BouwProfs

De bouw online verbonden.

Prijzen van huizen zijn in Belgie gestegen en in Nederland gedaald, wat zijn de oorzaken?

Ondanks de economische situatie dit fenomeen? verklaarbaar?

Weergaven: 944

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het mag genoegzaam bekend zijn waarom de huizenprijs in NL daalt. Waarom de prijs in België stijgt? Geen idee?

Ik weet wel dat de cementverkoop in België in het afgelopen jaar hoger was dan ooit. Dat betekent een navenant grote bouwactiviteit. Mogelijke verklaringen? In België houdt de overheid de nalatenschap van prof. Keynes in ere en in België is de woning-eigenbouw erg belangrijk. Die reageert veel sneller op conjunctuurschommelingen dan de Nederlandse bouwmarkt, waar men veeleer in trage woningcontingenten denkt. Misschien zijn de Belgen niet zo geïnfecteerd met het pessimismevirus als de calvinistische Nederlanders. 

Wij zijn teveel vastgebakken aan het H woord en daardoor zijn onze huizenprijzen (lees met de name grondprijzen) de pan uitgerezen en hierdoor is de zaak op slot gegaan. Een Belg spaart vooraf voor zijn huis (een baby krijgt in de wieg al zijn eerste baksteen) en kijkt daardoor op langere termijn. Ook in Nederland is nog woningbehoefte genoeg echter de match tussen vraag en aanbod is weg.

Volgens mij is dit een kwestie van vraag en aanbod. Er is veel vraag naar een eigen huis, maar er is minder bouwgrond en dus dient men een bestaand huis te kopen. Ook zullen de (intussen voor een groot deel afgeschafte subsidies) hier wel voor een deel iets mee te maken hebben. Wij hebben namelijk voor nogal wat werken heel wat subsidies mogen krijgen waardoor verbouwen stevig in de lift zat. (wie later hiervoor de rekening zal moeten betalen is nog niet duidelijk :-( )

Ik vermoed dat in Nederland misschien minder particuliere bouwprojecten zijn, waardoor en minder vraag is naar individuele woningen?

In Belgie waren de huizenprijzen op de bestaande markt te laag en in  Nederland waren de prijzen te hoog. de markt corrigeert zichzelf...

@ Rob.

Dit zou inderdaad best wel kunnen. Maar dan ben ik wel wat bang voor wat nog komen gaat, want in de ons omringende landen is het overwegend overal nog een pak duurder .... (en neen, ik ben geen pessimist :-) )

Ook in zuid Duitsland stijgen de prijzen. De verklaring die men mij daar heeft gegeven, is dat juist door de financieel onzekere situatie men zijn geld liever vastzet in onroerend goed, daarbij geholpen door het fiscale beleid. Misschien dat dit ook in België een rol speelt.

Beste Wim en alle anderen,

ik woon zelf al eventjes in Belgie en kan je zeggen dat Belgen meer inkomen hebben , minder ziektekosten , de bank altijd moeilijker heeft gedaan dan in Nederland ( minstens 10 % eigen geld) en de hypotheek op 15 of 20 jaar staat. Hiernaast kent Belgie geen subsidie voor lenen en schuld word hier hard aangepakt. Dus deze cultuur is gebaseerd op bezit en niet op schuld. In Nederland heb je het goed gedaan als je met niets bent begonnen en nu een miljoen euro schuld hebt. Dit heeft de huizenprijzen buitenproportioneel doen stijgen. Als mensen mij vragen waarom ik in Belgie woon zeg ik dat ik een economisch vluchteling ben. Hiernaast geeft eigen geld minder makkelijk uit. Dit zien wij heel erg aan onze klanten. Als ze zelf gespaard hebben neemt men alles onder de loep, de leners onder de nederlanders zijn veel makkelijker. Door deze schulden en het hand boven het hoofd houden van deze mensen graaft Nederland zijn eigen graf. Het kan heus geen kwaad dat de prijzen dalen, enkel krijgt Nederland zijn begroting dan niet meer op orde en de gemeenten al helemaal niet. Denk hier de notaris, bank en makelaars bij dan heb je er al een heleboel die dit niet appriceren. Ik ken 80 en 81 nog steeds voor me halen, als je vandaag je huis niet verkocht was het morgen 10.000 gulden minder waard. Dus sinds 1980 is Nederland bezig de resessie voor zich uit te schuiven door ingewikklde boekhoudkundige constructies ( verkoop van bezit ). Nu zijn er dus minstens 3 resessies nodig om terug op aarde te komen. Denk ook dat dat voor de hollanders nodig is om terug op aarde te komen. Er is te weinig animo voor productieve arbeid. In Belgie is dat respect er nog wel en die krijg je ook van iedereen. Zuinigheid en vlijt bouwt huizen als kastelen. Zo oud als metusalem en zoals zoveel oude economie de enige echte waarheid.

