De bouw online verbonden.
We verplaatsen ons naar het jaartal 2030, Nederland is energie neutraal geworden. Een prestatie van formaat, waarvan sommige critici beweerden dat dit nooit waarheid zou worden.
Laten we ons met zijn allen in 2030 begeven en met zijn allen bediscussiëren hoe wij het als bouwprofs voor elkaar hebben gekregen om Nederland Energie Neutraal Land te laten zijn. Welke stappen hebben we genomen, welke blokkades kwamen we tegen en hoe hebben we deze opgelost? Welke partijen hebben een rol van doorslaggevende betekenis gespeeld? Welke maatregelen heeft het Kabinet genomen? Kortom, wie werpt een blik in de toekomst?
Tags:
Ik denk dat dit vooral zal gebeuren als wij niet op de politiek gaan wachten maar als burgers het initiatief in eigenhand nemen. Ik denk dat de politiek zelf ook niet in staat is om alle bewoners in Nederland hier toe te bewegen. Zij zullen dit mogelijk doen met nog meer regels en dit land is al over-regelt. Ik denk dat de politiek juist de ruimte moet geven en initiatieven moet ondersteunen zodat we ook daadwerkelijk met zijn allen in gaan zien waarom er ambities door de wereld- en landenpolitiek zijn bedacht om met zijn alle klimaatneutraal te willen/moeten worden
De stap die ik hiervoor zelf heb genomen is door Blijdorp de wijk in rotterdam met zijn vele VvE's en eigendom van particulieren ambitieus op de kaart te zetten. Lees hier verder over op www.blijdorp010empowered.wordpress.com
Goed initiatief.
Laten we het vraagstuk verbreden naar alle 4 de natural resources: voedsel, energie, water en minerale grondstoffen. Ik denk graag mee en/of stuur het Minerale Grondstoffen onderwerp aan. In 2030 Nederland grondstof neutraal! Op dit moment heeft 80% van de Nederlandse bedrijven geen grondstofbeleid!. Er is een wereld te winnen. Wie doet mee?
aanvulling van een eerder commentaar : in het initiatief blijdorp010empowered zijn energie, water, voedsel, afval=grondstof, bouwen en wonen, mobiliteit .... ik denk dat het initiatief hiermee goed aansluit op de 4 natural resources .... en niet alleen de bedrijven hebben geen grondstofbeleid, hele steden hebben dit niet ... in het plan van aanpak voor B010E zal hier zeker op in gegaan worden.
Verder wil het initiatief direct aansluiting zoeken met het Rotterdam Climate Initative en als green capital of 2014 !
blijdorpers empower yourself in 2012 !!!
Voor zover ik weet heeft de overheid zich al verplicht om in 2020 energie neutraal te gaan bouwen.
De praktijk wijst helaas uit dat de desbetreffende partijen die het in de praktijk moeten doen, nagenoeg allen afwachten met aanpassen tot men door regulering en dan eigenlijk nog met de eventueel sanctionerende controle erop, er door gedwongen wordt.
En altijd schermt men met concurrentiepositite als er gewezen wordt op noodzaak tot verandering, zonder zich echt te orienteren waarom men in de ons omringende landen al lichtjaren verder is in een aantal opzichten.
Ik beweer niet dat alles in het buitenland beter is, maar feit blijft dat er vanuit die richting toch heel veel innovatie is gepleegd, waar we op zijn minst ons voordeel mee zou kunnen doen.
Open staan voor verandering, daar begint het mee en niet wachten tot het mes op de keel gedrukt wordt.
Als we dit op een beschaafde, sociale en ordentelijke manier willen bereiken moeten we dit proces snel gaan faciliteren met belastingbeleid. Verhoog of begin met belasting te heffen op alle energie waarvoor we fosiele brandstoffen gebruiken, verlaag belastingen op alle energie die duurzaam wordt opgewekt. Als het kan Europees. Als andere niet mee doen prima; onze kenniseconomie zal er op termijn alleen maar meer van profiteren.
Dit doen we dan nog wat extremer op het gebied van vleesconsumptie (nummer twee in energiegebruik) en grondstof gebruik.
Hoe eerder we deze maatregelen nemen hoe sneller we innovatiever en concurrerende worden op het gebied van duurzame energie opwekking, hergebruik materialen en alternatieve eiwitproductie. Bijkomen voordeel daarbij is dat arbeid in verhouding voordeliger wordt en we minder daarvan gaan exporteren naar verwegistan.
