BouwProfs

De bouw online verbonden.

Vertrouwen is belangrijk voor duurzame gebiedsontwikkeling

(Bron: B&G (oktober 2009)

Vertrouwen is een zeer belangrijke factor binnen gebiedsontwikkeling, aldus professor George de Kam, bijzonder hoogleraar Maatschappelijk ondernemen met grond en locaties. Volgens De Kam liggen er vaak belangrijke materiële oorzaken aan ten grondslag wanneer voldoende vertrouwen ontbreekt.

Zo spelen ingenomen grond- en andere posities een belangrijke rol. Net als tradities of het feit dat gemeenten soms spijt hebben dat ze onvoldoende actief grondbeleid hebben kunnen voeren. In dat geval maken ze zich vaak later sterk aan de onderhandelingstafel om alsnog wat te kunnen bereiken. Voor De Kam is een belangrijk thema dat overheden voor het ontwikkelen van een bepaald gebied een breed en helder eisenpakket met maatschappelijke doelen moeten bepalen. Dat pakket moet dan gaan over ruimtelijke termen en duurzaamheid. Die bredere eisen zouden wat De Kam betreft ook een plek moeten krijgen in een gebiedsconcessie, waarbij de overheid eerst middels heldere randvoorwaarden het publieke belang borgt. En vervolgens overeenkomt dat marktpartijen de bouw, vastgoedexploitatie en eventueel beheer en onderhoud voor hun rekening nemen.

Aan de omgang met de nieuwe verhoudingen op het gebied van grond, waarbij marktpartijen belangrijke posities innemen, is Nederland overigens nog niet gewend.

Wat vindt u, is vertrouwen belangrijk om duurzame afspraken te kunnen maken over gebiedsontwikkeling? En welke andere elementen spelen hierbij een rol?

Weergaven: 160

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Jan-Willem Wesselink, Editor in chief Elba Media:

"Lees het boek 'The speed of trust' (in NL: De snelheid van vertrouwen) van Stephen MR Covey (zie hier wat voorproefjes: http://www.youtube.com/results?search_query=speed+of+trust+stephen+... ) en je snapt als na een paar pagina’s dat dit een waarheid als een koe is.
Het geldt overigens niet alleen voor duurzame gebiedsontwikkeling, maar voor alle (economische) relaties. Volgens Covey levert vertrouwen bovendien geld op. Hij lanceert de wet: meer vertrouwen, leidt tot een hogere snelheid en minder kosten.
Aardig (en heel concreet) voorbeeld: na 9/11 is het vertrouwen van luchtvaartmaatschappijen etc. richting passagiers enorm gedaald. Met als gevolg dat het veel langer duurt om in te boarden en dat dat ook veel meer kost.

Het geldt natuurlijk naar beide kanten, in het voorbeeldje wordt gesuggereerd alsof alleen de overheid de markt moet vertrouwen, maar dat geldt andersom natuurlijk ook. En dat de markt ook betrouwbaar moet zijn.

Ik ben doorgaans niet zo’n grote fan van Amerikaanse managementgoeroes, maar dit boek van Covey is wel een grote aha-erlebnis."
Vertrouwen is een belangrijke voorwaarde maar vaak nog ver weg. Het lijkt als in de bankensector waarbij het allemaal om het financieel rendement gaat. Het maatschappelijk rendement is voor bepaalde betrokken partners niet van belang. Een koppeling maken tussen investeren en exploiteren laat partijen anders denken. Laat partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling ook de voor en nadelen genieten van de gebruiksperiode daarna. Neem brede scholen en andere maatschappelijke voorzieningen. Bij een woningbouwlocatie vormen zij het hart van de wijk. Toch worden ze vaak nog weggezet op slechte plekken in de wijk omdat het geld kost bij de ontwikkeling. Later mogen de gebruikers daar de nadelen van genieten. Gelukkig zijn er her en der ook lichtpuntjes.
Ja, vertrouwen is erg van belang, maar een goede juridische contract kan zorgen dat de vertrouwen ook een goede basis houdt.
Scherp, maar goed verdeelt tussen de partners. Langdurige relaties opbouwen met anderen die je "graag mag" helpt ook.
"Scratch my back & I'll scratch yours" is een Amerikaanse gezegde die werkt.
Tegelijk moet je open blijven voor nieuwe ideeen en innovaties. Ga nu de dingen bedenken die we straks met z'n allen weer kunnen bouwen als de "crisis" voorbij is.
Think Big... Zet Nederland op de kaart met de beste designs in gebiedsontwikkeling. Wij hebben de kennis in huis, maar met de bescherming van "mijn" idee, kom ik niet ver.
Delen dus, JA... vertrouwen, Ja zeker... maar zet de verdeling en hoe je samen wil werken op papier!
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Luc Christiaans:

"Ik ga nog een stap verder. Het vertrouwen is vaak gebaseerd op open communicatie voorgaand aan wat voor plan of gebiedsontwikkeling dan ook.
Willen we inderdaad een kloof tussen financieel en maatschappelijk rendement (zoals Jan Remijnse het formuleerd) doorbreken dan laat ook de mensen die in relatie in of met het gebied staan al vanaf het begin meedenken en doen voorafgaand aan de ontwikkeling. Het eerst ontwikkelen van plannen en daarna vragen of er nog iets is wat mensen zouden willen of in de marge nog een invulling kunnen geven aan plannen of achteraf nog iets maatschappelijk goeds willen doen, is niet wat mensen vertrouwen geeft.
Doe het anders en er zullen vaak van zelf win-win situaties ontstaan die gebouwd worden op communicatie en vertrouwen.
Het is wegstappen van de huidige conventies en vastgeroeste gedragspatronen in gebieds -en planontwikkeling.
Ja ik weet dat mensen met argumenten aan komen dat dan ontwikkeling langer zou gaan duren maar ik denk dat het tegenovergestelde waar zal zijn en al in sommige gevallen bleek te zijn. Denk aan het Dobbelman project Nijmegen. Ik zou een actieve vooraf benadering en niet passieve achteraf benadering van burgers in ontwikkelgebieden toejuichen."

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+