BouwProfs

De bouw online verbonden.

Jurgen van Tomme stelt in de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep op Linkedin de volgende vraag:

Heeft iemand ervaring of informatie over ‘natuurlijke koeling’? De bedoeling is de volgende: in een schuurtje moeten we een koele ruimte voorzien voor het stockeren van verse groente, drank, etc.

Omdat een kelder plaatsen onmogelijk is voor dit project willen we de optie bekijken of een bovengrondse koele ruimte haalbaar is zodat ook in de zomer voedingsproducten op een goede manier bewaard kunnen worden. Hier hebben we wel de mogelijkheid de vloer –beperkt- dieper uit te graven (+-50cm).

Kunt u Jurgen voorzien van tips, informatie en advies? Geef het aan hem door via deze discussie.

Weergaven: 3208

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Omdat een kelder doorgaans grotendeels ondergronds gelegen is en de temperatuur van de grond continu ca 5 graden is, kan op natuurlijke wijze gekoeld worden.

Op de voorgestelde wijze is "natuurlijke koeling" m.i. niet mogelijk aangezien de temperatuur aan de buitenzijde van de schuur in de zomer oploopt tot  max 30 graden.

Er is dus in deze condities altijd een aggregaat nodig om de koeling te regelen.

Een goedkope manier om de wanden van een koelruimte te realiseren is de toepassing van koelcelpanelen van 100mm dik bestaande uit isolatie met aan weerszijden een metaalplaat als dak en wand element. Loze ruimte erboven houden met daarin koelaggregaat, en zorgen voor luchtrooster

 

mvg Ed Mol

Hieronder de link naar een Canadese put je kunt dan de brochure downloaden.  Het enige wat je hoeft te doen is vanaf de aardbuis een buis naar binnen te leiden en aan te sluiten op een ventilator en je krijgt zomers heerlijke gratis koele lucht en in de winter gratis voorverwarmde lucht.

Canadese put

 

Theo Beelien - Westerdijk b.v.

Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar even googlen levert wat op:

www.ideasforacoolerworld.org

 

De grond op 2m diepte heeft een temperatuur van ca.12 graad, jij moet iets hebben tussen de 5 en 7 graad. Dan krijg je snel te maken met extra koeling door koelapparatuur. Daar zijn in Africa pilots gedaan die nu marktrijp en toegepast (supermarkt) zijn. Extra energiebehoefte kan door solar of milieuvriendelijke koelstoffen bereikt worden (CO2 en amoniak). De kneepjes weet ik niet, maar misschien interessant.

 

Een gesprek met Jan Schutte van Veld Koeltechniek BV levert meer op: afhankelijk van grootte wordt het rendabel (vanaf grootte supermarkt). Hij weet er alles van, passen dit ook toe voor groentekwekerijen, horeca, supermarkten etc.

Tel.0544-476476

 

Success,

Beate Bouwman

www.ecoScala.nl

Ik vergat nog te melden dat je voor deze toepassing geen balans ventilatiesysteem hoeft aan te sluiten op de aardbuis en een centrale WTW ben ik sowieso geen voorstander van .

Theo Beelien zei:

Hieronder de link naar een Canadese put je kunt dan de brochure downloaden.  Het enige wat je hoeft te doen is vanaf de aardbuis een buis naar binnen te leiden en aan te sluiten op een ventilator en je krijgt zomers heerlijke gratis koele lucht en in de winter gratis voorverwarmde lucht.

Canadese put

 

Theo Beelien - Westerdijk b.v.

Vroeger werd een gat in de grond gemaakt om vol te stoppen met turf en een kist er in om alles koel te houden. Maw. Bufferen en heeeel veeel isolatie! Dus jouw schuurtje voorzien van isolatie van 30 cm een goede luchtdichting en een waterbron die water van 11 graden uit de grond halen en via een convector de lucht in het schuurtje koelen. 

Een andere methode is adiabatische koeling te gebruiken. Dat is hetzelfde als wat men vroeger deed op een camping: een textiel zak met water ophangen die langzaam het water door de zak laat zodat het kan verdampen. Voor verdampen heeft het water warmte nodig die aan de zak wordt ontrokken. Daar zijn op de markt mooie oplossingen voor!

Een kelder werkt omdat de grond relatief koel is (zeg 10°C) zodat de wanden niet opwarmen en omdat via een raam of ventilatieopening de kelder zich 's nachts vult met koude lucht die door zijn zwaarte overdag in de kelder blijft. 

 

Een bovengrondse kelder kun je creëren door isolatie van de wanden en dak (vloer hoeft niet, zover mogelijk ingraven helpt), mogelijk een luchtsluis (koude lucht stroomt meteen weg zodra de deur opengaat, vgl staande vriezer vs vrieskist) en een heat pipe die de ruimte dicht bij de nachttemperatuur houdt. Keldertemperatuur moet 10 tot 12 °C zijn, ideaal voor het bewaren van bepaalde groente- en fruitsoorten. 

 

Een heat pipe is een verdamper en een condensor zonder compressor of pomp. De verdamper (binnen) wordt lager geplaatst dan de condensor (buiten) waardoor bij temperatuurverschil (buiten kouder dan binnen) natuurlijke circulatie van het koelmiddel ontstaat. Met een klep (eventueel gekoppeld aan een thermostaat) kun je de circulatie in de winter onderbreken zodat de 'kelder' niet te koud wordt. Indien er veel verkeer is (opwarming) of veel verse producten worden binnengebracht zal de koellast hoog zijn en moet je een grote verdamper en condensor hebben of deze uitrusten met ventilatoren. Bovendien werkt de heatpipe alleen als het buiten kouder is dan in de kelder, dus een hoge koellast zal de kelder overdag behoorlijk opwarmen. Mechanische koeling is dan noodzakelijk, afhankelijk van de eisen die worden gesteld.

Carl-Peter 

Dit is inderdaad ook een mooie methode maar mag officieel niet in diverse provincies  i.v.m. de thermische balans (dus je moet er dan 's winters ook mee verwarmen.  Volgens mij mag je in diverse provincies wel een haalbron plaatsen en het dan op het oppervlaktewater lozen mits het niet teveel ijzerhoudend water is. Je kunt een kleine (tot 10m3/uur)  haalbron laten boren (kosten ca. € 1.500,--) en dan inderdaad water oppompen en via een platenwisselaar het water via een convector laten koelen. De enige extra kosten is dan de elektrische energie voor het laten draaien van 2 pompjes.  De koelcapaciteit van de convector moet dan wel geselecteerd worden op een watertraject van 10-14graden. Met 10m3/uur kun je ongeveer 50kW aan koelvermogen behalen. Uiteraard kun je ook een gesloten bron laten maken maar dat kost zeker het dubbele afhankelijk van de capaciteit.

Maar zoals ik eerder heb gezegd is de Canadese put een mooi alternatief als je een "koele" kelder wilt.

 

Theo Beelien


Carl-peter Goossen zei:

 Dus jouw schuurtje voorzien van isolatie van 30 cm een goede luchtdichting en een waterbron die water van 11 graden uit de grond halen en via een convector de lucht in het schuurtje koelen. 


je had vroeger koelkasten bij kastelen deze berg in de grond werd met ijs gevuld in de winter dan had je zomer een goede koel kast 

het moet dan wel lekker gaan vriezen

groet en veel geluk met je project

JCKtrade.nl

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+