BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ramingen op elementniveau levert snelle en betrouwbare calculaties op.

Discussie begonnen op BouwProfs op Linkedin door Leon Elshof,
accountmanager Cost & Control bij K&R Consultants:


"Onder andere installateurs maken bij ramingen vaak gebruik van kengetallen, veelal op basis van m2 BVO. Deze kengetallen zijn vaak statisch en houden geen rekening met bijvoorbeeld de specifieke wensen van opdrachtgevers, de verschillende systeemkeuzen en de fluctuerende prijzen van materialen. Dit betekent dat de kans groot is dat er (grote) verschillen optreden tussen de daadwerkelijke kosten van installaties en het beschikbare budget.

K&R Consultants analyseert open begrotingen van projecten op elementniveau. Analyses van open begrotingen op elementniveau bestaan uit twee delen. Zo wordt er een werktuigbouwkundige- en een elektrotechnische analyse op elementniveau uitgevoerd. De uitkomsten van deze analyses genereren betrouwbare en efficiënte getallen per element die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij toekomstige inschrijvingen. Ook kan men op elementniveau zien wat de succesfactoren zijn en op welke elementen bijgestuurd dient te worden. De elementprijzen worden eens per kwartaal geïndexeerd zodat er ten alle tijden een representatief getal per element gebruikt wordt.

Kortom: analyses van open begrotingen op elementniveau geeft inzicht in de opbouw van ramingen en hoe die zich verhouden ten opzichte van de markt. Met ramingen op elementniveau kan, in een vroeg stadium van een aanbesteding, een snelle en betrouwbare prijs afgegeven worden. Dit scheelt een hoop tijd en dus geld!"

Weergaven: 1165

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Ed De rechteren van hemert, eigenaar Multi Consultants:


"Helemaal mee eens.
Maar dan moet je wel over betrouwbare gegevens kunnen beschikken.
Die zijn er bij het NBI (Nederlands Bouwkosten instituut) basisbedragen gebouwen en de cursus investeringskosten nen 2631. Het NBI heeft kosten gegevens op ieder nivo van begroten. meer weten zie www.nbi-online.nl of www.mbcp.nl."
Het analyseren van begrotingen op elementniveau geeft goede kostenkengetallen voor het ramingsniveau in de VO- en Do fase van een bouwproject. En zeker als de kostenkengetallen met goede bouwdeelkosten en basis prijzen zijn onderbouwd. De kostendeskundige kan snel op elementniveau alternatieve keuzes vergelijken en kostenposten uitwisselen.
Bij uitgeverij Reed Business Information zijn een aantal kostendeskundige al ca. 30 jaar bezig om op elementniveau kosten samen te stellen. Als onderlegger en richtlijn dient de Elementenmethode 91 en de herzieningen daarop, het zg. NL/Sfb-systeem. Voor deze kosteninformatie zie www.Bouwkosten.nl
De voorwaarden voor goede elementen begrotingen zijn goede en juiste elementen. Elementen dienen actueel en goed onderbouwd te zijn. Wat je vaak ziet is dat het indexeren op elementen op een onjuiste manier gebeurt. Ook de toepassing van elementen ansich geeft geen inzicht in de volledigheid in de elementenbegroting. De vraag 'zit het er nu wel of niet in' komt vaak terug.

Een elementen begroting bouw je eigenlijk op vanuit een NlsfB codering. De installatie technische onderdelen zijn qua elementen vanuit hun basis rekenmethodiek niet zo opgebouwd. De installatieprijzen dienen dan omgebouwd te worden naar een prijs per m2 (E-installaties) of m3 (W-installaties) en vorm faktoren (open vs dicht, gevel vs dak).

Wat inderdaad belangrijk is dat er eerst wordt gekeken naar de wens / behoefte.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Wil Kuhlmann, Contentcoördinator at Reed Business BV:

" Inderdaad als je een raming maakt kan dat het beste en snelste met kostenkengetallen op elementniveau. Als onderlegger moet dan de Elementenmethode '91 met de aanvullingen gebruikt worden. Als deze methode door ieder in bouwkostenland gebruikt zou worden praten we over hetzelfde.

Mits je een goede en betrouwbare database hebt met kengetallen en weet wat de onderbouwing daar van is kun je de elementen ook onderling uitwisselen. Hiermee kun je snel in de SO, VO en Do fase alternatieven aandragen.
Wij bij Reed Business stellen al meer dan 30 jaar bouwkundige en werktuigbouwkundige kostenkengetallen samen. Ook analyseren we jaarlijks meerder projecten. Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op www.bouwkosten.nl "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+