De bouw online verbonden.
Wij voorzien onze ontwerpen graag van veel glas. Een glazen gevel van muur tot muur en liefst van vloer tot plafond zeker wanneer je aan een mooie tuin wilt wonen.
Met HR-glas en vloerverwarming kom je daar op verwarmingsgebied best uit. Zoninstraling en opwarming geven de laatste tijd veel hoofdbrekens. Zelfs met een luifel van 1,5m krijg je een onaanvaardbare temperatuuroverschrijding wanneer je de rekenmethodes volgt. Of valt dat in de praktijk mee? Opwarming van een woning kan echt een probleem worden.
Wanneer het budget beperkt is moet je kiezen voor buitenzonwering (screens) en/of zonwerend glas. ,In het aanbod van de glasfabrikanten is veel te vinden met een hoge LTA en lage ZTA waarde. Meestal zijn dat kostelijke oplossingen. Wie weet budgettair aantrekkelijke oplossingen?
Tags:
Bedankt voor de positieve reacties op mijn huis, ook voor Conno van Dam. De enige alternatieve berekening die ik heb gemaakt heeft met de stand van de zon te maken. Je moet uiteraard in het ontwerp stadium uitzoeken hoe de relatie overstek en naar binnenvallend zonlicht is. Het enige nadeel van een groot overstek is dat je verder niet meer kan beïnvloeden. Overigens is de ZTA waarde van het glas in mijn geval juist hoog zodat ik 's winters juist wel gebruik maak van de zonnewarmte. Het glas is 3 laags. Wat overigens erg helpt bij het koel houden is een begroeid dak. Dat werd al eerder genoemd in de discussie en uit ervaring kan ik ook daarvan zeggen dat het werkt. Mensen die mij huis willen bezoeken zijn welkom. Stuur dan een bericht naar joop@ruimtevoorleven.nl.
Joop Bensdorp
Ruimte voor Leven
philip sanders zei:
Schitterend huis, inderdaad!
Ik neem aan dat je er wel alternatieve berekeningen op losgelaten hebt?
Joop Bensdorp zei:Zo zie je maar dat berekeningen niet overeenkomen met de praktijk. In mijn huis heb ik een overstek van c.a. 1,5 meter en een volledig glazen wand op het zuiden. Bij het berekening van de EPC bleek er een grote kans op oververhitting waardoor mijn EPC slechts op 0,6 uitkwam. In de praktijk blijkt er van oververhitting absoluut geen sprake te zijn, eerder het tegenovergestelde. Je kan het ontwerp zo maken dat de zon tussen medio april en augustus niet binnen komt, wat bij mijn woning het geval is, en dan is er niets aan de hand.
Joop Bensdorp
Ruimte voor Leven
Welkom bij
BouwProfs
© 2025 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door