Alle gebouwen gaan energie produceren en leveren overschotten terug aan een slim energienetwerk. Gebruiken doen we zoveel mogelijk als er overschotten zijn (veel wind en/of zon) alle electrameters op een soort facebook.
Vriend Donner heeft een paar weken geleden al op een zeer beschaafde sociale wijze zijn vriendje/partijgenoot Brinkman gefaciliteerd, door de aangenomen motie over isolatiewaarde R = 5 uit het bouwbesluit te houden. Oftewel de wens van de meerderheid, een redelijk democratisch beginsel lijkt me, even naast zich neer gelegd, om bouwend nederland te pleasen.
Die verschuilen zich namelijk achter het feit dat het heeeel duur en heeeel moeilijk is om dat te bereiken. Deze argumenten veroorzaken angst. Angst is veelal gebaseerd onwetendheid en helaas moeten we af en toe vast stellen dat dat het geval is. Wat niet zo had hoeven zijn als men in een eerder stadium wat beter om zich heen had gekeken (buitenland)en dat heb je ook nodig bij innovatie. Maar het begint allemaal bij het willen. Dit wordt echter bijna altijd alleen maar afgedwongen; door wet- en regelgeving dus.
Maar ja, dan heb je nog een minister met verstand van zaken en b#llen nodig en iet eentje die straks de koningin ook nog gaat lastig vallen. Sterkte majesteit!
Even een rekensommetje: Een tweede kerncentrale zal volgens schatting 2,5 Gigawatt gaan leveren. Geraamde kosten 6 miljard, zal dus wel 8 miljard worden. Tijdens de bouw levert het zo'n 300 manjaren werk op, in de exploitatiefase nog minder. Een kilowatt zonne-energie kost gemonteerd en wel 1750 euro en die prijs zakt nog omdat PV-cellen goedkoper worden. Voor zes miljard bouw je 3,4 Gigawatt zonnestroomvermogen. Geschat werkgfelegenheidseffect zo'n 15.000 manjaren. Nog belangrijker, PV-cellen produceren direct na montage stroom. De bouw van een kerncentrale duurt inclusief voorbereiding zo'n 10 jaar. Bijkomend nadeel kernenergie is het afvalprobleem, de brandstofstaven moeten zon slordige 10.000 jaar veilig worden opgeborgen. Waarom maken de overheid dan wel energiebedrijven als Delta deze rekensom niet? Het lijkt mij een prima businesscase waardoor we nog veel sneller het doel van schone energie bereikt hebben.
dus lap alle regels van de overheid aan je laars en sta zelf op als Burger .... hoe meer hoe anders ze niet meer kunnen ....
Leegstand als urban-mine van grondstoffen. Laat de benodigde grondstoffen uit de afbraak van leegstand komen. Dan sluiten we mooie cirkels en zijn de kantoren in no-time grondstof neutraal. Het gebied en dus de overblijvende gebouwen wordt meer waard. Innovatieve waardecreatie in tijden van krimp, daar kunnen we veel uit leren voor de toekomst.
Active House is een bouwvisie waarbij de doelstelling om 2020 energieneutraal te bouwen één van de peilers is. Een tweede peiler is het milieu in zijn algemeenheid: een positieve voetprint nalaten. Daarnaast is ook de gezondheid en het comfort van de mens zelf belangrijk: een goed binnenklimaat. Meer weten: www.activehouse.info
Een internationale alliantie is in oprichting, de specificaties deels uitgewerkt. De ontwikkeling van de visie blijft inspelen op innovatieve ontwikkelingen en leren van de eigen ontwerpen is iets dat standaard wordt meegenomen.
Hahahaha…….wat dacht je van “het is 2012 en Nederland loopt 15 jaar achter”! We hebben het hier over bergen in de polder en “energie neutraal “ bouwen en vervolgens zijn de isolatienormen weer terug gedraaid. We staan als modern land, (denken we) en mede door onze grote mond, internationaal compleet voor l*l !
Nu gaan we het weer hebben over Nederland 2030? In 2020 moet Nederland de uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan, lachgas, fluorhoudende gassen) met 20% hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. Dit zou geen enkel probleem zijn, hebben we staan brullen. Met nog acht jaar voor de boeg is de uitstoot echter nog vrijwel gelijk aan die van 1990. De uitstoot van het belangrijkste broeikasgas CO2 is zelfs gestegen naar een recordhoogte!
