BouwProfs

De bouw online verbonden.

Schildersbedrijven in het vizier van de NMA - terecht of paniekzaaien?

(bron: schildersvakkrant.nl)

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft sinds juni 2009 aan in totaal 16 verschillende schildersbedrijven boetes opgelegd. Het gaat in totaal om zes kartels bij de aanbesteding van schilderwerkzaamheden in de regio Eindhoven tussen 2004 en 2006. Alle reden voor de NMa om de sector ook in 2010 in het oog te houden.

De schildersbedrijven verdeelden voorafgaand aan hun inschrijving op de aanbestedingen het werk, stemden de inschrijfprijzen af en spraken in een paar gevallen ook een rekenvergoeding af. Ook de ondersteuner van de kartels, een calculatiebureau, is in al deze zaken beboet. In totaal is voor EUR 434.000 aan boetes opgelegd.

'Deze zes kartelzaken hebben ons aan het denken gezet over de naleving van de Mededingingswet in de schilderssector', aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa. 'Deze sector houdt dan ook in 2010 nog onze belangstelling', waarschuwt de NMa-voorman.

Wat vindt u van deze houding van de NMA? Is het te begrijpen gezien de gebeurtenissen omtrent de bouwfraude dat de NMA de schildersbranche scherp in de gaten houdt? Of is het een overtrokken reactie van de NMA en worden dit locale incident tot te grote proporties opgeblazen?

Weergaven: 481

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Frans, omdat je persoonlijk in de Eindhovense zaak betrokken bent gebruik je wel erg grote woorden. Misschien is het handig om je buiten deze discussie te houden wegens persoonlijke betrokkenheid.
De discussie gaat niet over de Eindhovense zaak maar over de NMA hanelwijze in het algemeen. Laten we de discussie niet persoonlijk maken m.b.t. Eindhoven, maar bij het onderwerp blijven.

Groeten, Alex

p.s. Ik ben het wel met je eens dat calculatiekosten een probleem vormen en dat de NMA hier wellicht erg kort door de bocht is gegaan. Zolang de zaak nog onder de rechter zit is er niemand schuldig!





F.W.M. Liebregts zei:
Nederland loopt inmiddels vol met autoriteiten. Dat zijn door politici ingestelde clubjes die als de politiek zelf fouten heeft gemaakt door ontbreken van goede wetgeving het allemaal maar voor ze moeten regelen. Het voordeel van een autoriteit is dat zij eigen wetten en eigen regels kunnen maken. Zij behoeven zich niets aan te trekken van vigerende wetgeving en kunnen zo iedere ondernemer onderuitschoppen die ze willen want zij zijn de autoriteit. Als zo'n autoriteit een fout maakt, en geloof me dat dat gebeurt, kunnen ze zelf beslissen of je daar tegen in beroep kunt gaan. Het is een pure dictatuur.

Voorbeelden: de OPTA, de SER, de AFM, de NMA.

Volgens mij is de economie in Nederland niet gebaat met dit soort organisaties. Volgens mij is de benzine er niet goedkoper door geworden en de rentetarieven en de prijs van het bier ook niet. De consument schiet niets op met dit soort autoriteiten. het kost alleen maar belastinggeld en in het geval van de schildersbedrijven in Zuid Nederland is de economische schade minstens het tienvoudige van de boetes die de NMA heeft uitgedeeld. Als de kosten van de NMA en advocaten er nog van af geteld wordt kost dit de samenleving alleen maar veel geld.

Het werkelijke probleem, namelijk het uit de hand lopen van calculatiekosten voor de bedrijven, is in elk geval niet opgelost. Degenen die hier op gereageerd hebben begrijpen kennelijk ook niet waarom er in Nederland honderden calculatieburo's zijn ontstaan. Het heeft helemaal niets te maken met bouwcultuur.

Degene die snappen waar het bij de Zuid Nederlandse Schildersbedrijven om gaan houden hun mond. Het leuren van aannemersbedrijven met offertes van schilders is uiteindelijk de aanleiding. Maar het zijn niet de aannemers die de zwarte piet krijgen toebedeeld maar de schilders die hier een gemakkelijk slachtoffer zijn geworden van de NMA. Ieder verfleverancier die meent hier iets over te moeten zeggen is het waard uitgeknepen te worden als een tube ! Houd je mond als je niet weet waar het om draait.

Ondanks dat er verschillende juridische procedures niet zijn afgerond zijn de bedrijven door de NMA al openlijk beschuldigd. In een rechtstaat zou dit niet moeten kunnen. Je zou pas moeten worden veroordeeld als de rechter zich daar over heeft uitgesproken.

De NMA heeft het over in totaal 6 individuele zaken. Het onderzoek is afgerond maar de juridische procedures niet. Er wordt niets gezegd over de duizenden zaken die via het calculatiesysteem wel goed zijn gelopen. Het steekt enorm dat alleen die ene paniekzaaier en veroorzaker de dans kan ontspringen en niet wordt aangepakt terwijl hij degene was die op een rekenvergoeding zat te wachten.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+