BouwProfs

De bouw online verbonden.

Waarom worden veel projecten in 2D uitgetekend terwijl er tegenwoordig uitstekende tekenprogramma's te verkrijgen zijn waarin het gehele project gelijk in 3D uitgewerkt kan worden?

Discussie gestart op BouwProfs op Linkedin door Emiel de Lange, Werkvoorbereider Bouw bij VDM Woningen:


" Voordelen zijn in mijn ogen:

- Eenmaal uitgetekend in 3D sluiten doorsnedes, geveltekeningen en plattegronden naadloos op elkaar aan.
- 3D tekeningen zijn een uitstekend middel om projecten te promoten.
- Uit 3D tekeningen kunnen invoudig hoeveelheden berekend worden (inhoud v.e. woning, m3/m2 baksteen.

Nadelen:
- In eerste instantie meer werk.
- Aanschaf van tekenprogramma's is duur. "

Weergaven: 127

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Hans Lammerts, ontwerper bij Railinfra Solutions:

" Als het gaat om technische tekeningen zijn er veel mensen gehecht aan traditionele tekeningen op papier. Natuurlijk, 3d plaatjes hebben meerwaarde om een indruk / inzicht te krijgen, maar je kunt niet mee op de bouwplaats buiten! Het blijft noodzaak om de specificaties en maatvoering op papier in platte aanzichten uit te werken.

Je kunt tekeningen idd in sommige gevallen laten "genereren" vanuit een 3d model. Bij standaard woningbouw wordt dit steeds meer gedaan. Maar voor veel andere takken van de bouw kan dit echter niet. De vormen en de input van verschillende disciplines laten het niet toe. Tekenwerk , complexe vormen inzichtelijk maken, het blijft een vak... "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Patricia van den Eertwegh, Architect bij Wolfs Architecten Moergestel:

" Met de intelligente tekenprogramma's werk je in 3d, maar worden van daaruit alle technische tekeningen in 2d gegenereerd. In eerste instantie is het inderdaad redelijk wat werk, maar bij ervaring in het pakket kan je ook dat uitsluiten. Het grote voordeel is als je aanpassingen moet doen aan je tekeningen. Een enkele aanpassing in 3d zorgt er voor dat al je 2d-tekeningen ook worden aangepast oftewel tijdsbesparing.

Deze intelligente tekenprogramma's ondersteunen ook het in opkomst zijnde BIM (Builing Information Model)-software. Waarbij het 3D-tekenmodel kan worden uitgewisseld met aannemers, installateur, constructeurs, ed. Hiermee wordt steeds meer gewerkt. In vele forums wordt gesproken over BIM en het voordeel van 3d tekenen.
De angst van vele bedrijven is het omschakelen van programma's wat zeker tijd en geld kost, dat is een flinke investering. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+