BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is het opgeven van onze kustlijn een reële optie bij verdergaande zeespiegelstijging?

Afgelopen week publiceerde de NOS een artikel over de versnelde zeespiegelstijging die de afgelopen jaren te zien is geweest. Als de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs niet nagekomen worden is het scenario van een versnelde stijging van meer dan twee meter een aannemelijk scenario. En dat heeft grote gevolgen voor onder andere ons eigen Nederland.

Diverse wetenschappers waaronder de Utrechtse hoogleraar fysische geografie Maarten Kleinhans schatten in dat bij een hogere stijging dan twee meter we het niet meer gaan redden met maatregelen als het verhogen van dijken. Sterker nog, Kleinhans spreekt de verwachting uit dat we het als Nederland niet gaat redden en dat we serieus moeten nadenken over een plan B. Een plan B waarin we onder andere onze kustlijn gaan opgeven en het met z'n allen letterlijk hoger op moeten gaan zoeken. 

West Nederland opgeven en verhuizen naar Duitsland. Het klinkt bijna als een verzonnen spannend jongensboek ware het niet dat dit realiteit kan worden. Of kunnen we hier spreken van de bekende doemdenkers?

De wetenschappers zijn het in ieder geval over een ding eens, het wordt tijd om over dergelijke scenario's na te gaan denken. Tijd die er nu nog is...

Weergaven: 178

Hierop reageren

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2022   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+