De bouw online verbonden.
De prijzen van staal en betonstaal schoten met 15 tot 30 procent omhoog. Volgens aannemers zullen ook andere materialen snel duurder worden door de ongewone prijsstijgingen op de grondstoffenmarkten.
Zo betaal je voor ijzererts, de basisstof voor staal, maar liefst 170 procent meer dan vorig jaar. De prijs van aluminium nam dan weer toe met zestig procent. De koperprijs verdubbelde.
Ferrochroom, waarmee roestvrij staal wordt aangemaakt, zal dit kwartaal alleen al 35 procent duurder worden.
In de bouw wordt inmiddels met een bang hart naar die stijgingen op de internationale markten gekeken. Het doet denken aan de jaren1993-'94. Ook toen gingen de prijzen fel omhoog na een periode van economische crisis.
De verwachting is dat ook de kostprijs van glas, pvc-ramen, elektriciteit, verwarming, sanitair en keukeninstallaties snel een vlucht zullen nemen.
In België verwacht KMO-organisatie Bouwunie dat de doorrekening nog voor de zomer een feit zal zijn. Aannemers zijn in de meeste gevallen wel verplicht om voor lopende projecten de gemaakte afspraken met de klant na te komen.
Robert ten Brink, hoofd inkoper bij de Slokker Bouw Groep bevestigt dat de bouw weer geconfronteert gaat worden met forse prijsverhogingen van grondstoffen zoals betonstaal en dergelijke.
" De vorige keer liepen deze verhogingen op tot bijna 100% en op dit moment is de basisprijs voor staven betonstaal al bijna 44% gestegen ten opzichte van november vorig jaar.
Deze verhoging wordt ons opgelegd door de enkele fabrikanten die er zijn en die te maken hebben met een
verminderde afzet en hun gelijkblijvende algemene kosten. "
Ten Brink heeft niet het idee dat grote afnemers zoals de prefab betonfabrikanten en vloerenfabrikanten een gezamenlijke vuist maken. "Soms wordt wel heel makkelijk een briefje gestuurd naar de afnemers met het verhaal datde grondstoffenprijzen stijgen en of wij die maar willen betalen.
En wij betalen maar, omdat we anders geen producten krijgen. De gecontracteerde leverancier kan volgens de wet op basis van art. 7:753 BW het contract openbreken en bijbetaling vragen en kan
anders onder zijn contract uit. De marges in de bouw zijn op dit moment niet zodanig dat we dit als aannemer kunnen slikken want wij kunnen dit niet doorberekenen aan de opdrachtgever."
Hoe kan en moet de bouw hiermee omgaan volgens u?
We hebben helaas geen Nelie Kroes meer in Brussel, maar zou het een taak voor Brussel zijn om dit te onderzoeken?
Tags:
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door