BouwProfs

De bouw online verbonden.

Snel stijgende prijzen van bouwmaterialen potentieel gevaar voor de branche?

Wie in 2010 een woning wil bouwen of verbouwen, zal behoorlijk diep in de buidel moeten tasten. Heel wat bouwmaterialen zijn namelijk fors duurder geworden. 


De prijzen van staal en betonstaal schoten met 15 tot 30 procent omhoog. Volgens aannemers zullen ook andere materialen snel duurder worden door de ongewone prijsstijgingen op de grondstoffenmarkten. 

Zo betaal je voor ijzererts, de basisstof voor staal, maar liefst 170 procent meer dan vorig jaar. De prijs van aluminium nam dan weer toe met zestig procent. De koperprijs verdubbelde. 
Ferrochroom, waarmee roestvrij staal wordt aangemaakt, zal dit kwartaal alleen al 35 procent duurder worden. 

In de bouw wordt inmiddels met een bang hart naar die stijgingen op de internationale markten gekeken. Het doet denken aan de jaren1993-'94. Ook toen gingen de prijzen fel omhoog na een periode van economische crisis. 
De verwachting is dat ook de kostprijs van glas, pvc-ramen, elektriciteit, verwarming, sanitair en keukeninstallaties snel een vlucht zullen nemen. 

In België verwacht KMO-organisatie Bouwunie dat de doorrekening nog voor de zomer een feit zal zijn. Aannemers zijn in de meeste gevallen wel verplicht om voor lopende projecten de gemaakte afspraken met de klant na te komen. 

Robert ten Brink, hoofd inkoper bij de Slokker Bouw Groep bevestigt dat de bouw weer geconfronteert gaat worden met forse prijsverhogingen van grondstoffen zoals betonstaal en dergelijke. 
" De vorige keer liepen deze verhogingen op tot bijna 100% en op dit moment is de basisprijs voor staven betonstaal al bijna 44% gestegen ten opzichte van november vorig jaar. 
Deze verhoging wordt ons opgelegd door de enkele fabrikanten die er zijn en die te maken hebben met een 
verminderde afzet en hun gelijkblijvende algemene kosten. " 

Ten Brink heeft niet het idee dat grote afnemers zoals de prefab betonfabrikanten en vloerenfabrikanten een gezamenlijke vuist maken. "Soms wordt wel heel makkelijk een briefje gestuurd naar de afnemers met het verhaal datde grondstoffenprijzen stijgen en of wij die maar willen betalen. 
En wij betalen maar, omdat we anders geen producten krijgen. De gecontracteerde leverancier kan volgens de wet op basis van art. 7:753 BW het contract openbreken en bijbetaling vragen en kan 
anders onder zijn contract uit. De marges in de bouw zijn op dit moment niet zodanig dat we dit als aannemer kunnen slikken want wij kunnen dit niet doorberekenen aan de opdrachtgever." 

Hoe kan en moet de bouw hiermee omgaan volgens u? 
We hebben helaas geen Nelie Kroes meer in Brussel, maar zou het een taak voor Brussel zijn om dit te onderzoeken?

Weergaven: 379

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Ed de Rechteren van Hemert, eigenaar Multi Consultants:

" Ja staal is inderdaad behoorlijk gestegen en mischien zullen er wel meer volgen. Nu hou ik me al jaren bezig met prijzen en spreek heel veel handelaren. Bijna wel iedere dag een paar voor prijs informatie,

Iedere week publiceren we in de Cobouw de grondstofprijzen. Vergeet niet de indexcijfers van allerlei gebouwen. Dus ik durf te zeggen dat we wel enige inzicht hebben in de wijzigingen. Mijn eerste vraag is hoeveel staal zit er in een woning, 1 of 2 % van de totalen bouwkosten, dus een verdubbeling van de staalprijs is maximaal 1% op de bouwkosten.
Nu gaan we verder: de bouwkosten maken maar ongeveer 40 tot 50 % van de koopprijs van een woning uit. Van de bouwkosten zijn 40 % materialenkosten. Dus misschien totaal 20 % van het totaal.

Dus diep in de buideltasten zie ik niet zo snel gebeuren. Gezien de huidige teruglopende markt, want van echt herstel kunnen we nog niet spreken, Zal het wel mee vallen. Natuurlijk heeft iedereen het moeilijk in de bouwsector, dat zal ik ook niet ontkennen. We moeten natuurlijk op onze hoede blijven. Leden van het NBI( Nederlands Bouwkosten Instituut)ontvangen iedere maand indexcijfers materialen en uurlonen, Zodat ze op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en de prognose. Ik ben wel erg benieuwd hoe anderen hier over denken? "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+