BouwProfs

De bouw online verbonden.

Past het gedachtengoed van passiefhuizen wel bij de nuchtere Hollander?

Iedere week belichten wij op BouwProfs een collega bouwprof in de rubriek "In de Schijnwerper".

Deze week is het de beurt aan Marcel van Gog. Marcel is werkzaam als projectmanager bij de BAM.

In deze rubriek stelt de betrokken bouwprof een dringende vraag aan zijn of haar collega bouwers. Ook Marcel heeft een vraag aan u.

Zijn vraag luidt:

" In mijn werk houd ik mij bezig met energiezuinige woningen, passiefhuizen en groenwoningen. En dan met name in het vinden van de balans tussen deze concepten.

Mijn vraag is of passiefhuizen (nul-energie) niet een brug te ver zijn? Past dit gedachtengoed wel bij de nuchtere hollander? "

BouwProfs, en natuurlijk Marcel van Gog zijn benieuwd naar uw antwoord!

Weergaven: 736

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Kees Donker, vastgoed management:

" Beste Carl-peter,

De stichtingskosten voor starters kopers zijn gemaximeerd op 167.000 von voor het kunnen verkrijgen van koopsubsidie, de maximale stichtingskosten voor huursubsidie halen dat bedrag niet eens. Die twee sectoren hebben door de wijze van financieren geen keuze voor investeren in een lager energie verbruik.

De woonlasten versus stichtingskosten discussie lijkt in de sociale sektor niet tot oplossingen te kunnen komen. Passief bouwen lijkt dus een speeltje voor bouwprofessionals en de vrije sector. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Carl-peter Goossen, Ontwerpmanager bij BouwQuest:

" Je hebt een punt! AAN DE SLAG bij senter novem! "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Peter Linders, Mangement Director Projects / Marketing Strikolith G...

" Ik ben het met Carl en Kees eens! Natuurlijk kunnen we vaststellen dat Passief Bouwen verbonden is aan de bouw van de komende jaren. Van de andere kant heeft niet alleen de consument geen flauw benul wat het betekent. Maar alle partijen die zorg hebben voor realisatie zien het nog als wartaal van een gelovige.

De komende week introduceren wij (Strikotherm) op Gevel Online (Ahoy) het Praktisch Passief denken. Een gezonde combinatie tussen goed isoleren, ventileren en klimaatbeheersing. Nog veel belangrijker is de praktische implementatie van deze disciplines in de processen. Ketenintegratie sturen op resultaten. Stop het huidige aanbesteden! Zeker op dit gebied en stuur vanaf designfase aan op resulaten na bijvoorbeeld 15 jaar!

Wat ons betreft de enige manier om de consument erbij te betrekken is om een goed referentiekader, zowel maatschappelijk als economisch te geven door te prognotiseren en te monitoren. Kijk maar eens op ons initiatief met een aantal marktpartijen en instituten op www.enoveren.nl. Als wij met zijn allen onze maatschappelijke opgave in daden willen omzetten, is het nu: "niet zeuren, maar poetsen (wat mij betreft met stucwerk ;-)..
Passief bouwen JA, maar doe het dan wel Praktisch Passief. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Hans Rietveld, creatief directeur TOMORROW®:

" De vraag is goed. Natuurlijk past dat niet bij de nuchtere hollander. wij blijven ons afvragen hoeveel energie het kost vanaf de footprint om eea te realiseren, in plaats van alleen het (ver) of gebruik ervan te kwantificeren.
Hummer versus Prius. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+