BouwProfs

De bouw online verbonden.

is de ventilatie behoefte in huizen in alle seizoenen constant?

Ten einde s’ winters energie te besparen is het zeer gebruikelijk om tijdens renovaties van huizen om aan kierdichting te doen. Tochtstrips, valdorpels, spouwmuur-isolatie, etc. Deze natuurlijke ventilatie-openingen worden gedicht. Om voldoende verse lucht binnen te krijgen en de vervuilde lucht af te voeren worden al dan niet ingenieuze wtw installaties gebouwd. Kieren dicht en ventilatie-roosters boven de ramen. Kosten noch moeite wordt er bespaard om de luchtkwaliteit in de winter-situatie naar een optimum te kunnen brengen. Als het huis in  de winter potdicht is dan is ie dat in de andere seizoenen ook. En is dat wenselijk?

Tijdens de seizoenen varieren zowel temperatuur en de vochtigheid rondom het huis.  Een huis heeft toch een statisch karakter en mijns inziens niet in staat is op deze veranderende omstandigheden in te spelen. Zeker als een natuurlijk instrument als de wind wordt uitgebannen.Maar wellicht hoeft dat ook niet omdat de winterperiode de moeilijkste is om te beheersen. Maar uitgaande van de optimale kierdichtheid van een huis heeft dit ook een positieve invloed op de gezondheidsaspecten in de woning. Ik kan mij ook voorstellen dat een zekere mate van natuurlijke ventilatie heel wenselijk is. Wie kan hier iets zinvols over zeggen?

Weergaven: 2584

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een mechanisch ventilatiesysteem kan niet uitgezet worden en dus is er altijd een minimale geforseerde ventilatie aanwezig. Indien men meer natuurlijk wil ventileren kan men gewoon een raam open zetten.

De ventilatie behoefte klinkt alsof je bedoelt de behoefte van (eigenaar-)bewoner, als je dat bedoelt dan zeg ik: Neen, gedurende de seizoenen verschilt de ventilatie behoefte van de bewoner wel degelijk. Veelal kan de bewoner in zijn / haar behoeften voorzien door ramen (of deuren) te openen en / of te sluiten om zo meer / minder ventilatie te verkrijgen.

 

De in de woningen aanweizge WTW-installaties, mechanische ventilatie installaties of anderszins venitalievoorzieningen zijn puur bedoelt voor een zogenaamd basis ventilatie niveau, een ventilatie niveau dat afdoende is om een gezond binnenklimaat te handhaven.

Een nieuwbouw woning moet je anders bekijken dan bestaande "oudbouw" woning. Gaan we uit van nieuwbouw dan zijn er zijn een aantal aspecten die je moet bekijken, verwarming, ventilatie en luchtvochtigheid.

In het stookseizoen is het van belang in de te verwarmen ruimtes de ramen dicht te houden, omdat er anders veel energie verloren gaat. Met natuurlijke ventilatie gaat ook veel energie verloren. Je kan natuurlijk de roosters of een paar roosters dicht doen maar dan krijg je weinig of geen frisse lucht meer binnen. De oplossing is dan ventileren via een
warmte- terugwin-unit. En goed ontwerp (bv door Brink) een juiste uitvoering en goede uitleg aan gebruiker is belangrijk. De luchtvochtigheid heeft een directe relatie met ventilatie en aantal personen in de woning, hierbij is uitleg hoe het ventilatie systeem werkt ook weer belangrijk.

In het voorseizoen, zomer en naseizoen als de verwarming uit staat, kunnen gewoon ramen open gezet worden, de afzuigventilator moet echter aan blijven voor vochtafvoer in natte ruimtes.

Beste Jos,

 

Nooit gehoord van het feit dat het in de winter veel gezonder (en energiezuiniger) is om 1x / dag goed te spuien (afvoer van alle vochtige warme lucht, aanvoer droge koude lucht) dit doe je natuurllijk wel met de CV installatie UIT.

