BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kunnen we de transitie naar zonne-energie volledig gaan maken met batterijen zoals de Powerwall van Tesla?

Twee maanden geleden kondigden we al aan op BouwProfs dat Tesla met een op zijn minst interessante ontwikkeling zou komen. Een nieuw soort batterij waarmee een efficiënte opslag van duurzame energie thuis mogelijk zou worden. Vorige week was het zover en presenteerde het bedrijf een compacte lithium-ion accu met de naam Powerwall voor thuisgebruik, waarmee energie is op te slaan om zo minder afhankelijk te zijn van energiebedrijven.

Volledig duurzaam dankzij batterijen

Volgens algemeen directeur en productarchitect Elon Musk van Tesla is het mogelijk om de VS volledig op zonne-energie over te laten gaan met de inzet van batterijen. En het mooie volgens Musk is dat dit ook nog eens weinig grond kost want daarvoor zetten we gewoon onze daken in. Moeten de traditionele energiebedrijven zich inmiddels echt zorgen gaan maken over de houdbaarheid van hun traditionele business model?

Batterij niet kostendekkend in Nederland

Volgens Menno Hartsema van BOUWscoop zal de batterij niet direct een gunstig effect hebben op de terugdringing van het gebruik van fossiele brandstoffen. 'Een batterij zorgt voor het verkleinen van de pieken in het verbruik. Dit kunnen net zo goed grijze stroom pieken zijn' zegt Hartsema. 'Financieel-technisch gezien is het vooral bij piektarieven interessant om een batterij te hebben. In de VS komt dit al voor en dan kan het een markt zijn. In Nederland hebben we een zeer goedkoop en betrouwbaar alternatief dat heet de netwerk bedrijven, dus hier in een batterij niet interessant.' 

Marius Kroon van Energyworx laat eenzelfde geluid horen. 'Ik vind het een prachtoplossing, maar zolang opgewekte elektriciteit nog wordt gesaldeerd voor huishoudens zal het niet kostendekkend gemaakt kunnen worden in de Nederlandse markt' zegt hij.

Wat denk jij, is het (op termijn) mogelijk om afscheid van fossiele brandstoffen te nemen en volledig over te gaan op zonnen-energie dankzij het gebruik van dergelijke batterijen? 

Weergaven: 349

Hierop reageren

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+