BouwProfs

De bouw online verbonden.

Steeds meer mensen wonen alleen, hoe kan de bouw hier duurzaam op inspelen?

Steeds meer mensen wonen alleen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal alleenwonenden stijgt gestaag. Vorig jaar woonden 1,8 miljoen mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar alleen. In 1995 waren dit er 1,4 miljoen. De stijging is het grootst onder mannen van middelbare leeftijd. Dit komt onder meer doordat zij vaker alleen gaan wonen als hun relatie stukloopt en er kinderen in het spel zijn.

Volgens de cijfers van het CBS woonde in 2010 een op de vijf mannen tussen de 18 en 65 jaar oud alleen. Bij vrouwen was dit ruim een op de zes. Een kwart van de mensen die vorig jaar alleen woonden had een relatie. Jongeren zijn het minst vaak single. Van de alleenwonende vrouwen van 18 tot 25 jaar heeft de helft een vaste relatie, tegen vier op de tien mannen uit deze leeftijdsgroep.

Onder alleenwonenden van middelbare leeftijd ligt het aandeel singles beduidend hoger. Van de 40- tot 65-jarige mannen en vrouwen hebben nog geen twee op de tien een vaste relatie. (bron: ANP)

Hoe kan de bouw duurzaam inspelen op deze veranderingen in onze samenleving? Heeft u hierover een visie? Kent u voorbeelden uit de praktijk? Deel het op BouwProfs.

Weergaven: 95

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dat voor de doelgroepen van de toekomst andere woningen nodig zijn als er nu wordt ontwikkeld is een feit dat al langer op dit forum wordt bediscussieerd. Eengezins rijtjes woningen zij er meer als voldoende als we naar de markt van 2020 kijken. Dan is de helft van de bevolking 60+ en werkt men veel meer vanuit huis. Een evenwichtig opgebouwde woningvoorraad geënt op de lange termijn voorspellingen is niet iets dat de overheid hoeft af te dwingen. De onderdoordachten korte termijn denkers bij ontwikkelaars die niet verder als 2 jaar vooruit kijken en slechts winst willen maken zullen wel aan banden moeten worden gelegd.

Ik heb op dit forum al eerder een lans gebroken voor het ombouwen van leegstaande kantoren (voorspeld 40% leegstand in 2020) naar woningen. Dit sluit naadloos aan bij genoemde problematiek en is door het hergebruik van bestaande casco's bijzonder duurzaam.

Overigens moeten we niet de fout maken te denken dat alleenstaanden in kleine flatjes willen gaan wonen. Ik zit in het bestuur van verschillende VVE’s waar circa 200 stuks 55 m2 twee kamer flats onder vallen. Vrijwel alle bewoners willen eigenlijk iets groter. De grote van 3-kamers en 75 m2 zou ik als gevraagde norm willen stellen. Voor de vastgoed eigenaren weer een groeimarkt, naast de scheefhuurders die ander ruimtes zoeken. Huurwoningen is boeming business.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+