 

Vochtige warme lucht verwarmen kost namelijk VEEL MEER energie dan het opwarmen van droge koude lucht.

 

Echt spuien doe je het beste, slechst 20 min. en met de verwarming gewoon aan.

Als je warme, vochtige lucht wil afvoeren, moet je die niet laten afkoelen ;-)

Afkoeling geeft ook ongewenste condens en/of schimmelvorming.

met vriendelijke groet,

Trees Konijn

@bouwkundige023

Direct nadat ik vorig jaar gestart ben met de verkoop van de SenseAir CO2 indicator heb ik de domeinnaam www.bewustventileren.nl geclaimd, omdat ik van mening ben dat een CO2 meter het instrument is dat in elk huis zou moeten hangen, zodat je op elk moment van de dag - het hele jaar door - de ventilatiebehoefte weet. Het is niet voor niks dat geavanceerde ventilatiesystemen CO2-gestuurd zijn. De luchtvochtigheid is gecorreleerd aan de CO2-concentratie. Alleen in extreem vochtige ruimten is het zinvol om de ventilatie ook op luchtvochtigheid te sturen.

Beste Edwin je hebt volkomen gelijk, 

 

Zie hieronder mijn antwoord (gedeeltelijk ook in een ander blog over dikte kanaalplaatvloer voor ventilatie kanalen)

Het inpassen van een centrale WTW installatie in woningen is een verouderd concept en dateert uit de beginjaren van de ontwikkeling van WTW. Onderzoek heeft uitgewezen dat 80% tot 90% van de bewoners liever niet in een verwarmde slaapkamer slaapt in ieder geval niet boven de 15 graden. Velen slapen zelfs het liefst met het raam open zelfs in de winter (50%). Ook als er studerende kinderen in het gezin zijn dan is er maar een beperkt aantal uren per dag behoefte aan verwarming in de slaapkamer maar bij het slapen gaan moet de temperatuur het liefst direct weer omlaag.   Het is dus verspilling van energie om retourlucht uit een centrale WTW installatie in slaapkamers in te blazen.  Daarnaast zijn er op dit moment zeer veel problemen en gezondheids klachten met centrale  WTW installaties die bijna allemaal zijn terug te voeren op te weinig of slecht onderhoud van filters maar ook vervuiling van de kanalen is een groot probleem omdat (voor zover ik weet) deze door bijna geen enkele opdrachtgever periodiek gereinigd worden en in deze kanalen kunnen zich naast stof ook schimmels en/of bacteriën nestelen die voor gezondheidsklachten aanleiding kunnen zijn.

De trend is daarom decentrale CO2 gestuurde ventilatie zonder kanalen wat als voordelen heeft:

1.er hoeven geen kanalen te worden ingestort 

2. er hoeven geen kanalen periodiek te worden gereinigd dus minder gezondheidsklachten

3. de teruggewonnen energie uit de retourlucht word alleen ingeblazen in de ruimtes waar dat nodig

3. onderhoud en schoonmaken van filters is eenvoudiger

4. bijna alle decentrale WTW units zijn voorzien van CO2 sturing dus er word alleen geventileerd wanneer het nodig is dus    energiebesparing

Een decentrale CO2 gestuurde WTW installatie is zeker niet duurder dan een centrale WTW installatie. Decentrale units zijn weliswaar iets duurder dan centrale WTW units maar er is naast de besparing op de kanalen ook een bouwkundige besparing voor de aannemer te realiseren.  In verreweg de meeste gevallen is één unit in de woonkamer al voldoende en kun je de slaapkamers via de een gewone boxventilator via de badkamer lucht laten afzuigen met CO2 opnemers in de slaapkamers geplaatst en een vochtsensor in de badkamer. Deze boxventilator draait dus alleen wanneer het nodig is en in de slaapkamers plaats je dan gewoon in de kozijnen op winddruk gestuurde roosters die lekker voor frisse lucht in de slaapkamer zorgen. Natuurlijk kun je ook weer aparte afzuigkanalen naar de slaapkamer maken maar dat werkt weer kostenverhogend en is niet persé noodzakelijk.