Als voorbeeld in verdiensten van een Belg, onze zoon is 19 en verdient overdag € 11,70 per uur. En dit voor ongeschoolde arbeid. Onze dochter werkte bij MC-Donalds in Tilburg voor nog geen € 4,- , in Turnhout voor dezelfde functie € 9,85 per uur. Hiernaast moest zij de eerste 25 uur per maand aan ziekenfonds afdragen en hier nog geen uur.Afvalstoffen en gemeentelijke heffingen zoals onroerend goed belasting zijn hier net zo duur, enkel door het grotere urengeld kost dit minder en heeft men meer uren over om op te sparen. De managers inkomens zijn hier echter niet zo hoog als in Nederland.

Ondanks dat er in Nederland zoveel leed is onder de ondernemers hebben wij het vorig jaar een verschrikkelijk goed jaar gehad. Zo zie je maar dat als er een rijker wil worden er toch iemand anders armer word.

Dus de totale nederlandse cultuur doet de prijzen dalen, en pessimistisch kan je gerust zijn want dit duurt nog minstens tot 2015 , en dan maar hopen dat het niet weer hetzelfde word wat wel in de lijn der verwachtingen. Neem Ijsland als voorbeeld.

Nu genoeg geklaagd , ik ga nu even in de jacuzzi om te ontspannen, groetjes Patrick 

Het is een complex van redenen. Meerdere redenen dus.

Er is ook nog een politieke reden.
In Belgie Heeft men de regeling snel Belg voor wie graag Belg wil worden.
Zo stroomt men van heinde en verre toe om daar te wonen. 
Grote vraag met hetzelfde aanbod doet prijzen steigen.
Terwijl men daar denkt minder af te zakken dan in Nederland omdat er vanouds al meer pressie van uit de gendarmes is.
Heb er een paar zien gebeuren met eigen ogen. Zoiets heb ik hier in NL nog nooit gezien.
Gendarmes, die waar nodig charges uitvoeren. Gezag en beleefdheid zijn vanouds in de cultuur gehamerd / gebakken.
Het `afzakken` is minder dan hier. Meer beleid op pleps buurten. Zo zakken de prijzen ook niet.

Het vertouwen is ook groot omdat het land de rijke hoofdstad van Europa is en nog meer wordt

Royale wonigen.  Betekenis : (koninklijk) vorstelijk,rondborstig flink, kolossaal, riant, ruim
Een wat hier een bovenwoning heet, noemen ze daar een appartement of studio, En ze geloven er ook nog in.
C’est le ton qui fait la musique.

Ze geloven als katholieken nog in de goedheid van de mens.
Dat hebben we hier in NL afgeschaft. Sinds de eerste reformaties.
Waar men hier principieel is,  is het daar sjoemelen, ritselen, ZWIJGEN
zit in de volkscultuur in ieder geval niet calvinistisch te moeilijk doen.
Buurman hier uit de krimpregio kon zijn huis nog maar net al te graag verkopen aan een grens-Belgie-werkende.
Royale woning drie verdiepingen goed onderhouden 700m³  +  1000m² tuin anderhalve ton euro`s.
Helaas met verlies want het is hier Nederland.

Recent Bericht in Cobouw: Volgens het Statistisch Bundesamt nam het aantal orders in de infrabouw ten opzichte van februari 2011 met 16,2 procent toe. In de burgerlijke en utiliteitsbouw bedroeg de toename 5,1 procent. In de eerste twee maanden van het jaar hebben de Duitse aannemers al 12,4 procent meer werk binnengehaald. Het aantal werknemers steeg met 2,4 procent tot 703.000.

 

In Duitsland is het aantrekkelijker geld te steken in onroerendgoed dan op een spaarrekening te laten staan. Misschien moeten we in Nederland ook eens kijken hoe we (spaar)geld weer in de economie kunnen laten vloeien. 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+