BouwProfs

De bouw online verbonden.

Vloerverwarming en legionella eisen, waar moet je rekening mee houden?

Wij gaan een nieuwbouwproject beginnen. Vanuit de kopers wordt er nu gevraagd om optioneel vloerverwarming aan te bieden. Het ontwerp is klaar en voor de verdiepingshoogte is in het plan 2620mm opgenomen. De ruwe vloer is i.v.m. geluidseisen 300mm dik. Door de steeds hogere legionella eisen mogen de CV leidingen en de koudwaterleidingen niet meer dichter bij liggen elkaar dan ca 700mm.

Een andere optie is om de koudwaterleidingen in de ruwe betonvloer mee te storten en tussen de dekvloer (waar de CV leidingen dan in komen) een isolatielaag van 20mm op te nemen. Technisch gezien goed mogelijk maar dan is er geen speling meer in de door het Bouwbesluit geeiste verdiepingshoogte van 2600mm, met alle risico van cleams e.d. voor de bouwer. Ook geeft deze oplossing met een hogere afwerkvloer, normaal 60mm en nu dan 20 + 60mm detail aansluit verschillen tussen de woningen met deze kopers optie en de woningen zonder deze keuze op de centrale entree parijen. Zijn er nog andere mogelijkheden om dit op te lossen?

Deze vraag is gesteld door Marcel van Baarsen, projectmanager bij Trebbe. 

Weergaven: 8509

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Marcel,

 

Probeer capilaire vloerverwarming. www.bioclina.nl

Voordelen : groot warmtewisselend oppervlak en dun.

Daardoor snelle reactie en lage aanvoertemperaturen mogelijk.

Ik ga het in mijn eigen huis toepassen als plafond verwaming/koeling

 

In aanvulling op bericht van Peter Ligthart: deze link (http://bit.ly/foTTsr) brengt je direct naar de SBR-ISSO publicatie 'Hotspotvrij ontwerpen, bouwen en installeren' in de SBR-webwinkel.

De leidingaanleg en legionellabesmetting wordt aangestuurd door het Bouwbesluit, zie NEN 1006. De checklist hotspots wordt in dit verband ook wel eens genoemd. Koudwaterleidingen instorten in de ruwe betonvloer is mogelijk, daar zijn systemen voor. Denk dan wel aan mogelijke condensvorming, dus isoleren en in een mantelbuis. LTV is ook een oplossing.

Succes en met vriendelijke groet,

Gert van Ramshorst - GVRVA B.V.

Even hardop denkend, heb je ook gekeken of het mogelijk is om de in te storten koudwaterleidingen te isoleren? In een 300 mm dikke betonvloer heb je denk ik wel daarvoor wel ruimte. Dan zou de 20 mm isolatie tussen de ruwe betonvloer en de dekvloer niet nodig zijn.
Hoi Marco, dit lijkt me een eenvoudig antwoord. Opzich denk ik er ook zo over. Het word allenmaal wat overdreven die regelgeving. Maar waar kan ik terug vinden of mee aantonen dat de regelgeving na de meter stopt? Ik denk dat je gelijk hebt als je bedoeld dat dit zo is als de bewoner er later zelf vloerverwarming in gaat aanbrengen maar wij als prefesionele bouwers moet ons toch wel aan de regelgeving houden>

Marco Bakker zei:

Geachte heer Baarsen,

 

Het is heel simpel te beantwoorden, daar wij in een recent project ook te maken kregen met de vraag om een legionella beheersplan op te zetten voor appartementen.

De volgende uitgangspunten dienen te worden aangehouden:

- na de watermeter is het de verantwoordelijkheid van de bewoner en valt dit buiten het legionella beheer

- appartementen worden vaak verwarmd met boilers, temperatuur op min. 65 graden zetten en het is opgelost

- als er niet voldoende doorstroming plaatsvindt (door dat de persoon op vakantie is of niet gebruik maakt van douche oid) en als de vloerverwarming aan staat (en-en) dan kan het voorkomen dat er legionella ontstaat. hier is geen regelgeving voor en valt er ook buiten. mocht je hier geen risico in willen lopen, zorg dan dat de verwarming naar een lagere temp gaat als de persoon er niet is.

- als koud waterleidingen nabij vloer verwarming liggen, dan dienen deze in de onderste laag aangebracht te worden. (op de breekplaat vloer) de vloerverwarming wordt in de afwerklaag aangebracht.

zo hou je de twee delen gescheiden

 

Er moet niet zo zwaar aan getild worden. En naar mijn mening en oordeel hoef je de vloer dus niet te verhogen.

als er vragen zijn verneem ik dat graag.

 

met vriendelijke groet,

Marco Bakker

06-53208864

 

Reactie via email van Annemiek Vermeer:

 

"Misschien is het mogelijk om bij die appartementen de waterleidingen in de wanden aan te leggen, zodat de waterleidingen niet kruisen met de vloerverwarming."

Beste Annemiek. Om te voorkomen dat gaten boren voor schilderijen of plinten en douche tot gevolg heeft, is het handig de aluminium A+ profielen te gebruiken. Deze zijn overigens primair bedoeld om juist de wanden en/of plafond als verwarming van de ruimte te laten gebruiken. Dit maakt dat een vloerverwarming of radiatoren beide niet nodig zijn. Het grote verwarmde oppervlak dat dan ontstaat wordt door de bewoner minder afgedekt dan de vloer en werkt daardoor veel beter als stralingswarmte. Dit is o.a. uitgevoerd in het restauratieproject Boosten Complex in Maastricht. Zie meer op http://bit.ly/fBzuC0. Er is vrijwel geen energieverbruik en 's-zomers wordt de WKO omgedraaid om koeling te geven, maar dan zonder de gebruikelijke koude voeten/benen die ontstaat bij gebruik van vloerverwarming als koeling.

Michel Eek zei:

Reactie via email van Annemiek Vermeer:

 

"Misschien is het mogelijk om bij die appartementen de waterleidingen in de wanden aan te leggen, zodat de waterleidingen niet kruisen met de vloerverwarming."

 

Er zijn geen andere dan de gegeven oplossingen. Wel is te overwegen om bij optie 2 voor de afwerkvloer te kiezen voor anhydriet kwaliteit GD30 of GD40. Hiermee kan de afwerklaag dunner worden (45-50 mm ipv de 60 mm).

 

Beste Marcel,

 

graag zou ik je willen laten kennis maken met de Permatop van de firma Blanke, een vloerverwarming (en verkoeling) systeem welke een opbouw hoogte heeft vanaf 30 mm, een druk belasting kan hebben van 5kN/m2 m, een contact geluid vermindering van 11 dB en het belangrijkste: aanloop temperatuur nodig van 29˚ C en resultaat icm afwerking tegels: na  8 minuten een oppervlakte temperatuur bereikt van 25˚C. De afwerking op deze vloer is divers, van tegel tot tapijt, van hout tot epoxy vloer.

Graag hoop ik dat je me de mogelijkheid geeft mijn product bij je te introduceren, ik kom graag jouw kant op, en aarzel niet om mij te mailen: hans@blanke-co.nl

Met vriendelijke groet,

 

Hans Rutte

Vloerverwarming verzwakt de constructie door steeds maar weer krimp en uitzetting.

vanwege temperatuurschommelingen. Met name beton wordt onbetrouwbaar.

niet doen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+