De decentrale WTW kun je in de zomer inschakelen op automatisch nachtventilatie zodat de woonkamer s morgens lekker koel is. En de CO2 meting in de slaapkamers zorgt sowieso voor automatische nachtventilatie. In principe heb je dus mechanische (natuurlijke) rechtstreekse ventilatie zonder extra kanaalwerk. Natuurlijk moet je in woningen ook niet gaan bezuinigen op openslaande ramen dit is eigenlijk een vereiste voor een gezonde woonomgeving.

 

In ons nulwoning energie ontwerp zijn wij ook definitief afgestapt van het passief huis concept omdat dit eigenlijk niet nodig is. Een nulwoning met een isolatiewaarde van Rc5 voor de wanden en Rc8 voor het dak is economisch zowel in bouwkosten als energieverbruik het meest gunstig ontwerp maar wel met de voorwaardes:

1. de totale energiebehoefte (alles elektrisch) van het huis zelf duurzaam opwekken

2. kierdichtheid moet gewaarborgd zijn (minimaal 0,4dm3/sec/m2)

3. Dubbelglas met gescheiden spouw d.m.v. folie (u waarde 0,6)

4. Geen centrale WTW (zonder CO2 regeling)

 

Voor meer informatie betreffende energie zuinige concepten kun je altijd contact met me zoeken.

 

Westerdijk installatiebedrijf

Theo Beelien 

 


Beste Johan,

U heeft gelijk dat vochtige warme lucht veel energie kost om op te warmen. Echter in vochtige warme lucht zit veel energie
die bij spuien "verloren" gaat. De luchtvochtigheid in een woning heeft invloed op stookkosten maar ook op het gevoel van de gebruiker.  Met een WTW unit haal je continu droge lucht naar binnen, die dan wel eerst wordt opgewarmd door de uitgaande vochtige warme lucht. Met een werkelijk gemeten resultaat van > 95%. Dus continu ventileren, met vrijwel geen verlies van warmte.  

Praktijktesten heeft het volgende uitgewezen. Zet je in een vochtige badkamer de ventilatieschakelaar op hoogste stand en het raam gesloten, dan breng je een luchtstroom opgang van onder de badkamerdeur naar het afzuigpunt (boven de douche) en ben je veel vocht aan het afvoeren. Zet je deze situatie een badkamerraam een stukje open, dan verstoor je het systeem en blijft de badkamer vochtig.  

Het is zaak de luchtvochtigheid in de woning laag te laag te houden. (bv 40%).  

Dit kan door bv toepassing van de combinatie luchtverwarming met een WTW unit. De "vuile" buitenlucht wordt dan ook eerst gefilterd voor het de woning binnen komt!!Ing. J.C.C. (Johan) Schippers zei:

Beste Jos,

 

Nooit gehoord van het feit dat het in de winter veel gezonder (en energiezuiniger) is om 1x / dag goed te spuien (afvoer van alle vochtige warme lucht, aanvoer droge koude lucht) dit doe je natuurllijk wel met de CV installatie UIT.

 

Vochtige warme lucht verwarmen kost namelijk VEEL MEER energie dan het opwarmen van droge koude lucht.

 

Beste Theo,

 

Ik heb ten aanzien van decentrale wtw twee aandachtspunten;

 

Allereerst krijg je per ruimte een geluidsbron die, ondanks de verbeterde isolatie, met name in de lage herzbanden een irritante brom laat horen. Dit wordt mede veroorzaakt door het luchtdichter bouwen waardoor buitengeluid buitengesloten wordt.

Ten tweede moet er bij elke unit een gevelopening gemaakt worden wat weer een ingang is voor allerlei ongewenst ongedierte. Ten aanzien van eenvoud van kanalen ben ik volkomen voorstander van het systeem. Maar ook deze systemen hebben onderhoud nodig.

