BouwProfs

De bouw online verbonden.

 

(bron: binnenlandsbestuur.nl)

Nederland loopt achter als het gaat om brede duurzame verstedelijking. Een staatscommissie moet het onderwerp stevig op de kaart zetten, stelt de VROM-raad in een vandaag gepubliceerd advies.

Duurzaamheid krijgt in de ruimtelijke ordening te weinig aandacht, vindt de VROM-raad. Volgens de adviesraad wordt bij het ontwikkelen van duurzame projecten te veel gefocust op de ecologische kant: klimaatdoelen, energiedoelstellingen (‘CO2-neutraal’), duurzaam bouwen en milieueisen.

In de visie van de VROM-raad moet duurzaamheid vanuit een veel bredere optiek worden beschouwd, met meer oog voor economische en sociaal-culturele aspecten. Functies op het gebied van mobiliteit, natuurontwikkeling, leefbaarheid, energie, sociale stijging en economische groei moeten elkaar volgens de raad versterken in plaats van belemmeren. Diverse landen in Europa en Latijns- Amerika zijn hierin verder dan Nederland, aldus de VROM-raad.

Een tweede probleem is volgens het adviesorgaan dat duurzame projecten meestal beperkt blijven tot een enkel gebouw, bedrijventerrein of woonwijk. Duurzaamheid moet echter op regionaal niveau gestalte krijgen, aldus de raad in het vandaag gepresenteerde advies: ‘Juist op het niveau van de stedelijke regio gaat het om de planning van ruimtelijke verbanden van mobiliteit en bereikbaarheid; slimmere koppelingen tussen wonen, werken en recreëren; de schakeling tussen stad en land; een duurzame verbinding van ecologische structuren, leefmilieus en vervoersstromen; de relatie tussen voedselproductie, consumptie, landschap en economie.’

De VROM-raad noemt in zijn publicatie ter illustratie een aantal projecten waar ‘aanzetten’ zijn gegeven voor een brede duurzame opzet. Genoemd worden onder meer de woonwijk IJburg 1 en de plannen voor IJburg 2 in Amsterdam. Eindhoven krijgt waardering voor de A2-Brainportboulevard en de Groene Corridor. Ook de krimpregio Parkstad Limburg krijgt een compliment: ‘Hier proberen maatschappelijke partijen en overheden belangen optimaal met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld waar het gaat om de inpassing van de buitenring of de herstructurering van de woningbouwopgave.’

Deelt u de mening van de VROM-raad dat Nederland achter loopt bij duurzame verstedelijking? En wat vindt u van het idee om een staatscommissie te vormen om dit thema goed op de kaart te zetten?

BouwProfs hoort graag uw mening hierover.

Weergaven: 223

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Bart Otto, Projectleider Architectenbureau:

" duurzame verstedelijking moet zeker op de kaart worden gezet. echter als die mogelijkheid zich niet direct voordoet om zich daarop te richten, is het blijven ontwikkelen van duurzame/c2c projecten (gebouw of versnipperde gebiedsontwikkeling) een juiste zaak. met die kennis kunnen we dan de duurzame verstedelijking een meer concretere vorm geven. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Sofie Vermaut, marketing & PR assistent Van Marcke:

" Als jullie onderbuur, uit het vrolijke Belgenland, moet ik eerlijk bekennen dat Nederland alvast veel verder staat in de ontwikkelingen en toepassingen op vlak van duurzame verstedelijking. Hier worden ook wel initiatieven genomen (of geopperd) maar veelal is dat nog ad hoc, sporadisch en zeker geen onderdeel van een Visie.

Nochtans zijn er mogelijkheden voor handen, denk maar aan Via,... maar gezien de ietwat moeilijke Belgische federale structuur is een geintegreerd beleid in deze geen sinecure.
Bovendien zal het u niet ontgaan zijn dat onze regering niet onmiddellijk prioriteit geeft aan een dergelijke aanpak. Integendeel, men wil nog verder opsplitsen...

Dat er in Nederland al gesproken wordt over een tekort aan een dergelijk beleid houdt in dat er een besef en erkenning van het probleem is. Daar zijn wij helaas nog niet aan toe. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Luc Bos, Stedenbouwkundige:

" Zeker gezien de huidige marktsituatie is het verstandig een commissie zich te laten buigen over dit onderwerp; met de noodzakelijke kostenbesparingen van dit moment staan maatregelen op het gebied van duurzaamheid niet meer bovenaan het lijstje; duurzaamheid wordt nog veel gezien als extra, als luxe. Die perceptie moet worden omgebogen. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Jos Bakker, Projectmedewerker bij ZON Energie en Duurzaamheidscoord...:

" Duurzaamheid geeft bijkomend meer luxe maar bij de juiste aanpak ook een grote besparing (primair). In beginsel niet op korte termijn maar wel op langere termijn. In de bouwwereld moet duurzaamheid een uitgangspunt zijn geen sluitpost!

Als het laatste puntje word toegepast bij vele projecten dan worden de stappen ook groter omtrent de achterstand van duurzame verstedelijking! "
Helaas loopt Nederland overal mee achter. De Europese Groene Index: Nederland Achterblijver op Milieugebied op 20e Plaats http://goo.gl/DO4R

Commissie vormen is in ons land gebruikelijk. Kan mij niet veel commissies herinneren die een onderwerp goed op de kaart hebben gezet, laat staan er echt werk van hebben gemaakt. Denk dat het bedrijfsleven, projectontwikkelaars, architecten, specialisten op stedebouwkundig gebied, bouwbedrijven en andere betrokkenen het snel voor elkaar hebben als de overheid de juiste kaders aangeeft en waar nodig opstakels opruimt.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+