterlijk van dit bouwwerk in ernstige mate in strijd met redelijke eisen van welstand’. Legalisatie is mogelijk door de kleur van het dak te herstellen naar een een kleur die past binnen het gemeentelijk welstandsbeleid (grijs of zwart).
Uiterlijk vrijdag 16 juli moeten de roze dakpannen van de statige villa op de hoek van de Ripperdastraat en Haaksbergerstraat weer zwart zijn. Een brief met deze strekking heeft de gemeente deze maand verstuurd naar Ripperda VOF, de eigenaar van het pand. Die heeft de villa verhuurd aan Rob Kemperdink. De eigenaar van het pand (Ripperda VOF) krijgt tot uiterlijk 16 juli de tijd om de kleur te wijzigen. Na die datum wordt er opnieuw een inspectie uitgevoerd. Mocht blijken dat de roze pannen nog steeds in de zon liggen te schitteren, dan wordt er opgetreden. In het uiterste geval kan de gemeente besluiten Kemperink een dwangsom op te leggen.
Rob is vol strijdlust en heeft aangekondigd Kemperink dat hij het er (nog) niet bij laat zitten. “Heel erg jammer”, reageert Kemperink op het -voor hem- slechte nieuws. „Nu het klaar is, krijg ik er veel positieve reacties op. We wilden het ook graag roze laten. Maar ik laat het er nog niet bij zitten. Ik hoorde namelijk van iemand dat de gemeente het helemaal niet kán verbieden. Dus ga ik eerst kijken wat er wel en wat er niet mag. Ik ga uitzoeken hoe ver ik precies kan gaan. En als het Nederlands elftal wereldkampioen wordt, laat ik de pannen oranje maken.”
Voormalig PvdA-raadslid André Boersma, verklaard tegenstander van roze dakpannen, is blij met de opstelling van de gemeente: „Dit is te gek voor woorden en moet aangepast worden. Hij doet iets wat vergunningsplichtig is in de welstandsnota.” Boersma is duidelijk over de juridische kansen van Kemperink: „Hij heeft geen poot om op te staan.” Kemperink schilderde de pannen van zijn kantoor roze vlak na de roze week. Enschede werd daarin aan den lande gepresenteerd als de - ook voor de toekomst - roze stad van dit land.
BouwProfs is benieuwd naar uw reactie. Is dit een staaltje lokale overheidsbemoeienis en ondernemer pesten van de gemeente Enschede? Of staat de gemeente gewoon in haar recht en is het logisch dat er op deze manier wordt opgetreden?