 

Stefan Oomen

Aralco NVS

Theo Beelien zei:

Beste Edwin je hebt volkomen gelijk, 

 

Zie hieronder mijn antwoord (gedeeltelijk ook in een ander blog over dikte kanaalplaatvloer voor ventilatie kanalen)

Het inpassen van een centrale WTW installatie in woningen is een verouderd concept en dateert uit de beginjaren van de ontwikkeling van WTW. Onderzoek heeft uitgewezen dat 80% tot 90% van de bewoners liever niet in een verwarmde slaapkamer slaapt in ieder geval niet boven de 15 graden. Velen slapen zelfs het liefst met het raam open zelfs in de winter (50%). Ook als er studerende kinderen in het gezin zijn dan is er maar een beperkt aantal uren per dag behoefte aan verwarming in de slaapkamer maar bij het slapen gaan moet de temperatuur het liefst direct weer omlaag.   Het is dus verspilling van energie om retourlucht uit een centrale WTW installatie in slaapkamers in te blazen.  Daarnaast zijn er op dit moment zeer veel problemen en gezondheids klachten met centrale  WTW installaties die bijna allemaal zijn terug te voeren op te weinig of slecht onderhoud van filters maar ook vervuiling van de kanalen is een groot probleem omdat (voor zover ik weet) deze door bijna geen enkele opdrachtgever periodiek gereinigd worden en in deze kanalen kunnen zich naast stof ook schimmels en/of bacteriën nestelen die voor gezondheidsklachten aanleiding kunnen zijn.

De trend is daarom decentrale CO2 gestuurde ventilatie zonder kanalen wat als voordelen heeft:

1.er hoeven geen kanalen te worden ingestort 

2. er hoeven geen kanalen periodiek te worden gereinigd dus minder gezondheidsklachten

3. de teruggewonnen energie uit de retourlucht word alleen ingeblazen in de ruimtes waar dat nodig

3. onderhoud en schoonmaken van filters is eenvoudiger

4. bijna alle decentrale WTW units zijn voorzien van CO2 sturing dus er word alleen geventileerd wanneer het nodig is dus    energiebesparing

Een decentrale CO2 gestuurde WTW installatie is zeker niet duurder dan een centrale WTW installatie. Decentrale units zijn weliswaar iets duurder dan centrale WTW units maar er is naast de besparing op de kanalen ook een bouwkundige besparing voor de aannemer te realiseren.  In verreweg de meeste gevallen is één unit in de woonkamer al voldoende en kun je de slaapkamers via de een gewone boxventilator via de badkamer lucht laten afzuigen met CO2 opnemers in de slaapkamers geplaatst en een vochtsensor in de badkamer. Deze boxventilator draait dus alleen wanneer het nodig is en in de slaapkamers plaats je dan gewoon in de kozijnen op winddruk gestuurde roosters die lekker voor frisse lucht in de slaapkamer zorgen. Natuurlijk kun je ook weer aparte afzuigkanalen naar de slaapkamer maken maar dat werkt weer kostenverhogend en is niet persé noodzakelijk.

De decentrale WTW kun je in de zomer inschakelen op automatisch nachtventilatie zodat de woonkamer s morgens lekker koel is. En de CO2 meting in de slaapkamers zorgt sowieso voor automatische nachtventilatie. In principe heb je dus mechanische (natuurlijke) rechtstreekse ventilatie zonder extra kanaalwerk. Natuurlijk moet je in woningen ook niet gaan bezuinigen op openslaande ramen dit is eigenlijk een vereiste voor een gezonde woonomgeving.

