BouwProfs

De bouw online verbonden.

Stelling: grote bouwprojecten kunnen beter door een staatsbouwbedrijf worden uitgevoerd.

Adri Duivesteijn pleit voor een staatsbouwbedrijf dat de grote projecten in Nederland op zich neemt. “ Met de adem van een overheidsbouwbedrijf in de nek, zullen aannemers geen truken uithalen.” Hij zei dit afgelopen weekend in het NRC Handelsblad naar aanleiding het raadsonderzoek naar de kostenoverschrijdingen bij de Amsterdamse metrolijn. De uitkomsten van dit raadsonderzoek verschijnen dinsdag. Bron: architectenweb.nl
 
Wat vindt u van het idee van Duivesteijn om grote projecten voortaan door een staatsbouwbedrijf te laten uitvoeren?

Weergaven: 101

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Deze reactie is natuurlijk aan de late kant. Maar vooruit.
De stelling is natuurlijk absoluut absurd.
Ben geen aanhanger van het vrijemarktprincipe dat de overheid nastreeft kijkend naar de misslukking op dit terrein de afgelopen decennia. Maar om de aannemerij nu te onderwerpen aan het omgekeerde is ridicuul.
Mijn ervaring bij zowel adviserende als uitvoerende partijen sterkt me in de stelling dat het onzin is om een staatsbouwbedrijf in het leven te roepen.
Ben het wel eens met Duivesteijn dat de overheid/opdrachtgevers (op elk niveau) niet in staat zijn om een omvangrijk project, zowel civieltechnisch als utilitair, in goede banen te lijden. Deels komt dit door de toegenomen risico's (locatiegebonden en dichtheid) echter deels ook veroorzaakt door uitholling maar vergeet ook niet de regeldrift die we onszelf opleggen.
Geloof in het vrije markt principe, het is echter een voorwaarde dat aan de andere kant (opdrachtzijde) ook een profesioneel team zit per project. Pleit daarom voor meer professionaliteit en onafhankelijkheid t.o.v. de uitvoerende partijen, die is nl. in nederland ruimschoots voorhanden.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+