De bouw online verbonden.
Johan Smolenaers legt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende situatie aan je voor:
Bij een woning uit 1960 staat de buitenmuur op de perceelsgrens. Deze buitenmuur was eerst een halfsteensmuur. Aan de binnenzijde is 20 jaar later een gemetselde binnenmuur gezet met een luchtspouw van 40-50mm.De binnenmuur is middels vastgeboorde spouwankers vastgezet.
De buitenmuur is aan de buitenkant opgehoogd met een schuinlopend zandbed waarop een klinkerbestrating is aangebracht. Vanaf voorkant gevel tot achterkant gevel is een hoogteverschil van 1,5m gerealiseerd. Uiteraard is er geen rekening mee gehouden dat de onderste stootvoegen open moeten blijven alsook de afvoer van regen-en vochtdoorslag. Dit laatste is een 7-tal jaren geleden gerealiseerd.
Je raadt het al, er ontstaan vochtplekken aan de binnenzijde die zich aftekenen in het aanwezige stucwerk. De makkelijkste oplossing is het schuinlopend terras over een afstand van ca. 1m te verwijderen en deze situatie te veranderen met een berekende fundering en gewapend betonwand om de gronddruk tegen te houden.
En dit alles een eind van de originele gevel af, eventueel langs de gevel een looppad waaronder nog een drainage met afvoer wordt aangebracht. Dit voorkomt ook weer het probleem van geluidsoverdracht naar binnen toe.
Aan de binnenzijde is een tegelvloer aangebracht, hier zou ook een nieuwe binnenwand gezet kunnen worden, maar deze binnenvloer is voorzien van vloerverwarming.
De geisoleerde betonvloer is aangebracht op een zandbed.
Een nieuwe muur zou hier dan weer op geplaatst worden, ook niet goed. Zou het een idee zijn om de spouw te vullen tot bv.1,8m hoogte, aan de buitenzijde open stootvoegen boren en de binnenwand toch te voorzien van een nieuwe binnenafwerking of zou dit het probleem vergroten?
Geef je reactie aan Johan door via deze discussie.
Tags:
Dank voor de goede professionele antwoorden.Aan de hand van de antwoorden zal ik de situatie nogmaals goed bekijken en een terugkoppeling geven.
Met vriendelijke groet,
Johan Smolenaers
Reactie via mail van Leo Abelen:
Het terras met zandbed over de volle hoogte verwijderen, de oude gevel reinigen. laten drogen. Het gedeelte wat onder de grond verdwijnt voorzien van een cementmortellaag waaroverheen een bitumenlaag tot ± 13 cm boven de terrasverharding. Boven de cementmortellaag lood in de buitenmuur aanbrengen tot tegen de binnenmuur. Boven het lood de nodige open voegen te houden. Succes.
Zand/straatwerk dicht tegen gevels of kozijnen aan zijn nooit bevorderlijk. Naast condensvorming zal dus ook de capillaire werking een van de boosdoeners zijn.
Wellicht ben ik nog een traditionele aannemer in de oplossing van dit probleem. Aanbrengen van loodstroken(of loodvervangers) (openmaken van de buitengevel) is een relatief dure oplossing. Maar het is niet onmogelijk. Je kunt gaten laten hakken van ca 1meter waarna je een gedeelte muur laat staan (dammen). Je brengt dan een loodslab (loodvervanger) aan die tot op de binnenmuur reikt, daarna weer aanhelen en het proces herhalen. Vervolgens dient men vanaf de onderkant van de fundering tot onder de loodslabbe, welk net boven het maaiveld uit komt, te beplakken met dakbedekking. Dit moet voorkomen dat er water/vocht in de gemetselde fundering trekt. Afhankelijk van de staat muur zal dit dan eventueel met mortel gevlakt dienen te worden, zoals eerder geopperd in de commentaren. Ook zal men halve strekken (koppen) uit het metselwerk moeten hakken om ventilatieroosters aan te brengen. Openstoot voegen net boven de loodslab of waterkering naar keuze en open stoot voegen boven in de het metselwerk gevel, om zo trek te genereren (spouw beluchten). Een grindkorf is ook een prima, dit houdt ook het vocht of het doorslaan van vocht welke uit het zandpakket komt tegen.
Gronddruk is naar mijn inziens afhankelijk van het gewicht/druk totaal metselwerk en de toepassing van de grond, het is niet zo dat langs de muur een weg loopt waar verkeer over gaat maar slechts een terras?
Er bestaat ook nog een oplossing om de gevels te injecteren. De buitenmuur wordt dan geïnjecteerd met een bepaalde vloeistof (silicone) welke het buitenblad waterdicht maakt. Ik heb dit zelf uit laten voeren in een kelder van het Binnenhof (politiek Den Haag). Goede en doeltreffende oplossing. Slaat de buitengevel ook door dan zal je ook het buitenblad kunnen impregneren.
Hoe dan ook, het terras dient gedeeltelijk verwijderd te worden om beide oplossing te maken. Nadien kan men aan de afwerking binnen gaan denken, niet eerder als dat je probleem is opgelost.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door