De stijging is deels te wijten aan de koude winters, waardoor er meer aardgas werd verbruikt, maar er is ook sprake van een structurele stijging. Dit komt door een constante stijging van het energieverbruik en van de productie van elektriciteit in Nederland. Er worden momenteel drie grote kolencentrales bijgebouwd. Wanneer deze in gebruik zullen worden genomen zal de CO2 uitstoot in Nederland nog eens flink stijgen. En de honderd duizenden ongeïsoleerde woningen wordt niets mee gedaan of worden op een totaal zinloos niveau gerenoveerd.
Op het gebied van energiebesparing -waar de grootste kans op reductie ligt tegen de laagste kosten - onderneemt dit kabinet vooralsnog niets. Ook het fiscale voordeel op de aanschaf van energiezuinige auto's dreigt door dit kabinet zelfs grotendeels teruggedraaid te worden. Wat betreft het aandeel duurzame energie staat Nederland momenteel vrijwel onderaan in Europa met een aandeel van nog geen 4%. In 2020 moet dat 14% zijn om de Europese doelstelling te halen.
Wanneer Nederland de Europese doelen in 2020 niet haalt kan dit leiden tot zeer hoge kosten. Ofwel doordat Nederland een boete moet betalen, ofwel doordat Nederland in het buitenland tegen hoge kosten CO2 reductiecertificaten en hernieuwbare energiecertificaten moet gaan inkopen. Dit kabinet lijkt deze rekening door te willen schuiven naar de toekomst.
Ach ja, laten we maar weer een symposium organiseren gevuld met mensen die nog nooit daadwerkelijk een woning met eigen handen hebben gebouwd en onder het genot van een borrel de hele avond praten over FSC hout, “duurzaam” en bergen in de polder……
Wie werpt er een blik in de toekomst? Tongejonge, vijf vragen waar een boek over valt te schrijven, daarom van mij slechts een opsomming. Concrete zaken worden gedaan met macht en kracht. Kijk eens naar WeCycle, wat deze club in ca. 6 jaar met 19 man (nu) hebben bereikt. De door de vraagsteller genoemde critici zien niet dat een energie neutraal NL de bouwsector overstijgt. Het lijkt op oogkleppen-paradigma. Zij zien alleen de eigen schaduw. Niet het zonlicht. Hieronder mijn antwoord op enkele vragen. Gr. Ted Wiegman, Symaco
1.Welke stappen hebben we als bouwprofs richting 2030 genomen?
a. we hebben een kleine denktank van knappe koppen opgericht (BN, NEPROM, DGBC, etc)
b. we hebben de energie sector uitgenodigd om mee te praten over de knelpunten
c. we hebben een consensus model
d. we hebben een tijdslijn met concrete doelen neergezet
e. we ondertekenen een convenant (met boete- en beloningsclausule) met overheid en energiesector en investeerders
2. Welke blokkades zijn we tegengekomen?
a. de macht van de olie industrie.
b. alternatieven voor olie voor wat betreft energie zijn onvoldoende gedefinieerd/afgebakend
c. een goede kosten/baten analyse van alternatieven ontbreekt nog
d. een budget annex begroting (olie en energie giganten dokken niet mee)
3. Welke oplossingen heb ik bedacht?
a. Integrale aanpak Bedrijfsleven, Overheid en Wetenschap van dit energie probleem. Bedrijfsleven is daarin leading.
b. Energie opwekking door getijdenstroom (Israel blijkt wereldwijd het verst).
c. Apparaten met minimaal stroomverbruik ontwikkelen.
d. Opslag van windenergie mogelijk maken (batterijen, waterstofcel, etc. o.d.).
e. Batterijen met hoger rendement voor industrieel gebruik (waterstofcel)
f. Aggregaten op batterij techniek (waterstofcel).
g. Energie neutrale woningen (zelfopwekkend o.d.).
h. MVO model t.b.v. implementatie van (naamgever…?) NL bouw/energieplan
4. Welke partijen speelden een doorslaggevende rol?
a. Bedrijven zonder angst en met een visie die draag en trekkracht genereert
b. Bedrijven die macht (kapitaal) gaan omzetten in kracht.
c. Financiers (pensioenfondsen, energiemaatschappijen, private duurzame beleggers, banken?) die MVO denken
5. Welke maatregelen nam het kabinet?
a. Inventariserend onderzoek 0-status 1990-2000-2010-2015-2020-2025-2030
b. Bepalende indicatoren/criteria voor behalen van doelstelling
c. Monitorend orgaan
d. Support aan de denktank (samen met een maatschappelijk draagvlak)
c. Geen ambitie alleen, maar doestelling met ambitie!
d. MVO ondersteunend.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door