Mededingingsautoriteit NMa heeft sterke aanwijzingen dat sloopbedrijven al jaren verboden prijsafspraken maken.
De kartelwaakhond is een diepgaand onderzoek gestart naar de gedragingen in de slopersbranche. In dat kader zijn onlangs invallen gedaan bij meerdere bedrijven. In de markt zingt het aantal van zeventig rond. De NMa wil dat getal niet bevestigen, maar zegt "een groot aantal ondernemingen op de korrel te hebben". "We sluiten niet uit dat het hier gaat om een landelijk opererend kartel", aldus woordvoerder Barbara van der Rest.
Bedrijven die geen bezoek hebben gehad van de NMa, hebben wel een brief van de mededingingsautoriteit ontvangen. Daarin worden zij opgeroepen misstanden te melden. Ook wordt hen medegedeeld dat ze een beroep op de clementieregeling van de NMa kunnen doen. De NMa wil de namen van de verdachte sloopaannemers niet prijsgeven. Wel bevestigt Van der Rest dat een inval is verricht bij het Zeeuwse sloopbedrijf Sagro. "Daarbij was politieassistentie nodig om te voorkomen dat belastend materiaal zou worden kwijtgemaakt. Een werknemer was er in zijn auto vandoor gegaan."
Wim Beelen, directeur van Nederlands grootste sloopbedrijf, de Beelen Groep, laat weten dat bij hem geen inval heeft plaatsgevonden. "Al zijn ze van harte welkom. Ik zal overal aan meewerken. Ik heb niets te verbergen." Hoewel Beelen het toejuicht dat illegale prijsafspraken worden aangepakt, is hij toch ongelukkig met de situatie. "Dit levert enorme imagoschade op voor de sloopbranche. Dat raakt mij ook." De Vereniging voor Aannemers in de Sloop (Veras) is op de hoogte van het NMa-onderzoek. "Ik ben door een aantal leden gebeld", zegt secretaris Arjan Hol. Hij heeft geen overzicht hoeveel slopers onder verdenking staan. De illegale praktijken zouden in 1998 zijn gestart en tot op heden voortduren.
Na de bouw en de schildersbranche is nu dus het vizier van de NMA gericht op de sloopbranche. Who's next?
" Heeft u informatie voor de NMa die relevant is voor dit onderzoek, dan horen we dat graag. Zie onze website (www.nmanet.nl) onder "Tip ons" voor de wijzen waarop u ons kunt informeren. Bent u zelf bij kartelafspraken betrokken, dan bestaat onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om clementie aan te vragen. Zie hiervoor "Biecht uw kartel op" op dezelfde website. "