De bouw online verbonden.
Bamboe - een opmerkelijk ecologisch materiaal – treedt uit de schaduw.
Zie: http://www.brusselsgreentech.be/nl/news_details.php?news_ID=66
Vraag:
Terwijl iedereen de mond vol heeft over duurzaam, C2C en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen blijkt het gebruik van bamboe binnen de bouwwereld slechts mondjesmaat toe te nemen. Hoe komt dat? Heeft dat slechts met de onbekendheid van het materiaal bij de architect te maken? Of zijn er andere redenen te bedenken?
Tags:
Bamboe gedijt toch ook goed in Nederland?
Is het geen optie om in de krimpgebieden te denken aan bamboe-kwekerijen? Wat je dichtbij haalt, is per slot van rekening duurzamer. Of is leegloop, sloop en hergebruik van leegstaande panden / woningen in het Noord-Oosten van het land duurzamer dan hergebruik van die panden voor bewerking- & distributiecentra + bijgaande woningen?
Beste Muriel, De bamboesoort uit China welke gebruikt wordt voor de "binnenbouw" gedijt niet in Nederland. Er zijn ondertussen wel zo'n 2.400 soorten bamboe bekend. Iedere soort met specifieke eigenschappen. Wel wordt er al volop geëxperimenteerd met bamboe voor andere toepassingen.Provincies als Groningen en Zeeland zouden bijv. dit kunnen gaan aanplanten voor commerciële toepassingen o.a. voor het winnen van ethanol uit de suikers. Ook hiermee is men overigens al bezig. Verder is het natuurlijk prima geschikt voor CO2 opslag, dus als biomassa. Overheden zouden kunnen denken aan bamboebeplanting voor geluidswallen. Ook hiernaar wordt al gekeken en is bovendien in het verleden op kleine schaal al toegepast. Zolang de bamboeproducten uit China echter nog steeds een betere footprint hebben dan de houtproducten alhier ben ik van mening dat we daarvoor moeten kiezen. Er zijn legio argumenten op te noemen die pleiten voor bamboe, ook al komt het uit verweggistan.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door