BouwProfs

De bouw online verbonden.

Welke bouwconstructies mogen niet ontbreken in nieuw te ontwikkelen BIM pakket?

Voor een nieuw BIM pakket wat momenteel in Australië ontwikkeld wordt, wil men graag weten welke "standaard"bouwconstructies (bouwmethoden) hier toegepast worden.

Door de nieuwe eisen die aan nieuwbouw worden gesteld (isolatie, luchtdicht, passief, actief, etc.) beginnen de traditionele constructies (spouwmuurtjes) uit de mode te raken. Welke constructies mogen volgens jullie hierin niet ontbreken?

Weergaven: 794

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

HSB

Wat heeft BIM met spouwmuurtjes te maken?

BIM is een werkmethode: geen bouwsysteem.

Een softwarepakket is niet meer dan een gereedschap binnen BIM. Is dit pakket bedoeld om samen te werken binnen een project, dan mag het geen belemmering zijn voor toe te passen bouwmethodieken. Betreft het daarentegen een modelleerprogramma als Revit, ArchiCad of Adomi, kun je je ook afvragen of het wenselijk is om specifieke bouwconstructies op te nemen: je beperkt dan de keuzemogelijkheden tot die methodes die opgenomen zijn in het pakket. Maak het pakket liever zo flexibel dat elke bouwmethode in te passen is, en maak gebruik van een bibliotheek die op IFC is gebaseerd.

Er zijn ook talloze oplossingen beschikbaar in de 'traditionele constructies' en ook zeker spouwmuren. De bouw staat dan in zijn algemeenheid bekend als conservatief, maar in het MADE Center zijn wij toch met een groot aantal fabrikanten van metselwerkproducten bezig om mee te gaan of zelfs voorop te lopen met de ontwikkeling van nieuwe gevelconcepten. Deze sluiten allemaal aan bij de vraagstukken zoals deze nu in de bouw spelen. Ook aan het opbouwen van bibliotheken voor softwarepakketten wordt hard gewerkt, want ook daar moet je in mee.

@Fred, Nou eigenlijk een combinatie van die 2. Ze ontwikkelen een BIM applicatie samen met een bibliotheek. Het is wel de bedoeling dat je ook eigen elementen kan aanmaken, anders heb je er natuurlijk niets aan. Ik zal ze ook attenderen op de bibliotheek van Bouwconnect (IFC). 

@Philip, Ik weet heel goed waar het bij BIM om gaat. Bedankt voor je uitleg.

Gevelupgrade constructies

In het BIM pakket moet het mogelijk zijn om bouwdelen te koppelen zodat je een aantal lagen kan opzetten die gezamenlijk de schil vormen. Spouwmuur is dat in mooie vorm, maar kan net zo goed: binnenspouwblad met I liggers, isolatie ertussen en afwerklaag worden. Het idee is dan dat elke laag zijn eigen specifieke eigenschappen hebben. de I liggers hoh vast maat plaatsen en kunnen verschuiven vanuit een 0 punt op de wand. Hierdoor is het mogelijk om I liggers op de juiste plek er in te zetten. Dit is vaak een crime om het voor elkaar te krijgen. Ook de materiaal eigenschappen met Lambda is belangrijk. En wat zeer belangrijk is dat de bouwonderdelen weten welke oriëntatie tov. Noord ze hebben. zodat je met de bouwonderdelen aan energie kan rekeken. Nee dat is nog niet zo makkelijk om even een onderdeel te noemen water in moet. Het beste is om voor elke IFC classificatie een bouwonderdeel te maken. Dit zijn in 2x4 ongeveer 400 typen. kan je het makkelijk porten in IFC, of zoals Vectorworks het doet gewoon native IFC in kunnen laden!

Neem als voorbeeld Archicad, dit is de meest geavanceerde BIM CAD programma die er is.
Tevens is Archicad, gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en heel snel te leren.

 

Alles mag eigenlijk ontbreken want iets dat er niet is kan gewoon met de hand ingetekend worden.

Of appart vermeld worden.

Ik leer tekenen in Belgie op `de computer.`
In het land komen "vaneigens" (vlaams woord) bijna geen spouwmuren 
voor. Heb er nog nooit een gezien daar.
Wel gebakken rodekleistenen met gaten binnen-in waar lucht inzit 
Spouwmuren zijn een hele domme uitvinding in Holland waar zich ook 
nog heel veel laagveen bevind met het gevolg dat die huizen verzakken 
ook in Groningen door het aardgas.
Door het verzakken komen er gaten vrij waardoor muizen e.d. vrij spel 
hebben. 
Ze kruipen dan ook in en uit en het stinkt vreselijk.
In Belgie gaat het beter met de economie ondanks dat Nederland gunstig 
gelegen is aan het water inverband met grote havens e.d.

Het aller domste is nog de decadente `sjieke` zeer ruwe handvormsteen hier in Nederland.
Kleine onervaren muisjes leren hier hoe ze makkelijk omhoog kunnen klimmen langs deze bakstenen met hun scherpe klauwtjes.
Toen het even muisstil in huis was kon ik alleen met mijn ogen volgend het diertje met gemak zich zijwaarts zien verplaatsen over deze gebakken steen.

Plaatje is er een voorbeeld van hoe ongedierte in en uit kan.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+