 

In ons nulwoning energie ontwerp zijn wij ook definitief afgestapt van het passief huis concept omdat dit eigenlijk niet nodig is. Een nulwoning met een isolatiewaarde van Rc5 voor de wanden en Rc8 voor het dak is economisch zowel in bouwkosten als energieverbruik het meest gunstig ontwerp maar wel met de voorwaardes:

1. de totale energiebehoefte (alles elektrisch) van het huis zelf duurzaam opwekken

2. kierdichtheid moet gewaarborgd zijn (minimaal 0,4dm3/sec/m2)

3. Dubbelglas met gescheiden spouw d.m.v. folie (u waarde 0,6)

4. Geen centrale WTW (zonder CO2 regeling)

 

Voor meer informatie betreffende energie zuinige concepten kun je altijd contact met me zoeken.

 

Westerdijk installatiebedrijf

Theo Beelien 

 

Goedemorgen Wilbert,

 

Je bent een man naar mijn hart. Ons bedrijf heeft een systeem bedacht wat én op CO2 ventileert en de vochtige ruimtes ventileert op basis van relatieve luchtvochtigheid. Daarnaast hebben we voor de luchttoevoer via de gevel een electrostatisch filter welke fijnstof en pollen tot plm. 90% wegfiltert zonder dat dit tot daling van hoeveelheid luchttoevoer leidt.

 

Het systeem heet OxyGreen (Light)

 

Stefan Oomen

Wilbert Smits van Oyen zei:

Direct nadat ik vorig jaar gestart ben met de verkoop van de SenseAir CO2 indicator heb ik de domeinnaam www.bewustventileren.nl geclaimd, omdat ik van mening ben dat een CO2 meter het instrument is dat in elk huis zou moeten hangen, zodat je op elk moment van de dag - het hele jaar door - de ventilatiebehoefte weet. Het is niet voor niks dat geavanceerde ventilatiesystemen CO2-gestuurd zijn. De luchtvochtigheid is gecorreleerd aan de CO2-concentratie. Alleen in extreem vochtige ruimten is het zinvol om de ventilatie ook op luchtvochtigheid te sturen.


Stefan Oomen zei:

Beste Theo,

 

Ik heb ten aanzien van decentrale wtw twee aandachtspunten;

 

Allereerst krijg je per ruimte een geluidsbron die, ondanks de verbeterde isolatie, met name in de lage herzbanden een irritante brom laat horen. Dit wordt mede veroorzaakt door het luchtdichter bouwen waardoor buitengeluid buitengesloten wordt.

Ten tweede moet er bij elke unit een gevelopening gemaakt worden wat weer een ingang is voor allerlei ongewenst ongedierte. Ten aanzien van eenvoud van kanalen ben ik volkomen voorstander van het systeem. Maar ook deze systemen hebben onderhoud nodig.

 

Stefan Oomen

Aralco NVS

 

Beste Stefan,

 

1. Het eerste punt moet ik je ongelijk in geven het hangt ervan af welke fabrikant je neemt en alleen in de hoogste stand zijn deze units hoorbaar maar dan zijn er ook meerdere mensen in de ruimte die geluid produceren zodat je de unit absoluut niet hoort. In scholen worden ze ook vaak toegepast en alleen tijdens examens en vollast van de unit kun je een zacht ventilatie geluid horen maar absoluut geen brom (ik denk dat je een ander fabrikant moet zoeken).

2. Ook wat betreft je 2e punt  moet ik je wat ongedierte betreft ongelijk geven want dat kan absoluut niet met dit concept. En onderhoud plegen moet altijd, maar dit systeem is zo eenvoudig te reinigen dat de installateur in principe overbodig is en de bewoner bij wijze van spreken elke week binnen 5-10 minuten de filters kan reinigen. 

Dank voor de snelle reacties. Als aannemer kom ik veel in oudbouw huizen, dus ventilatie kanalen en ander technisch vernuft kom ik nog maar zelden goed werkend tegen. Maar dat idee van spuien is een eenvoudige methode dat zelfs een simpele ziel kan leren. Maar hoe reken ik mijn klanten voor wat dat kost? Schone lucht is prettig, maar het wordt pas fijn als je weet hoeveel het werkelijk kost als je de vervuilde vochtige lucht binnenshuis houd.

Edwin Kolkman

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+