BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hallo,

 

wie heeft er ervaring met vloerverwarming onder een terras of open serre. Wij hebben een restaurant als opdrachtgever welke vraagt wat het effect is, naast natuurlijk het ijsvrij houden en snel opdrogen nadat de vloer nat is.

 

heeft er iemand ervaring met zoiets ?

 

MVG, Jan Broekman, Wavlo BV

Weergaven: 4423

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Goede middag,

 

Ik denk dat dit wel kan, echter let op het gebruik van de juiste lijm en voegsel.

Tevens zeker niet onbelangrijk, indien het terras een vaste overkapping heeft:

Dient er rekening gehouden te worden met de dakconstructie, hier kan door de grote temperatuursverschillen

een condens probleem optreden. Hier is dus een warm dak verreist( opbouw: dakbeschot, damprem, isolatie en dakbedekking)

Er bestaat een hellingbaanverwarmingssyteem van Magnum, de zogenaamde Magnum Outdoor Kabel. Deze kan onder straatwerk in het zandpakket opgenomen worden. Ik weet alleen niet of deze als primaire verwarming toegepast kan worden.
Bijlagen:

In beginsel is het verwarmen van iets wat buiten ligt wat mij betreft een oneigenlijk gebruik van energie. Een gevolg van de welvaartszin van tegenwoordig. Mijns inziens is dit alleen te verantwoorden als de benodigde energie wordt ontleend aan de zon of de wind, of als er wordt gewerkt met restwarmte.

Ervan uitgaande dat de verwarming bedoeld is om de aanwezige mensen te verwarmen, moet je rekening houden met de effecten van de wind. Het zal minder snel behaaglijk zijn dan in een binnensituatie, en daarmee ook relatief meer energie kosten.

Groet Ronald

Beste Jan,

 

Een open toepassing als terras of open serre zal naast bovengenoemde eigenschappen vooral veel energieverliezen geven op het gebied van verwarming. Je bent uiteindelijk gewoon de buitenlucht aan het verwarmen. De mensen krijgen wel lekkere warme voeten wat als comfortabel wordt ervaren. Dit is een duidelijk pluspunt en zal het restaurant meerwaarde geven.

 

Op zich zullen de mensen het dus warmer krijgen dan zonder vloerverwarming, maar doordat de warmte via convectie direct aan de buitenlucht wordt afgegeven kost het bovengemiddeld veel energie om hierin echt merkbare effecten te behalen. Uiteindelijk zal of de installatie zijn beperkingen kennen of de mensen hun zolen beginnen te smelten nog voordat zij hun jas uit kunnen doen in de winter.

 

Ben ik nu negatief? Nee hoor, ik vind het eigenlijk een heel goed idee. Het zou alleen wel goed moeten worden afgestemd met alle andere installaties in het gebouw. Ik denk bijvoorbeeld aan het hergebruik van energie uit afvalwater uit de keuken. Zo kost de terrasverwarming in het gebruik weinig tot niks en zijn de eerste beoogde effecten (gladheidbestrijding, onderhoudgemak) toch behaald.

 

Denk bijvoorbeeld verder aan het combineren met andere verwarmingsoplossingen. Een dergelijk idee zou wel heel goed kunnen als er bijgestraald wordt met bijvoorbeeld lampen of andere stralers. Deze kunnen snel inspelen op het grote verloop, dat een terras vaak kent (vloerverwarming reageert vaak traag) en veel intelligenter omgaan met de wensen van de klant.

 

Zo maar wat eerste ideeen over de geschetste situatie. Vanuit de energie regeltechniek kunnen de verschillende installaties perfect op elkaar worden afgestemd. Door computersimulaties en professionele inregeling tijdens het gebruik kunnen wij tegenwoordig alles steeds beter op elkaar afstemmen. Hierdoor wordt er voor de klant maximaal bespaard EN zijn alle gebruikswensen van de klant vervuld.

 

De door dit zogeheten Commissioning (kwaliteitsborging) te behalen rendementen en besparingen zijn zodoende het totaal van de som en niet allemaal naast elkaar of tegen elkaar werkende installaties, die uiteindelijk de klant alleen maar geld hebben gekost en onvoldoende opleveren. Dit leidt alleen maar tot teleurstelling en doet uw bedrijfsnaam geen goed.

 

Geinteresseerd? Neem dan vooral eens contact op met het Team Technisch Specialisten van Grontmij in Amersfoort. (tel 033-4511560) of stuur een mail naar menno.gijrath@grontmij.nl

Beste Jan, uiteraard is dat mogelijk mits er in iedergeval maar een dak bovenzit. Of het zinvol is is een ander verhaal. Wij als WTH passen het wel toe in opritten met een water glycol mengsel omdat je niet wilt dat het bevriest in de winter. Voor een dergelijke toepassing is het zinvoller dat de serre afgesloten is. Zo ook een terras. Je hebt hier te maken met straling en geen convectie. In een open ruimte (buitenlucht) zal het daarom niet optimaal werken. In dit geval zijn infrarood stralers een betere optie mogelijk in combinatie met vloerverwarming.

kortom mijn advies is niet doen. Zeer weinig rendement en niet duurzaam.

Groet Rien van der Poel. WTH vloerverwarming en koeling te Dordrecht.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2021   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+